Συμβολική πράξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές όπου οι κρατούμενοι πεθαίνουν από κορωνοϊό, χωρίς τη στοιχειώδη περίθαλψη, χαρακτήρισαν οι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ομάδα αντιεξουσιαστών οι οποίοι πέταξαν τρικάκια έξω από το σπίτι της γ. γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.

Οι δύο κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο γιος του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, αθωώθηκαν από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο που παραπέμφθηκαν να δικαστούν για απείθεια και αντίσταση, ενώ η δίκη τους ως προς το σκέλος της εξύβρισης, που επίσης τους βαρύνει, διαχωρίστηκε και αναβλήθηκε. Αιτία, η απουσία της Σοφίας Νικολάου από το δικαστήριο, η οποία κλήθηκε αναγκαίο να εμφανιστεί για να αποσαφηνίσει αν ένιωσε τρόμο ή απειλή από τα τρικάκια ή αν θίχτηκε από αυτά, καθώς η κατάθεσή της στην αστυνομία θεωρήθηκε ότι δεν συνάδει με το περιεχόμενο των δημόσιων τοποθετήσεών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από εμένα προσωπικά δεν έχει να φοβάται κάτι η κυρία Νικολάου. Έχει να φοβάται από τον λαό και τους κρατουμένους» είπε στην απολογία του ο γιος του Νίκου Βούτση, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν ξεχνά ότι κρατήθηκε κι ο ίδιος στη φυλακή και μπορεί να ξέρει καλά τι συμβαίνει μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ιδιαίτερα μάλιστα την εποχή αυτή που ο ένας μετά τον άλλον οι κρατούμενοι νοσούν από τον κορωνοϊό και δεν μπορούν ούτε στο νοσοκομείο να μεταφερθούν, όπως οι υπόλοιποι πολίτες. Χαρακτήρισε την απόφαση να πετάξουν τα τρικάκια έξω από το σπίτι της κ. Νικολάου ως πράξη αντιπληροφόρησης. «Να γίνουν η φωνή των κρατουμένων» είπε, διευκρινίζοντας πως δεν ήταν ο στόχος τους η διαπόμπευση προσώπων.  

«Σκοπός δεν ήταν να προσβάλουμε και να θίξουμε… Δεν αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είχε κάποια ύβρη ή τρομοκρατία. Είναι μια πολιτική κριτική.  Αναφέραμε τη συγκεκριμένη κυρία επειδή πριν από 15 μέρες αυτοκτόνησε ένας 35χρονος στο Δομοκό ο οποίος ήταν μέσα για χρέη και δεν άντεξε τις συνθήκες στη φυλακή. Στις φυλακές Λάρισας υπήρξαν 4 νεκροί από covid ενώ αν είχε πάει ο ΕΟΔΥ θα είχαν σωθεί».

Πρόεδρος: Πώς συνδέετε αυτούς τους θανάτους με την κα. Νικολάου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορούμενος: Η κυβέρνηση είναι συνολικά δολοφονική. Έξω έχεις τη δυνατότητα να πας στο νοσοκομείο. Υπήρξα κρατούμενος και ξέρω. Ο κρατούμενος δεν μπορεί να πάει.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η κίνηση είχε στόχο να καταγγείλει ότι δεν προχωράει η αποσυμφόρηση των φυλακών χαρακτηρίζοντας λογικά τα αιτήματα των κρατουμένων σε κατάσταση πανδημία.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος με καταγωγή από την Ιταλία υποστήριξε στην απολογία του: «Δεν έχω διάθεση να απολογηθώ για κάτι που θα έκανα ξανά πολλές φορές. Γνωρίζω τον ρόλο της κας. Νικολάου. Το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω για τους θανάτους στις φυλακές λόγω πανδημίας και τις συνθήκες κράτησης ήταν αυτή η διαμαρτυρία… Αυτός ο άνθρωπος που με τις ενέργειές του οδηγεί στον θάνατο εμμέσως άλλους ανθρώπους είναι δολοφόνος. Δεν είχα πρόθεση εξύβρισης». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης