Η πλήρως ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη θα παραδοθεί στο κοινό στις αρχές του 2019, δήλωσε σήμερα με βεβαιότητα η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Στην αποπεράτωση του έργου ανακαίνισης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού του εμβληματικού κτιρίου στάθηκε αποφασιστικής σημασίας η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Έπειτα από καθυστερήσεις και αστοχίες, το μεγάλο έργο προχωρά, έστω κι αν «ποτέ δεν σταμάτησε, ίσως δεν έτρεξε με τους ρυθμούς που θέλαμε, υπήρξαν καθυστερήσεις, αλλά τώρα με τη δωρεά – υποδομή που προετοίμασε το υπουργείο Πολιτισμού, το έργο θα τρέξει» είπε η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού, Ευγενία Γατοπούλου, παρούσα επίσης στη συνέντευξη Τύπου, σήμερα, για την επίσημη ανακοίνωση της δωρεάς του Ιδρύματος Στ.Νιάρχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εθνική Πινακοθήκη -Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον 21ο αιώνα, με υπερδιπλάσιους χώρους, γυάλινες προσόψεις, σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, υπόγεια, μεγάλους χώρους περιοδικών εκθέσεων, κέντρο ψηφιακής πληροφόρησης στην τεράστια αίθουσα υποδοχής «Π.Τέτσης», όπου θα δεσπόζει η μνημειακή «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση, βιβλιοθήκη και πολλά τετραγωνικά για τη μόνιμη έκθεση 1.000 έργων από τους θησαυρούς των συλλογών της έναντι των 400 έργων που παρουσιάζονταν στο παλαιό κτίριο της. Επίσης, θα εκτεθούν για πρώτη φορά χαρακτικά και σχέδια ζωγράφων.

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος οδηγεί στην αποπεράτωση του κτιρίου Β με έναν πρόσθετο 3ο όροφο, ενώ όλη πτέρυγα θα ονομαστεί Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και θα φιλοξενεί εκτός από τις μόνιμες συλλογές, τις διοικητικές υπηρεσίες, τη Βιβλιοθήκη, καθώς κι ένα εστιατόριο με πανοραμική θέα της Αθήνας. Το Α κτίριο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και το Συμβούλιο Μουσείων έχει εγκρίνει τη μουσειολογική μελέτη της διευθύντριας της Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.«Η πρώτη έκθεση που θα φιλοξενήσουμε το 2019 θα είναι ένας φόρος τιμής στο Μουσείο του Λούβρου και η δεύτερη μια αναδρομική έκθεση- αφιέρωμα στον Παρθένη» είπε η Μαρίνα Λαμπράκη -Πλάκα εκφράζοντας ευχαριστίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, περιγράφοντας ως «ιστορική ημέρα τη σημερινή, γιατί φέρνει πολύ κοντά την εκπλήρωση ενός οράματος, να αποκτήσει η Εθνική Πινακοθήκη στέγη με σκοπό να αναδείξει την ελληνική αυτογνωσία» καθώς, όπως είπε η ίδια, «η τέχνη εκφράζει, σε συμβολικό επίπεδο τον εθνικό βίο». Η ίδια αναφέρθηκε σε προγενέστερες προσφορές του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς την Εθνική Πινακοθήκη (εκθέσεις, χορηγίες για τις υποδομές στο κτίριο της Γλυπτοθήκης στο Άλσος Γουδή).

«Το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει διαχρονικά το έργο της Εθνικής Πινακοθήκης (ΕΠΜΑΣ), μέσω δωρεών για έργα υποδομών αλλά και τη διοργάνωση εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό» είπε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Σήμερα, είμαστε χαρούμενοι που συμπράττουμε με το υπουργείο Πολιτισμού, την ΕΠΜΑΣ και την Περιφέρεια Αττικής για την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης των εγκαταστάσεών της, έργο που αναμένεται να θέσει την Εθνική Πινακοθήκη σε περίοπτη θέση στον χάρτη των πολιτιστικών οργανισμών διεθνούς εμβέλειας» χαιρέτησε ο ίδιος και σημείωσε: «Η δωρεά προς την ΕΠΜΑΣ ακολουθεί μία θεμελιώδη φιλοσοφία του ΙΣΝ: την προσπάθεια υποστήριξης οργανισμών που προωθούν τον πολιτισμό της χώρας μας εντός και εκτός συνόρων, αναδεικνύουν σημαντικά στοιχεία της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συμβάλλουν στην αναζωογόνηση κοινοτήτων μέσω καινοτόμων πολιτιστικών πρωτοβουλιών που συνεισφέρουν στην αποκατάσταση υποδομών και έχουν τη δυναμική να επιφέρουν ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η νέα Εθνική Πινακοθήκη υπερδιπλασιάζει τους χώρους της, προσθέτοντας 11.040 τ.μ. στο παλαιό κτίριο των 9.720 τ.μ. (η νέα της συνολική έκταση αγγίζει τα 20.760 τ.μ.). Το Μουσείο αποκτά πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους έκτασης 2.230 τ.μ., σύγχρονες αποθήκες έργων τέχνης 1.645 τ.μ., αμφιθέατρο 231 θέσεων, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα υποδοχής 910 τ.μ. και πρόσβαση για ΑΜΕΑ.

«Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού», αναφέρει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, «προετοιμάζει τη μετεγκατάσταση και την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης για την επομένη της αποπεράτωσης των εργασιών. Το ΥΠΠΟΑ διασφάλισε γι’ αυτό το σκοπό το απαιτούμενο ποσό που θα χρειαστεί για τη μεταφορά και εγκατάσταση της μόνιμης συλλογής και τον εξοπλισμό του αμφιθεάτρου (ύψους 805.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Προσέλαβε πρόσθετο μόνιμο προσωπικό φύλαξης για την εύρυθμη λειτουργία της Πινακοθήκης στο νέο κτίριο (συγκεκριμένα 15 άτομα από τον ΟΔΙΕ), ενώ παράλληλα καλύπτει την τεχνική υποστήριξη των εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Τέλος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής που ενέκρινε το ποσό των 4.600.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου, το ΥΠΠΟΑ λειτούργησε καθοριστικά για την κάλυψη και ολοκλήρωση της εφαρμογής της Μουσειογραφικής Μελέτης, η οποία βρίσκεται σε στάδιο τελικής έγκρισης, ενώ ολοκληρώνονται τα αντίστοιχα τεύχη δημοπράτησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης