Στις 6 Δεκεμβρίου ο Άρειος Πάγος θα κρίνει τελικά την υπόθεση της έκδοσης ή μη του αποκαλούμενου «Mr Bitcoin» Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δις δολαρίων, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Αν και ο 36χρονος Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ οδηγήθηκε στο δικαστήριο, η απουσία δύο σημαντικών μαρτύρων είχε ως αποτέλεσμα η συζήτηση να αναβληθεί. Πρόκειται για τους μάρτυρες Ιβάν Ταρτάνικοφ, υπάλληλο κρατικών σιδηροδρόμων στη Ρωσία, αλλά και τον Σεργκέι Μάιζους, ο οποίος έχει καταθέσει αγωγή στην Κύπρο κατά του Βίνικ, ισχυριζόμενος ότι είναι ο ιδιοκτήτης της κυριότερης εκ των εταιρειών που φέρεται να διακινεί το χρήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έχει πει «ναι» σε σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα οι συνήγοροι του 38χρονου να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης στο ανώτατο δικαστήριο προκειμένου να «μπλοκάρουν» την απόφαση .

Ο εκζητούμενος Βίνικ, ο οποίος συνελήφθη βάσει διεθνούς εντάλματος τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του σε αξιόποινες πράξεις, όπως επίσης και ότι ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας, περιορίζοντας τον ρόλο του σε αυτόν του απλού τεχνικού.

Αν ο Άρειος Πάγος αποφανθεί θετικά υπέρ της εκδόσεως στις ΗΠΑ, θεωρείται βέβαιη η προσφυγή του Ρώσου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης