To εδώλιο του κατηγορουμένου δείχνει στο διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο ο Εισαγγελέας, ζητώντας την παραπομπή του σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου.

Το σε βάρος του κατηγορητήριο συνδέεται με την απόφασή του να άρει την κατάσχεση των λογαριασμών των ιδιοκτητών μεγάλου σούπερ μάρκετ στη Βέροια, με αποτέλεσμα τα χρήματα να καταλήξουν στους λογαριασμούς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και όλα αυτά, την ώρα που οι ιδιοκτήτες χρωστούσαν στο ΙΚΑ 18 εκατομμύρια ευρώ. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη δίωξη ήταν η εταιρεία να χρωστά περί τα 18,25 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και ταυτόχρονα να χαθούν σε λίγα βράδια εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα ταμεία του πολύπαθου ταμείου.

Για το αδίκημα ηθικής αυτουργίας στην πράξη του διοικητή ζητεί ο εισαγγελέας να παραπεμφθούν οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες της εταιρίας Χαρίλαος, Νικόλας, Γεώργιος Αρβανιτίδης. 

Η ανώνυμη εταιρεία Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας, είχε σύμφωνα με τη δικογραφία, οφειλές στο ΙΚΑ στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 περί τα 18,25 εκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν κυρίως σε εισφορές των εργαζομένων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε τότε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας, παρέχοντας 15θήμερη προθεσμία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό.

Η προθεσμία παρήλθε και το ΙΚΑ Βέροιας, αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερώσει την εταιρεία όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος επέβαλλε στα μέσα Οκτώβρη του 2013 κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών Alpha, Eurobank, ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρεία προς προμηθευτές της, πελάτες κλπ.

Μετά την είσπραξη μικρού ποσού και αφού, σύμφωνα με τις αρχές, επίκειτο κατάθεση υψηλού ποσού που θα ικανοποιούσε το ΙΚΑ, αιφνιδιαστικά στις 11 Οκτωβρίου 2013 ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος -και χωρίς να υπάρχει σχετική αίτηση της εταιρείας στη δικογραφία- έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βεροίας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να προχωρήσει η εταιρεία σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κλπ και εν συνεχεία αν δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».

Ο επικεφαλής όμως του ΙΚΑ Βέροιας με έγγραφό του προς τον κ. Σπυρόπουλο αρνήθηκε κατηγορηματικά να άρει την κατάσχεση, λέγοντας πώς αφενός δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου αυτή η εντολή και αφετέρου πως η εταιρεία εκλήθη να ρυθμίσει και δεν το έκανε.

Στις 17 Οκτωβρίου όμως ο κ. Σπυρόπουλος έστειλε δεύτερο έγγραφο με το οποίο ζήτησε να αρθεί η κατάσχεση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013, οπότε ο τοπικός διοικητής αναγκάζεται, όπως λέει σε έγγραφό του, να συμμορφωθεί στις «ρητές εντολές», εκφράζοντας όμως και πάλι τις νομικές επιφυλάξεις του.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την δικογραφία, ήταν η εταιρεία να μην κάνει νέα ρύθμιση και στις 18 Νοεμβρίου να ξεκινήσει νέα διαδικασία κατάσχεσης.

Στο μεσοδιάστημα όμως που είχε αρθεί η κατάσχεση σε λογαριασμούς της εταιρείας κατατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δε κατέληξαν στο ΙΚΑ. Για παράδειγμα στην Alpha κατατέθηκαν σχεδόν πάνω από 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ το σημαντικότερο ο ιδιοκτήτης φέρεται να έκανε ανάληψη σχεδόν 1,35 εκατομμύριο ευρώ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ που εκλήθη για εξηγήσεις στο υπόμνημά του φέρεται να ανέφερε πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρεία ληξιπρόθεσμές οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με απώτερο στόχο βέβαια να μην κλείσει μια εταιρεία και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υποστήριξε δε πως οι ενέργειές του προβλέπονται νομικά.

Μάλιστα αρνήθηκε κάθετα την κατηγορία και σε δημόσια δήλωσή του μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

Οι  εισαγγελείς, όμως, φέρονται να διαπιστώνουν πως τα μεγάλα ποσά δεν κατέληξαν σε μισθοδοσία εργαζομένων τελικά. Η υπόθεση ανατέθηκε σε  ανακριτή διαφθοράς που θα καλέσει σε απολογία τον διοικητή του ΙΚΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης