Στις φλόγες το Καπανδρίτι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017, 17:50
Στις φλόγες το Καπανδρίτι
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών και τις ρίψεις νερού από αέρος, τα τεράστια πύρινα μέτωπα παραμένουν και συνεχίζεται το καταστροφικό τους έργο στην Ανατολική Αττική. 

Το κυρίως μέτωπο εκτείνεται σε περίπου 25 χιλιόμετρα με το ένα του άκρο στην ακτή Αγίων Αποστόλων Καλάμου και με το άλλο του άκρο στην περιοχή Καπανδριτίου. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και η μεγάλη διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων κατά μήκος του μετώπου δυσχεραίνουν την οριοθέτηση της πυρκαγιάς ώστε στη συνέχεια να τεθεί υπό έλεγχο. Η περιοχή που κινδυνεύει αυτή τη στιγμή είναι το Καπανδρίτι, ενώ ισχυρό μέτωπο μαίνεται και στην παραλία του Γραμματικού.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τουλάχιστον 12.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη και τα σπίτια που κάηκαν υπερβαίνουν τα 20.

Συγκεκριμένα το Μικροχώρι και το Μετόχι, είναι δε η «γραμμή άμυνας» των δυνάμεων πυρόσβεσης. «Είναι πολύ κρίσιμη ώρα- δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.


Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμω
«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ». Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προς την πλευρά του Βαρνάβα, καθώς και προς το Σέσι Γραμματικού, όπου όμως φαίνεται η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι.

Η φωτιά πάντως είναι εκτός ελέγχου, καθώς, εκτός από τα τρία βασικά μέτωπα, οι φλόγες έχουν ανοίξει σε πολύ μεγάλη περίμετρο και υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και το υπόλοιπο κομμάτι από το οποίο πέρασε η πυρκαγιά.

Σε συνδυασμό της μεγάλης θερμότητας που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, η εικόνα γίνεται εφιαλτική και είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν οι πυροσβέστες τις εστίες της πυρκαγιάς.

Δείτε φωτογραφίες από την κατασκήνωση της Ευαγγελικής Εκκλησίας στον Κάλαμο, μετά την πυρκαγιά...Πέρα από το κύριο πρόβλημα της πυρκαγιάς, λόγω της μεγάλης έκτασης της, δημιουργείται πρόβλημα και στην Αθήνα, όπου ήδη έχει γίνει αποπνικτική η κατάσταση από τον καπνό, που καλύπτει σαν πέπλο την πόλη, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική.

​Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και η μεγάλη διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων κατά μήκος του μετώπου δυσχεραίνουν την οριοθέτηση της πυρκαγιάςΤο εφιαλτικό σκηνικό συνθέτουν τουλάχιστον 20 καμμένα σπίτια, ενώ απειλούνται πολλά περισσότερα, με τις αρχές Πολιτικής Προστασίας να διατάσσουν την εκκένωση ολόκληρων οικισμών, και την τροχαία να λαμβάνει έκτακτα μέτρα. 

Πρόκειται για το ενεργό μέτωπο που ξέσπασε στον Κάλαμο και πέρασε στον Βαρνάβα. Οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους καταστρέφοντας τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής, ενώ στο έλεος της φωτιάς παραδόθηκε ο περίβολος του στρατοπέδου. 

Στο σημείο έσπευσαν 4 με 5 ερπυστριοφόρα του στρατού τα οποία βοήθησαν την Πυροσβεστική φτιάχνοντας αντιπυρικές ζώνες. Δείτε το video:Η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι και παράλληλα πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα 

Η φορά του αέρα φέρεται να κατευθύνεται προς την παραλία του Βαρνάβα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 οχήματα εθελοντικά, 2 ελικόπτερα και 22 λοιπά οχήματα, όπως βυτιοφόρα.  Τη μεγάλη προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς σε Κάλαμο και Βαρνάβα συνδράμει ο δήμος Αθηναίων. Θέτει στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δύο υδροφόρα οχήματα για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κηρύσσει τη Δημοτική Ενότητα Καλάμου και τη Δημοτική Ενότητα Καπανδριτίου του Δήμου Ωρωπού, καθώς και τη Δημοτική Ενότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.Οι φλόγες έχουν «εισβάλει» στην αυλή ενός σπιτιού και οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να τις θέσουν υπό έλεγχο ρίχνοντας νερό με κουβάδες και το λάστιχο.Δείτε το video:Νωρίτερα, η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι και παράλληλα πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.Σε δηλώσεις προέβη ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε «η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει απλωθεί»σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς. Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη».

Δείτε video από την πυρκαγιά στον Βαρνάβα:


Τι δήλωσε η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα

«Καίγονται τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά λίγο πριν τις 6 το πρωί η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, ενώ εξήγησε πως «το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι αυτό που κατευθύνεται προς την παραλία με κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο η φωτιά να «περάσει» προς το Γραμματικό.Σύμφωνα με την κυρία Ασημακοπούλου οι περισσότεροι κάτοικοι του Βαρνάβα έχουν συγκεντρωθεί στην εκκλησία του χωριού που είναι ασφαλής από το πύρινο μέτωπο.

Η πρόεδρος της κοινότητας έκανε επίσης λόγο για κίνδυνο εξάντλησης του νερού μέσα στις επόμενες ώρες, κάνοντας έκκληση για αποστολή υδροφόρων, ενώ τόνισε ότι τα αντλιοστάσια του χωριού έχουν καεί και η κεντρική δεξαμενή έχει αδειάσει, με συνέπεια οι πυροσβέστες να πρέπει να πάνε σε μακρινό κρουνό, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης.

Η αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Δήμητρα Λαμπαρού, είπε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή πως «όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπάρχουν οχήματα πυρόσβεσης».


Πυρκαγιά σε δάσος στην Αμαλιάδα - διατάχθηκε η εκκένωση χωριού - δεν αποχωρούν οι κάτοικοι

 
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε επίσης λίγο πριν από τη 13:00 μετά το μεσημέρι σε δασική έκταση, στην περιοχή Κρυονέρι Αμαλιάδας. Στο σημείο επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, και 17 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η πυρκαγιά έχει εξελιχθεί σε τρία δύσκολα μέτωπα. Το μέτωπο αυτή την ώρα κινείται προς τον οικισμό Περιστέρι. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμαλιάδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, στο σημείο αυτό έχουν συγκεντρωθεί πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να σταματήσουν το πύρινο μέτωπο πριν απειλήσει κατοικημένες περιοχές.Το μέτωπο της φωτιάς γρήγορα επεκτάθηκε και διατάχθηκε η εκκένωση του χωριού Ανάληψη, προληπτικά. Ο στόχος είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών ώστε να μην εισέλθουν οι φλόγες στο χωριό.«Προσπαθούμε να πείσουμε τους κατοίκους της Ανάληψης να εκκενώσουν τον οικισμό, που απειλείται από τη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε στο Κρυονέρι Αμαλιάδας, αλλά δυστυχώς αρνούνται», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

«Εμείς», όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «είμαστε σε ετοιμότητα και στην περιοχή βρίσκονται ήδη λεωφορεία, προκειμένου να μεταφέρουν τους κατοίκους, αλλά οι τελευταίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους».

Επίσης, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι «προσπαθούμε, ώστε να φύγουν τουλάχιστον από τον οικισμό οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι». Εν τω μεταξύ, οι Αρχές συνέλαβαν έναν πολίτη με την κατηγορία της πρόκλησης του εμπρησμού.

Ζάκυνθος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Αγαλά, Λαγκαδάκια, Γύρι, Πηγαδάκια και Βολίμες

Συνεχείς είναι την τελευταία ώρα είναι οι αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα, στον Αγαλά, το Γύρι, τα Λαγκαδάκια, τα Πηγαδάκια και τις Βολίμες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ δεν υπάρχει συνδρομή από αέρος, λόγω των ανέμων που πνέουν, φτάνοντας τα 6 μποφόρ αυτή τη στιγμή.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών.

Το γεγονός όμως ότι τουλάχιστον τις τελευταίες δύο ώρες δεν γίνονται ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, έχει ως αποτέλεσμα να μαίνεται η φωτιά σε δύσβατες περιοχές, που δεν έχουν πρόσβαση πεζοπόρα τμήματα.

Ενενήντα μία πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα το περασμένο 24ωρο και 22 μόνο στην Ζάκυνθο

Κάλαμος, Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά είναι τα τρία βασικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός, μετά την εφιαλτική χτεσινή ημέρα, όπου είχαμε τις περισσότερες πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Η έκκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργήσει το μπαράζ των πυρκαγιών στην Ζάκυνθο αρχικά, όπου οι επιτελείς της Πυροσβεστικής μιλούν καθαρά για εμπρησμούς, και η πυρκαγιά στον Κάλαμο μετά, έχει φέρει στα όρια του το μηχανισμό δασοπυρόσβεσης, καθώς οι όλες οι δυνάμεις είναι διεσπαρμένες και έχουν υποστεί μεγάλη καταπόνηση.

Μόνο το 24ωρο που πέρασε, στην Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν 22 πυρκαγιές.

Σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου και συγκεκριμένα από ώρα 06:00 της 13-08-2017 έως την 06:00 της 14-08-2017, εκδηλώθηκαν 91 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.

Απο τις 22 πυρκαγιές στην Ζάκυνθο χτες, σχεδόν όλες τέθηκαν υπό έλεγχο αμέσως. Παραμένουν, όμως, σε εξέλιξη στο νησί 12 πυρκαγιές από αυτές που εκδηλώθηκαν απο τις 11 Αυγούστου μέχρι και χτες.

Οι πιο σοβαρές από αυτές που εκδηλώθηκαν :
• Στις 11/08/2017 και περί Ω/13:33 στην περιοχή Καταστάρι - Παναγούλα
• στις 12/08/2017 και περί Ω/15:35 στην περιοχή Κοιλιωμένο
• στις 12/08/2017 και περί Ω/23:12 στην περιοχή Ελιές Βολίμων
• στις 12/08/2017 και περί Ω/23:37 στην περιοχή Αστέρι Βολίμων
• στις 13/08/2017 και περί Ω/00:30 στην περιοχή Αλωνάκι 'Ανω Βολίμων
• στις 13/08/2017 και περί Ω/00:32 στην περιοχή Σκούτα 'Ανω Βολίμων

Συνολικά στο νησί επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο, 1 Ε/Π.

Σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Κεφαλλονιά:

• Στις 13/08/2017 και περί Ω/21:35 στην περιοχή Δοριζάτα
• Στις 13/08/2017 και περί Ω/21:37 στην περιοχή Καραβάδος
• Στις 13/08/2017 και περί Ω/21:23 στην περιοχή Σβορωνάτα

Όλες οι υπόλοιπες πυρκαγιές στν χώρα είναι σε ύφεση ή υπο έλεγχο.

Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) για την Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία, Λασίθι, Ηράκλειο, Επτάνησα, Δωδεκάνησα, Σποράδες και τα νησιά Σκύρο, Λέσβο, Χίο, Ψαρά, Σάμο, Ικαρία.

Υπενθυμίζεται για μια ακόμα φορά στους πολίτες, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή έκτακτης ανάγκης να ειδοποιούν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199.

Διαβάστε επίσης:Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017, 18:18