Στο εδώλιο 10 άτομα για υπεξαίρεση 6 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ Καρπάθου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018, 05:44
Στο εδώλιο 10 άτομα για υπεξαίρεση 6 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ Καρπάθου
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσουν τον επόμενο μήνα 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, για την υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού 6 εκατ. ευρώ!

Η ογκοδέστατη δικογραφία εξετάστηκε λεπτομερώς από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της περιοχής, το οποίο και τον Νοέμβριο του 2013 αποφάσισε με βούλευμα που εξέδωσε την παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο του αρμοδίου δικαστηρίου.

Η δίκη έχει προσδιοριστεί να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου 2018.

Σύμφωνα με το βούλευμα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της περιοχής παραπέμπει σε δίκη τον πρώην διευθυντή της ΑΤΕ Καρπάθου, τον 55χρονο συνέταιρό του κι άλλα οκτώ άτομα που διατηρούσαν επιχειρήσεις και καταστήματα στο νησί και σε λογαριασμούς τους είχαν γίνει καταθέσεις χρημάτων από τον πρώην διευθυντή.

Συγκεκριμένα, ο πρώην διευθυντής κατηγορείται για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Με το ίδιο βούλευμα παραπέμπεται και ο 55χρονος συνέταιρός του για συνέργεια στις πράξεις αυτές, καθώς κι άλλα οκτώ άτομα για πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης παράνομων εσόδων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του σχετικού νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το συνολικό ποσό που φέρεται να έχει υπεξαιρέσει από λογαριασμούς 59 ατόμων που είχαν τα χρήματά τους στην τράπεζα στην οποία εργαζόταν ο πρώην διευθυντής ανέρχεται σε 5.775.080 ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πρώην διευθυντής, αφού είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της τράπεζας, τους έπειθε να επενδύσουν τα χρήματά τους σε repos, δηλαδή σε ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου, με συμφωνία επαναγοράς, προκειμένου έτσι να κερδίσουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά των καταθέσεων ταμιευτηρίου ή προθεσμίας.

Στη συνέχεια συνέτασσε τα σχετικά έντυπα σύμβασης για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία υπογράφονταν από τους αντίστοιχους πελάτες και τον ίδιο ως διευθυντή, παρέχοντας στην όλη πράξη στοιχεία εγκυρότητας και νομιμοφάνειας. Όμως, τις συμβάσεις αυτές ο πρώην διευθυντής ουδέποτε καταχώρησε στα μηχανογραφικά συστήματα και στα λογιστικά βιβλία της τράπεζας.

Οι συλλήψεις και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη

Ο πρώην διευθυντής, ηλικίας -τότε- 49 ετών, είχε συλληφθεί στις 20 Οκτωβρίου 2008 στις 14.30 το μεσημέρι μετά την έκδοση εντάλματος σε βάρος του και στη συνέχεια συνοδεία αστυνομικών μετέβη στην Κάρπαθο, όπου και συμμετείχε στην έρευνα που πραγματοποιούσαν οι επιθεωρητές της τράπεζας προκειμένου να βρεθούν οι λογαριασμοί στους οποίους και κατατέθηκαν τα χρήματα που είχε υπεξαιρέσει.

Στη συνέχεια προσήχθη στη Ρόδο και από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Οικονόμου ασκήθηκαν σε βάρος του ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από διαχειριστή ξένης περιουσίας κατ’ εξακολούθηση και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 49χρονος πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος ενώπιον του ανακριτή αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ανέφερε αναλυτικά όλα τα ονόματα των επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών τους οποίους «βοήθησε» χρηματοδοτώντας τες, ενώ δήλωσε πως είναι πρόθυμος να μεταβιβάσει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στην Αγροτική Τράπεζα αλλά και να βοηθήσει με τον όποιο τρόπο τις ενέργειες που γίνονται.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας 55χρονος κάτοικος Καρπάθου, ο οποίος είναι συνέταιρος του πρώην διευθυντή, αφού διατηρούν στο νησί αγροκτηνοτροφική εταιρεία αλλά και ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία, στις οποίες -σύμφωνα με τις έρευνες των επιθεωρητών- φέρονται να κατέληξε μεγάλο μέρος των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν από την τράπεζα.

Σε βάρος του επιχειρηματία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων, δηλαδή ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, και στις 11 Νοεμβρίου 2008 είχε βρεθεί ενώπιον του ανακριτή Ρόδου κ. Βαλσαμή, όπου και απολογήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 55χρονος αποδέχτηκε πως διατηρούσε ανώνυμη εταιρεία στο νησί, όμως δεν δέχτηκε ότι κατατέθηκε σε λογαριασμό της επιχείρησης το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, όπως κατέθεσε ο πρώην διευθυντής της τράπεζας.

Μάλιστα, ο 55χρονος φέρεται να επεσήμανε το γεγονός πως κάθε χρόνο ορκωτοί λογιστές διενεργούν έλεγχο στην εταιρεία του και σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να βρουν το ποσό αυτό, εάν είχε πράγματι κατατεθεί. Ο ίδιος δήλωσε άγνοια αν και εφόσον το πρώην στέλεχος της τράπεζας χρησιμοποιούσε χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει τον λογαριασμό της μητέρας του, ο οποίος ήταν ανενεργός.

Για την ίδια υπόθεση ενώπιον του ανακριτή βρέθηκαν ακόμη τέσσερα άτομα που διαθέτουν δύο επιχειρήσεις στην Κάρπαθο (η κάθε επιχείρηση ανήκει σε δύο αδέλφια) και τα οποία επίσης ενέπλεξε με την κατάθεσή του ο πρώην διευθυντής. Και οι τέσσερις αρνήθηκαν κάθε κατηγορία και αφέθηκαν ελεύθεροι με την καταβολή εγγύησης, ύψους 1.000 ευρώ έκαστος.

Τέλος, για την ίδια υπόθεση εξηγήσεις έδωσε και 56χρονος κάτοικος Καρπάθου, ο οποίος είχε κάνει εργασίες για λογαριασμό του 49χρονου και φέρεται να είχε πληρωθεί με μέρος των χρημάτων που είχαν υπεξαιρεθεί. Ο 56χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε στον ανακριτή πως απλώς έκανε τη δουλειά του και σίγουρα δεν μπορούσε να γνωρίζει αν τα χρήματα που του έβαλε απευθείας στον λογαριασμό του ο πρώην διευθυντής ήταν δικά του ή όχι.

Στον 56χρονο δεν επιβλήθηκε κάποιος περιοριστικός όρος και αφέθηκε ελεύθερος.

Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου 2008 από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Γιώργο Οικονόμου ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος του 55χρονου επιχειρηματία από την Κάρπαθο, για συνέργεια στην υπεξαίρεση του ποσού των περίπου 6 εκατ. ευρώ από τον 49χρονο συνέταιρό του και πρώην διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την αξιολόγηση των καταθέσεων των μαρτύρων αλλά και των υπολοίπων φερόμενων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση και κυρίως της υπαλλήλου του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας.

Για αυτήν την κατηγορία ο 55χρονος επιχειρηματίας απολογήθηκε στις 30 Απριλίου 2009 συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Φώτη Χατζηδιάκο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε την κατηγορία προσκομίζοντας παράλληλα διάφορα έγγραφα, από τα οποία διαφαίνεται η οικονομική δραστηριότητα της αγροκτηνοτροφικής μονάδας που διατηρούσε με τον 49χρονο, αλλά και τα δάνεια τα οποία χρειάστηκε να πάρουν ως εταιρεία.

Έναν μήνα αργότερα, τον Μάιο του 2009, ο 55χρονος με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου αφέθηκε ελεύθερος υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μία φορά τον μήνα και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 5.000 ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2009, καθώς είχε συμπληρώσει έναν χρόνο από την ημέρα που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, και ο 49χρονος πρώην διευθυντής αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισής του δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Πηγή: rodiaki.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018, 05:46