Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) συζητήθηκε την Τρίτη η υπόθεση του μοναχού Ειρηναίου ο οποίος ζητεί να εγγραφεί στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ως δικηγόρος που απέκτησε τη δικηγορική ιδιότητα σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ (Κύπρο), αλλά ο ΔΣΑ αρνείται να τον εγγράψει λόγω της ιδιότητας του μοναχού.

Κατά τη συζήτηση παρέστη ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, για να αντικρούσει τη νομική επιχειρηματολογία του μοναχού για την εγγραφή του στα μητρώα του ΔΣΑ, ως Ευρωπαίου δικηγόρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση απασχόλησε το δικαστήριο στο Λουξεμβούργο μετά από προδικαστικό ερώτημα που έστειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο ΔΕΕ. Δηλαδή, το ΣτΕ ζήτησε να λυθεί το ζήτημα εάν οι μοναχοί της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορεί να είναι ταυτόχρονα και δικηγόροι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν μπορούν να εγγραφούν στον ΔΣΑ.

Ειδικότερα, ο μοναχός έχει προσφύγει στο ΣτΕ και ζητάει να ακυρωθεί η από 18.6.2015 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, με την οποία απορρίφθηκε η από 12.6.2015 αίτηση του, να εγγραφεί στο μητρώο του Συλλόγου, ως δικηγόρος ο οποίος απέκτησε τη δικηγορική ιδιότητα στην Κύπρο.

Ο ΔΣΑ αρνήθηκε να τον εγγράψει επικαλούμενος, μεταξύ των άλλων, ότι η διάταξη του Κώδικα Δικηγόρων, που προβλέπει ότι οι μοναχοί κωλύονται να αποκτήσουν τη δικηγορική ιδιότητα, είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους κανόνες δικαίου υπέρτερης τυπικής ισχύος, γιατί ο αποκλεισμός αυτός δικαιολογείται από θεμελιώδεις αρχές και κανόνες που διέπουν την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, ο μοναχός υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η ιδιότητα του μοναχού δεν τον στερεί από την ανεξαρτησία την οποία θα έχει ως δικηγόρος, διότι στη δικαιοδοσία των εκκλησιαστικών αρχών υπάγεται όσον αφορά στην άσκηση των καθηκόντων του ως μοναχού, ενώ ως προς την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος υπάγεται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία των οργάνων του Δικηγορικού Συλλόγου,

Κατόπιν αυτών, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο της αντιπρόεδρο Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βανδώρο, με την υπ΄ αριθμ. 1753/2017 απόφασή του απέστειλε προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ.

Συγκεκριμένα, το προδικαστικό ερώτημα που στάλθηκε έχει ως εξής:

«Το άρθρο 3 της οδηγίας 98/5/ΕΚ έχει την έννοια ότι η εγγραφή ενός μοναχού της Εκκλησίας της Ελλάδος ως δικηγόρου στα μητρώα της αρμόδιας αρχής κράτους μέλους διαφορετικού από εκείνο στο οποίο έχει αποκτήσει τον επαγγελματικό του τίτλο, προκειμένου να ασκεί εκεί το επάγγελμά του υπό τον επαγγελματικό του τίτλο καταγωγής, μπορεί να απαγορεύεται από τον εθνικό νομοθέτη, για τον λόγο ότι οι μοναχοί της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν δύνανται, κατά το εθνικό δίκαιο, να εγγράφονται στα μητρώα των Δικηγορικών Συλλόγων, επειδή δεν παρέχουν, λόγω της ιδιότητάς τους αυτής, ορισμένα απαραίτητα για την άσκηση της δικηγορίας εχέγγυα;».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης