Για τις 3 Ιουλίου 2019 μεταφέρεται τελικά η απόφαση στη δίκη για την  υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου, πριν από επτά ολόκληρα χρόνια.

Αν και η ετυμηγορία των δικαστών ήταν προγραμματισμένη να ανακοινωθεί σήμερα, τελικά θα εκδοθεί στις 3 Ιουλίου, μετά από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης του 73χρονου βασικού κατηγορουμένου. Αιτία, ο νέος Ποινικός Κώδικα που θα κάνει τα πρώτα «βήματά» του από 1ης Ιουλίου επηρεάζοντας την «τύχη» πολλών υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη. Ανάμεσά τους και η υπόθεση αυτή καθώς, σύμφωνα με το συνήγορο του 73χρονου βασικού κατηγορουμένου, θα του προσφέρει  ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Για το λόγο αυτό, ο συνήγορος υπεράσπισης του 73χρονου επικαλέστηκε  αφενός προσωπικό λόγο και αφετέρου ότι επιθυμεί να αιτηθεί ελαφρυντικά για τον εντολέα του με το νέο Ποινικό Κώδικα, σε περίπτωση καταδίκης του.

Και αυτό γιατί ενώ μέχρι σήμερα,  με τον  υφιστάμενο  Ποινικό  Κώδικα, «επαφίεται»  η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου εντίμου βίου  σε υποκειμενικά κριτήρια, με τις νέες διατάξεις του, θα αναγνωρίζεται με βάση το αντικειμενικό κριτήριο της «σύννομης ζωής». Θα μπορεί δηλ.  όποιος έχει λευκό ποινικό μητρώο «ευπρόσωπα» να ζητεί την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου «σύννομου βίου» (όπως πλέον αναφέρεται στη διάταξη) και αυτό να του αναγνωρίζεται ακόμη και εάν έχει διαπράξει ένα ελαφρύ πλημμέλημα.

Πρωτοδίκως ο 73χρονος φερόμενος ως «εγκέφαλος» της απαγωγής και της δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου έχει καταδικαστεί σε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 20 ετών. Ήταν, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων στη δίκη, ο οικογενειακός φίλος στον οποίο είχε απευθυνθεί η μητέρα του Μάριου Παπαγεωργίου για να τη βοηθήσει, μετά την εξαφάνιση του παιδιού της, στις 9 Αυγούστου 2012, χωρίς να μπορεί να φανταστεί πως ο ίδιος βρισκόταν πίσω από την υπόθεση. Ακόμη και σήμερα, μάλιστα, παρά τις εκκλήσεις της μητέρας και των συγγενών του Μάριου δεν έχει πει   που βρίσκεται η σωρός του, υποστηρίζοντας  πως ο 26χρονος ζει και βρίσκεται στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης