Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας 

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σήμερα έχουν στηθεί κάλπες σε επτά από τις 13 συνολικά περιφέρειες και για τις δημοτικές εκλογές σε 229 από τους 332 δήμους της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι είναι ανοιχτά 27.659 εκλογικά τμήματα- από 39.063 την περασμένη Κυριακή- δηλαδή το 71% του συνόλου, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σήμερα αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H αναγνώριση των εκλογέων σημειώνεται πως γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους και οι κάλπες κλείνουν στις 19.00. 

H επαναληπτική ψηφοφορία σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, διεξάγεται στα ίδια εκλογικά τμήματα και οι εκλογείς δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης σε κανένα υποψήφιο σύμβουλο, καθόσον η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται µόνο ανάμεσα στους υποψήφιους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο  συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία, όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο Εσωτερικών σε σχετική του ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών:

Αλ. Τσίπρας

Να επιλέξουν «προοδευτικούς υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες σε όλες τις ανοικτές αναμετρήσεις, προοδευτικούς υποψήφιους απέναντι στους εκπροσώπους της συντήρησης, αλλά και δημάρχους και περιφερειάρχες που έχουν το κύρος και τη σοβαρότητα να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες», κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 172ο δημοτικό σχολείο Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτυχε θερμής υποδοχής από μέλη και φίλους του κόμματος κατά την άφιξή του στο δημοτικό σχολείο. Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «σήμερα ψηφίζουμε για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες για τους δήμους και τις περιφέρειες μας, σε ένα νέο θεσμικό τοπίο στην αυτοδιοίκηση». Πρόσθεσε ότι σε αυτό το νέο θεσμικό τοπίο οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν μαζί με όσους ήδη εξελέγησαν από την προηγούμενη Κυριακή θα είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, να προσπαθήσουν να επιτύχουν προγραμματικές συγκλίσεις, «καθώς η νέα μεγάλη δημοκρατική θεσμική τομή του Κλεισθένη και της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο». «Πιστεύουμε», τόνισε, «ότι αυτό το πλαίσιο θα είναι προς όφελος των πόλεων, των δήμων, των περιφερειών, των τοπικών κοινωνιών. Διότι εξαναγκάζει, αν θέλετε, τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες σε συναινέσεις, συνεννοήσεις και σε προγραμματικές συγκλίσεις για το καλό των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «τούτο δεν σημαίνει όμως ότι οι επιλογές μας δεν είναι κρίσιμες». «Γι’ αυτό», σημείωσε, «εγώ καλώ, εμείς καλούμε σήμερα τους πολίτες να επιλέξουν προοδευτικούς υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες σε όλες τις ανοικτές αναμετρήσεις». «Προοδευτικούς υποψήφιους», τόνισε, «απέναντι στους εκπροσώπους της συντήρησης, αλλά και δημάρχους και περιφερειάρχες που έχουν το κύρος και τη σοβαρότητα να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες».

«Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες θα πράξουν αυτό που θα είναι το καλύτερο για τις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους και τις περιφέρειες», είπε ο πρωθυπουργός.

K. Μητσοτάκης

«Καλώ και σήμερα τους πολίτες για προσέλθουν για να εκλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες. Να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας, ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μία κάλπη μόνο, όπου δηλαδή το αποτέλεσμα, είτε σε επίπεδο περιφέρειας είτε σε επίπεδο δήμου, έχει κριθεί από τον πρώτο γύρο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Κηφισιά και ευχήθηκε καλή ψήφο σε όλες και σε όλους.

 

 

Φ. Γεννηματά

Στο 100ο δημοτικό σχολείο της Αθήνας άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. 

«Την προηγούμενη Κυριακή οι πολίτες υποχρέωσαν με την ψήφο τους τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών. Σήμερα με τις επιλογές τους θα δώσουν ένα τέλος στις καταστροφικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και στην Αυτοδιοίκηση, στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας. Στις εθνικές εκλογές πρέπει να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και αυτό το στόχο υπηρετώ με την επιλογή του Γιώργου Καμίνη» ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε:

«Σηματοδοτούμε τη διεύρυνση και ανοίγουμε μία τεράστια πόρτα στους προοδευτικούς πολίτες που εγκαταλείπουν το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συνταχθούν με το Κίνημα Αλλαγής. Τώρα έχει έρθει η ώρα να τελειώσουμε με τις απομιμήσεις, με αυτόν τον πολιτικό αχταρμά που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και εμείς η πραγματικά προοδευτική παράταξη το Κίνημα Αλλαγής, που έχει ρίζες, ιστορία, παρόν και μέλλον να αποτελέσουμε ανάχωμα στην απειλή της κυριαρχίας της δεξιάς, που τροφοδότησε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Λυπάμαι για την απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια σε αυτή την τόσο κρίσιμη αναμέτρηση και για το Κίνημα και για τη χώρα. Θα μπορούσε να προσφέρει πολλά και σημαντικά από οποιαδήποτε θέση. Οι απόντες από αυτή τη μάχη απλά διευκολύνουν το ΣΥΡΙΖΑ».

 

Δ. Κουτσούμπας

«Σήμερα δίνουμε τη μάχη για να εκλεγούν ξανά οι αγωνιστές δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, σε Πάτρα, Πετρούπολη, Καισαριανή, Χαϊδάρι και Ικαρία και συνεχίζουμε τον αγώνα, από αύριο κιόλας, για την πιο μεγάλη μάχη των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου για πιο ισχυρό ΚΚΕ», δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στη Ν. Ιωνία.

Β. Λεβέντης: «Να βάλουμε φρένο στην αλαζονεία του Κ. Μητσοτάκη»

Μήνυμα εν όψει των εθνικών εκλογών έστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

«Στις 26 Μαΐου, το μήνυμα που έδωσε ο λαός είναι να φύγει ο Τσίπρας. Στις 7 Ιουλίου το μήνυμα που θα δώσει είναι να μην έρθει αυτοδύναμος ο Μητσοτάκης για να μην έχουμε πάλι τη δικτατορία της δεξιάς» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξερχόμενος του 4ου Γυμνασίου Αθηνών.

«Την Ελλάδα την πτώχευσαν οι αυτοδυναμίες. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις των τελευταίων 50 ετών μας έφεραν στη χρεοκοπία. Το μόνο φρένο στον Μητσοτάκη είναι η Ένωση Κεντρώων γιατί η Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ σπαράσσονται» σημείωσε. Επανέλαβε δε, ότι «η μόνη που ξέρουμε τι θέλει, να βάλει φρένο στην αλαζονεία του Μητσοτάκη, είναι η Ένωση Κεντρώων». «Δεν συμφέρει τον λαό να δημιουργήσει μία νέα δικτατορία Μητσοτάκη σαν αυτή που είχαμε του Καμμένου και του Τσίπρα» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης