Στο εδώλιο 104 για το παραδικαστικό κύκλωμα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016, 21:20
Στο εδώλιο 104 για το παραδικαστικό κύκλωμα
Σε δίκη, μετά από δέκα χρόνια, παραπέμπονται 104 πρόσωπα, βάσει του υπ' αριθμ. 1143/2016 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με τα αδικήματα που τους βαρύνουν να αφορούν στη συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης, ψευδή βεβαίωση.

Πρόκειται για γνωστά πρόσωπα της Δικαιοσύνης, δικηγόρους, δικαστές ενώ μαζί τους στη λίστα βρίσκονται ο πολιτικός μηχανικός Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, ο «τηλεοπτικός» δικηγόρος Πέτρος Λεωτσάκος, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, καθώς και φοροτεχνικοί, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, που υφάρπαζαν ακίνητα, πλαστογραφούσαν αποφάσεις, με αποτέλεσμα η υπόθεση να βαπτιστεί ως «Παραδικαστικό πλειστηριασμών».

Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι -ως μέλη του κυκλώματος- εντόπιζαν ακίνητα-φιλέτα και ιδρύοντας εικονικές εταιρίες τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησία άλλων μελών του κυκλώματος. Φέρονται δε να εξαπατούσαν δικαστήρια, αλλά και να υπόσχονταν έναντι «δώρου» την απεμπλοκή από υποθέσεις, λόγω διασυνδέσεων με τη Δικαιοσύνη.Καταπέλτης η εισαγγελέας-κλειδί ο μάρτυρας

Το βούλευμα έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Παναγιώτας Φάκου, η οποία μέσα σε 4.720 σελίδες ογκώδους δικογραφίας κατέγραψε τη δράση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δικογραφία οργανωμένου εγκλήματος, στην οποία, εκτός των άλλων στοιχείων, περιλαμβάνονται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που καταγράφηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Κομβικό ρόλο όμως έπαιξε ο δικηγόρος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2009, ενεπλάκη στο κύκλωμα και τελικά αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Αρχές και να μετατραπεί σε προστατευόμενο μάρτυρα. Ο συγκεκριμένος εκτίει ποινή ισοβίων για την άλλη μεγάλη υπόθεση της Αιξωνής.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας σε διάφορες περιοχές, τα οποία, είτε ήταν ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, είτε οι ιδιοκτήτες τους διέμεναν στο εξωτερικό είτε ήταν υπέργηροι ή είχαν σοβαρά νομικά προβλήματα ιδιοκτησίας. Στη συνέχεια, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα, εγκαθιστώντας περίφραξη (σ.σ.: όταν επρόκειτο για οικόπεδα) ή εμφάνιζαν ως υποτιθέμενους ιδιοκτήτες αυτών κάποιες απ’ τις εικονικές εταιρείες που είχαν συστήσει ή μέλη των εταιρειών αυτών.

Αφού ενημερώνονταν, από τα δελτία του Ταμείου Νομικών, ότι ακίνητα είχαν κατασχεθεί και επρόκειτο να τεθούν σε πλειστηριασμό, δημιουργούσα, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις νομικά κωλύματα κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού, επιτυγχάνοντας έτσι, με εξαπάτηση των αρμοδίων Δικαστηρίων, Συμβολαιογράφων και άλλων εμπλεκομένων αρμοδίων οργάνων, τη ματαίωσή τους. Η συνέπεια ήταν η πρόκληση μεγάλης ζημίας σε βάρος της περιουσίας των δανειστών. Για τις ενέργειές τους αυτές, εισέπρατταν ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά από τους οφειλέτες-ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Εντόπιζαν πρόσωπα που είχαν δικαστικές εκκρεμότητες και αφού τους διαβεβαίωναν ψευδώς ότι είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες και διασυνδέσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, -ώστε να εξασφαλίσουν ευνοϊκή έκβαση στις υποθέσεις τους- τούς έπειθαν να καταβάλουν χρήματα, προκειμένου να δωροδοκήσουν, δήθεν, τους Δικαστές και Εισαγγελείς, που συγκροτούσαν τη σύνθεση του εκάστοτε Δικαστηρίου! Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις η «ταρίφα» για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων ήταν 25.000 ευρώ.

Την πελατεία του κυκλώματος εξασφάλιζαν δικηγόροι και επιχειρηματίες καθώς και πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα όπως ο φοροτεχνικός ή ο γνωστός συνδικαλιστής από τον χώρο εμπορίας κρεάτων, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη θέση του προχωρούσε σε άγρα «πελατών».

Πρόκειται για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, που αν αποδειχθούν επισύρουν πολυετείς καθείρξεις.

Να σημειωθεί ότι οι εκπομπές «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα» είχαν αναδείξει όλες τις πτυχές του Παραδικαστικού 1 και του μεταγενέστερου κυκλώματος, με τη Δικαιοσύνη να ασκεί διώξεις στους πρωταγωνιστές.


Διαβάστε επίσης:


Παραδικαστικό: Έπεσαν καμπάνες, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015, 22:25

Εκβιασμοί, απειλές και... ισόβια, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015, 14:40

"Πήγα για μάρτυρας και έφυγα με 5 φορές ισόβια", Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015, 19:50  

Η μαύρη βίβλος της Δικαιοσύνης, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014, 02:56

«Καμπάνα» 12 ετών στην Μπουρμπούλια, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012, 16:37  

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, 00:28