Ποινικές ευθύνες σε ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και πρώην αντιδημάρχους επιρρίπτει η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για την έλλειψη μέτρων στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Δεκαπέντε άτομα παραπέμπονται να δικαστούν στο πλημμελειοδικείο, με την κατηγορία ότι δεν καθάρισαν περιοχές ευθύνης τους, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν «εν δυνάμει εστίες φωτιάς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορούμενοι για το αδίκημα της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου θα καθίσουν στο εδώλιο του δικαστηρίου ο δασάρχης Θεσσαλονίκης, πρώην αντιδήμαρχοι των Δήμων Αγίου Παύλου, Χορτιάτη, Πυλαίας και Συκεών, διευθυντές αρμόδιων υπηρεσιών της ΔΕΣΕ και της ΔΕΗ, υπάλληλος του ζωολογικού κήπου, μέχρι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Όλοι τους κατηγορούνται πως το καλοκαίρι του 2007 μέχρι και τον Απρίλιο του 2008 δεν φρόντισαν να κάνουν αποψιλώσεις γύρω από τις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών τους, να απομακρύνουν σκουπίδια που ήταν επικίνδυνα για πρόκληση πυρκαγιάς και να λάβουν γενικότερα μέτρα, για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο φωτιάς στο δάσος του Σέιχ Σου.

Αυτό επισημαίνεται στο κατηγορητήριο που συνέταξε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Τιντικάκη, παραπέμποντας τους 15 κατηγορούμενους στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Η υπόθεση ερευνήθηκε ύστερα από δημοσιεύματα εφημερίδων το καλοκαίρι του 2007, σύμφωνα με τα οποία το δάσος ήταν απροστάτευτο από πυρκαγιές, λόγω της αδιαφορίας των αρμοδίων υπηρεσιών για τον καθαρισμό του. Ακολούθησε προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε η Πυροσβεστική, επιμερίζοντας ευθύνες ξεχωριστά σε κάθε φορέα για την περιοχή ευθύνης του. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και αυτοψία στελεχών της Πυροσβεστικής, στην οποία επισημάνθηκαν ένα προς ένα τα σημεία που ήταν επικίνδυνα.

Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, πως βρέθηκαν δίπλα από πυλώνες υπηρεσιών, ακόμη και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και τηλεοπτικού σταθμού, πυκνά χόρτα που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ στο παρελθόν. Επίσης, βρέθηκαν σκουπίδια, μέσα στα οποία ήταν σπασμένα γυαλιά, κοντά στον ζωολογικό κήπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την έρευνα που είχε γίνει την περίοδο εκείνη, μέτρα δεν είχαν ληφθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως την επόμενη χρονιά αυτοψία στο δάσος έκανε και ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βασίλης Φλωρίδης, παραγγέλλοντας νέα προκαταρκτική για την καθυστέρηση λήψης μέτρων.

Πηγή:εφ. Μακεδονία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης