Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόβλεψης και Ελέγχου Ασθενειών κρούει το καμπανάκι του κινδύνου χαρακτηρίζοντας ως υγειονομική βόμβα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρατηρούνται αδικαιολόγητες αποκλίσεις στις τιμές των φαρμάκων εις βάρος εκατομμυρίων ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από το σκάνδαλο με την προμήθεια αντιδραστηρίων και μάλιστα με απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία, μία υπόθεση που αποκάλυψε η zougla.gr, βάσει στοιχείων και αντιγράφων τιμολογίων προκύπτει ότι φάρμακα που προμηθεύονται οι ασθενείς στην Ελλάδα είναι σε πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με εκείνες με τις οποίες εισάγονται ή διατίθενται στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες περιπτώσεις από τις οποίες προκύπτουν ότι:

• ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ διατίθεται στους ασθενείς έναντι 3.300 ευρώ στην Ελλάδα ενώ στη Γαλλία με 1.087 ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ διατίθεται στην Ελλάδα έναντι 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό με 1.000 ευρώ.

Ακόμη και σ’ αυτά που παράγονται η διαφορά είναι πολλαπλάσια:

• ραδιοφάρμακο που παράγεται στην Ελλάδα διατίθενται στα εργαστήρια στην τιμή των 700-850 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη έναντι 200-250 ευρώ.

Τα καρτέλ δρουν ανεξέλεγκτα και ανεβάζουν τις τιμές, την ώρα που οι περικοπές στον τομέα της Υγείας είναι δραματικές.

Σήμερα, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιος Σούρλας διαβίβασε φάκελο με στοιχεία στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κ. Βασίλη Φλωρίδη, ο οποίος θα ερευνήσει τις υποθέσεις.

Ο κ. Σούρλας δήλωσε ότι «σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως ορισμένοι κοινωνικά ανάλγητοι συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή και εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία».

Η διαφάνεια, η ανάρτηση στο Διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών συσκευών και άλλων που διατίθενται στην Ελλάδα και των αντίστοιχων τιμών στο εξωτερικό θα δώσει τη λύση, την απάντηση στην κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Διαβάστε επίσης:

Ο ιός της μίζας, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012, 20:48

Tα σκανδαλώδη μυστικά του ιού της μίζας, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2012, 19:10

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης