Φωτογραφίες: Γιώργος Δαγαλάκης

Με ιδιωτικές πτήσεις κατέφθασαν στην Αθήνα, οι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλη την Ευρώπη, για την αυριανή κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Μέλη βασιλικών οικογενειών, νυν αλλά και πρώην βασιλείς και πρίγκηπες, ήτοι 14 συνολικά εστεμμένοι, έφθασαν με ιδιωτικές πτήσεις στην Ελλάδα. Προσγειώθηκαν στο “Ελ.Βενιζέλος” κι ακολούθως μετέβησαν για να καταλύσουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όπου και θα διανυκτερεύσουν. Οι αφίξεις των επισήμων καλεσμένων ξεκίνησαν από το μεσημέρι της Κυριακής και ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 9 το βράδυ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, ο βασιλιάς Φίλιππος, με τη σύζυγο του Λετίθια, έφθασαν λίγο μετά τις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Λίγη ώρα αργότερα στις 8.40 μ.μ. ακολούθησαν ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος (πρώτος εξάδελφος της Άννας-Μαρίας), η βασίλισσα Σίλβια και η πριγκίπισσα Χριστίνα της Σουηδίας, που επίσης κατέλυσαν στο ίδιο ξενοδοχείο.

Συνολικά δεκάδες μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη έχουν φθάσει μέχρι στιγμής στο «Ελ.Βενιζέλος» και βρίσκονται ήδη από το απόγευμα στην Αθήνα, ενόψει της αυριανής τελετής της εξοδίου ακολουθίας και της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή την ώρα στους υψηλούς προσκεκλημένους, των βασιλικών οικογενειών του εξωτερικού, παρατίθεται δείπνο το ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 μ.μ. από την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο ξενοδοχείο King George.

Τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο αλλά και στο κέντρο της Αθήνας είναι δρακόντεια. Η παρουσία της αστυνομία είναι εμφανής ενώ αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» προκειμένου να δει από κοντά τους ξένους προσκεκλημένους.

 

Η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, χαιρετάει τον κόσμο κατά την άφιξή της στο ξενοδοχείο

Νωρίς το απόγευμα, έφθασαν στην Ελλάδα η βασίλισσα Μαργαρίτα, αδελφή της Άννας-Μαρίας και η έτερη αδελφή της πρίγκιπισσα Βενεδίκτη, οι οποίες και αφίχθησαν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»,  με την πρώτη να χαιρετάει τον κόσμο. Ακόμη ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ, αλλά και η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Δανίας.

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας Χαακόν Μάγκνους και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν

Τη βασιλική οικογένεια της Νορβηγίας θα εκπροσωπήσει ο πρίγκιπας διάδοχος Χαακόν Μάγκνους και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν, που επίσης έφθασαν το απόγευμα στη χώρα μας.

Επίσης στην Ελλάδα έφθασαν το απόγευμα, ο πρίγκηπας Αλέξανδρος Καραγιόργεβιτς  της Σερβίας και η σύζυγός του Αικατερίνη, ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών, ο πρίγκιπας Ράντου της Ρουμανίας, όπως και η Δούκισσα της Ρωσίας Μαρία Βλαδιμήροβνα.

Ο Αλέξανδρος Καραγιόργεβιτς της Σερβίας και η σύζυγός του Αικατερίνη

Ερωτηματικό αν θα έρθει ο πρίγκιπας Γουίλιαμ

Τη βρετανική βασιλική οικογένεια θα εκπροσωπήσουν η πριγκίπισσα Άννα που θα έρθει αύριο το πρωί, και ενδεχομένως ο πρίγκιπας Έντουαρντ. Ερωτηματικό παραμένει αν θα παραστεί στην κηδεία ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Γουίλιαμ, τον οποίο είχε βαφτίσει ο εκλιπών, και η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλεντον..

Σε ό,τι αφορά την ολλανδική βασιλική οικογένεια, το πιο πιθανό είναι ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ, επίσης βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου, να αφιχθεί στην Αθήνα το πρωί της Δευτέρας, μαζί με τη βασίλισσα Μαξίμα και τη βασιλομήτορα της Ολλανδίας, πραγματοποιώντας έτσι αυθημερόν το ταξίδι για την κηδεία του τέως. 

Στην κηδεία θα παρευρίσκονται ακόμα, ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι, καθώς και ο πρίγκιπας του Μονακό Αλβέρτος.

Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναμένει ακόμη επιβεβαίωση άφιξης από τον βασιλιά Φίλιππο του Βελγίου και τη βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας.

Η τελική πρόβα για την κηδεία του με τα παιδιά και εγγόνια του να σηκώνουν το φέρετρο

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία έχουν μπει όλες οι διαδικασίες για την αυριανή κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Το απόγευμα της Κυριακής, τα παιδιά του Παύλος και Νικόλαος μαζί με τα εγγόνια του από τον πρωτότοκο γιο, έκαναν τη τελική πρόβα για την αυριανή κηδεία, καθώς θα είναι αυτοί που θα σηκώσουν το φέρετρο του. Μάλιστα έναν από τους επικήδειους θα εκφωνήσει ο πρωτότοκος γιος του, Παύλος.
Επίσης στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κηδεία του πατέρα τους βρέθηκαν, νωρίτερα σήμερα, οι γιοι του Νικόλαος και Φίλιππος. Επίσης επικήδειο θα εκφωνήσει και κάποιο από τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η Μαρί Σαντάλ, σύζυγος του Παύλου

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σύζυγος του Νικόλαου (πίσω δεξιά)  και η μητέρα της, Μαρί Μπλανς Μπίερλαϊν

Το τελετουργικό της αυριανής ημέρας μέχρι την εξόδιο ακολουθία

Από τις 5:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας η σορός του τέως βασιλιά θα μεταφερθεί από το Α’ Νεκροταφείο για να φτάσει μετά από 45 λεπτά στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου. Από τις 6:00 έως τις 10:30 θα βρίσκεται εκεί για όσους πολίτες θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα τέως βασιλιά.

Το τελετουργικό της εξοδίου ακολουθίας

Στις 12:00 ακριβώς προβλέπεται να αρχίσει η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των 12 μελών της Ιεράς συνόδου. Οι 200 προσκεκλημένοι που έχουν κληθεί θα μπορέσουν να μπουν στην Μητρόπολη αυστηρά με την ονομαστική τους πρόσκληση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται έξι συν έξι, αντίστοιχα, Συνοδικοί Μητροπολίτες. Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού. Δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκονται τα μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου. Αριστερά της οικογένειας θα βρίσκονται, οι εν ενεργεία βασιλείς και οι αρχηγοί Κρατών, οι πρώην βασιλείς και οι διάδοχοι θρόνων. 

Μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας και την εκφώνηση των επικηδείων, στις 13:00 η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει η ταφή του τέως βασιλιά δίπλα από τα μνήματα των γονέων του Παύλου και Φρειδερίκης.

Σημειώνεται ότι, οι πολίτες που επιθυμούν, θα μπορούν να προσέρχονται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως Βασιλιά, από τις 6 τα ξημερώματα έως τις 11 το πρωί της Δευτέρας, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά και μόνο οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

ΝΟΤΑΜ περιορίζει την κυκλοφορία drones στον εναέριο χώρο της Αττικής λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Προσωρινούς περιορισμούς για την κυκλοφορία drones στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής, για τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, προβλέπει ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, η οδηγία αφορά τον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και της περιοχής της Δεκελείας, όπου απαγορεύονται οι πτήσεις από τις 04:00 τα ξημερώματα έως τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας 16 Γενάρη. 

Σημειώνεται πως η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ύστερα από αίτημα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης