Έκλεισε ο φάκελος της εισαγγελικής έρευνας για την επιβολή των capital controls, τον Ιούλιο του 2015, με τις σχετικές καταγγελίες για ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις να οδηγούνται στο αρχείο.

Ύστερα από έρευνα που διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο, οι εισαγγελικές αρχές έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο καθώς «δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε με άκρα μυστικότητα ο εισαγγελέας, Γιώργος Πέτρος, ξεκίνησε μετά τις αναφορές πολιτών οι οποίοι κατήγγειλαν ότι η επιβολή capital controls είχε, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα να περιέλθουν σε δεινή οικονομική κατάσταση και να μην μπορούν να καλύψουν ακόμα και βασικές καθημερινές τους ανάγκες.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας εξετάστηκαν μάρτυρες μεταξύ των οποίων και οικονομολόγοι προκειμένου να εξακριβωθεί αν οι τραπεζικοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ελήφθησαν εξ ανάγκης ή μπορούσαν να αποτραπούν με άλλη λύση.

Αξιολογώντας όλο το υλικό (έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις) που συγκέντρωσε ο εισαγγελέας έκρινε πως δεν υπήρξε ποινική κολάσιμη ενέργεια για την οποία θα μπορούσε να προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης. Έτσι, έθεσε το σχετικό φάκελο στο αρχείο ενώ η αρχειοθέτησή του επικυρώθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης