Στο εδώλιο για το σκάνδαλο ακινήτων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015, 18:35


Τον δρόμο για το εδώλιο του κατηγορουμένου δείχνει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για το σκάνδαλο real estate του ομίλου Καρούζου στον άλλοτε πανίσχυρο κατασκευαστή, Ιωάννη Καρούζο, την πρώην σύζυγό του, Ρεβέκκα Σκαφτούρα, τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και άλλα τρία άτομα που φέρονται να εμπλέκονται σε «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων και δανείων.

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι το ύψος των επισφαλών δανείων φθάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής στα 30 εκατομμύρια ευρώΤο δικαστικό συμβούλιο, υιοθετώντας όσα ακριβώς ανέφερε και η εισαγγελική πρόταση, κατέληξε πως ο πρώην «βασιλιάς» του real estate Ιωάννης Καρούζος και η πρώην σύζυγός του, από το 2004 και για περίπου εννιά χρόνια, χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα για να νομιμοποιούν μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ τους καταλογίζεται μεγάλη φοροδιαφυγή.

Μαζί τους, παραπέμπονται να δικαστούν οι εκπρόσωποι της εταιρίας «ΦΑΝΤΟΜ» Χρήστος Ρεκούμης, Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος και Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης που φέρεται να είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ΦΑΝΤΟΜ.

Οι -σε βάρος τους- κατηγορίες αφορούν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, ηθική αυτουργία στη φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο Ιωάννης Καρούζος και η πρώην σύζυγος του κατάφερναν να ξεπλένουν χρήματα αφού «είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιριών, την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων επί σκοπώ δικαιολογήσεως τραπεζικών συναλλαγών με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά , το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών ατομικών και εταιρικών σε πιστωτικά ιδρύματα, με μεθοδευμένες παντελώς παράτυπες πρακτικές που αντέβαιναν στο Γενικό Λογιστικό Σχέδιο και την ίδρυση εξωχώριων εταιριών με πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης με σκοπό πορισμού εισοδήματος...»

Με το βούλευμα απαλλάσσονται τα μέλη Επιτροπών των τεσσάρων τραπεζών που ενέκριναν τα εν λόγω δάνεια και τα οποία ήταν κατηγορούμενα για απιστία. Επίσης, οι δύο πρώην σύζυγοι και ένα ακόμη πρόσωπο από τον συγγενικό κύκλο της κ. Σκαφτούρα, απαλλάσσονται από την κατηγορία για εγκληματικής οργάνωσης.

Η έρευνα για την υπόθεση είχε ξεκινήσει πριν περίπου τρία χρόνια, μετά από δημοσιεύματα και καταγγελίες που έφθασαν στη Δικαιοσύνη πως ο Όμιλος Καρούζου με χρήματα προερχόμενα από φοροδιαφυγή προχωρούσε σε αγορές ακινήτων - φιλέτων, ενώ εξασφάλιζε δανεισμό από τράπεζες, έχοντας δημιουργήσει σχεδόν για κάθε ακίνητο μία εταιρία. Στη δικογραφία αναφέρεται ότι το ύψος των επισφαλών δανείων φθάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ το ποσό της φοροδιαφυγής στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Η εμπλοκή της εταιρίας ΦΑΝΤΟΜ αφορά την αγορά από τον βασικό κατηγορούμενο δύο ακινήτων έναντι τιμήματος 5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που κατά τους Εφέτες είναι εικονικό με το πραγματικό να αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015, 13:16