Ρόδος: Στο εδώλιο μαιευτήρας για βρέφος που γεννήθηκε με νοητική υστέρηση

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015, 17:26
Ρόδος: Στο εδώλιο μαιευτήρας για βρέφος που γεννήθηκε με νοητική υστέρηση
Στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου θα καθίσει την προσεχή Παρασκευή γιατρός μαιευτήρας που κατηγορείται ότι δεν υπέβαλε στις προαπαιτούμενες εξετάσεις 36χρονη εγκυμονούσα, για να διαπιστωθεί η κατάσταση του βρέφους, το οποίο τελικά γεννήθηκε με νοητική στέρηση και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα.

Η ιστορία εκτυλίχθηκε πριν από πέντε χρόνια στη Ρόδο και πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που υπέβαλαν η 36χρονη μητέρα και ο 40χρονος σύζυγός της, η οποία και είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης για σωματική βλάβη από αμέλεια σε βάρος του γιατρού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα ξεκίνησαν όταν η 36χρονη διαπίστωσε ότι είναι έγκυος και την ιατρική φροντίδα της είχε αναλάβει ο συγκεκριμένος γιατρός. Τον Ιούνιο του 2010 η 36χρονη υπεβλήθη σε υπέρηχο προκειμένου να μετρηθεί το κρανίο του εμβρύου και η ποσότητα του εγκεφαλικού υγρού.

Κατά τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα του εγκεφαλικού υγρού στο κρανίο του εμβρύου φαινόταν περισσότερη από τη μέση τιμή για την συγκεκριμένη ηλικία του εμβρύου, όμως ο γιατρός δεν υπέβαλε σε περαιτέρω ιατρικό και διαγνωστικό έλεγχο την 36χρονη, την οποία και καθησύχασε λέγοντας της ότι όλα αυτά οφείλονταν στο γεγονός ότι το κρανίο του εμβρύου αναπτυσσόταν ακόμη.

Ο επισκέψεις στον γιατρό συνεχίστηκαν κατά τις οποίες αν και διαπιστώνονταν πως η κατάσταση με το εγκεφαλικό υγρό του εμβρύου παρέμενε η ίδια, η 36χρονη δεν υπεβλήθη σε καμία περαιτέρω εξέταση.

Μάλιστα, παρόλο που το ζευγάρι ανέφερε στον γιατρό ότι η μικροβιολόγος είχε επισημάνει ότι ορισμένες τιμές δεν ήταν φυσιολογικές, εκείνος, αφού υπέβαλε σε υπέρηχο την μητέρα την καθησύχασε λέγοντάς της πως δεν ανιχνεύτηκαν εμφανείς ανωμαλίες στο έμβρυο. Επίσης διαπίστωσε ότι επρόκειτο για κοριτσάκι και δεν χρειαζόταν ουδεμία περαιτέρω εξέταση.

Το ίδιο ισχυρίστηκε ο γιατρός και κατά τις επόμενες επισκέψεις της 36χρονης, η οποία τελικά τον Οκτώβριο γέννησε ένα κοριτσάκι στο οποίο διαπιστώθηκε συνδακτυλία και στα τέσσερα άκρα και το οποίο έπασχε από σύνδρομο Apert, με αποτέλεσμα να εμφανίζει υδροκεφαλία, διαταραχές ανάπτυξης των οστών στο κεφάλι κ.α.

Άμεσα το βρέφος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών όπου και νοσηλεύτηκε και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κρανίο.

Όπως αναφέρει το rodiaki.gr, σήμερα το κοριτσάκι είναι πέντε ετών και έχει νοητική υστέρηση, ενώ όλο το χρονικό αυτό διάστημα της ζωής του έχει υποβληθεί σε σωρεία επεμβάσεων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015, 17:27