Άνοιξε και πάλι η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση για τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι η σύζυγος και η κόρη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, οι οποίες θα δώσουν μάχη για να πετύχουν μια απόφαση η οποία θα τις αφήνει ελεύθερεςΣτο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμενόταν να καθίσουν εκ νέου για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό ο πρώην υπουργός Άμυνας και οι 16 συγκατηγορούμενοί του, στη μεγάλη υπόθεση των παράνομων αμοιβών που διακινήθηκαν μέσα από ένα πλέγμα offshore εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών στις υποθέσεις της αγοράς των υποβρυχίων και των TORM1.

Η δίκη ωστόσο διακόπηκε για τις 23 Οκτωβρίου και θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Κακουργημάτων.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι η σύζυγος και η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου οι οποίες σύντομα θα δώσουν μάχη για να πετύχουν μια απόφαση η οποία θα τις αφήνει ελεύθερες, όπως έχουν ζητήσει επανειλημμένως από τη Δικαιοσύνη, χωρίς ωστόσο οι αιτήσεις τους για αποφυλάκιση να γίνονται δεκτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς τις συντρόφους της ζωής του

Σήμερα ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τις χρυσές μίζες, χωρίς τις συντρόφους της ζωής του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε η Βίκυ Τσοχατζοπούλου αλλά ο νέος συνήγορός της Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Επίσης απούσες ήταν η κα. Γκούντρουν-Τσοχατζοπούλου πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου η οποία δεν είχε εμφανιστεί ούτε στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά και η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπρουπούλου η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα οσφυαλγίας και θα εμφανιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου.

Στο εδώλιο κάθισε και η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου, η οποία αν και χαμογελαστή
ήταν φανερά καταβεβλημένη.

Η διαδικασία αναλώθηκε σε διαδικαστικά αλλά και… χωροταξικά θέματα αφού η δικαστική αίθουσα δεν μπορούσε να φιλοξενήσει τους συνηγόρους υπεράσπισης οι οποίοι χρειάστηκε να στέκονται όρθιοι με τους φακέλους ανά χείρας.

Να σημειωθεί ότι μια εκ των συνέδρων αντικαταστάθηκε λόγω κωλύματος στο πρόσωπο συνηγόρου υπεράσπισης.

Την ίδια ώρα το ελληνικό δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής διεκδικώντας αποζημίωση από τους κατηγορούμενους προκαλώντας τις αντιρρήσεις των συνηγόρων.

Ελπίζουν σε επιεικέστερες ποινές

Όλοι πάντως οι κατηγορούμενοι ευελπιστούν πως σε δεύτερο βαθμό θα πετύχουν επιεικέστερες ποινές από αυτές που τους επιβλήθηκαν σε πρώτο βαθμό για τη διακίνηση και απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών που φέρονται να δόθηκαν για την αγορά των υποβρυχίων και των TORM1.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που κήρυξε ενόχους και καταδίκασε τους 17 από τους 19 κατηγορούμενους στην υπόθεση της νομιμοποίησης των «δώρων» για τις αγορές των επίμαχων όπλων, το ποσό που καταλογίζεται ότι έλαβε ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης Άκης Τσοχατζόπουλος, ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία δεκαετία.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε πως ο πρώην υπουργός ζητούσε «ωφελήματα» κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, τα χρήματα που εισέπραξε διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών ώστε να αποκρυφτεί η πραγματική τους προέλευση.

Σε πρώτο βαθμό οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο είναι:

Άκης Τσοχατζόπουλος κάθειρξη 20 ετών,
Αστέριος Οικονομίδης 12 έτη,
Φρόσω Λαμπροπούλου 13 έτη,
Νικόλαος Ζήγρας 6 έτη,
Γιώργος Σαχπατζίδης 13 έτη,
Αρετή Τσοχατζοπούλου 12 έτη,
Βίκυ Σταμάτη 12 έτη,
Γιάννης Σμπώκος 16 έτη,
Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα 10 έτη,
Νικόλαος Γεωργουλάκης 10 έτη,
Παναγιώτης Σταμάτης 6 έτη,
Οράτιος Μελάς 10 έτη,
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης 10 έτη,
Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου 6 έτη,
Φώτιος Αρβανίτης 6 έτη,
Νικόλαος Καρατζάς 6 έτη,
Γιώργος Κωνσταντάτος 10 έτη.

Στη φυλακή παραμένουν με βάση την πρωτόδικη απόφαση ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννης Σμπώκος, η Αρετή Τσοχατζοπούλου, η Βίκυ Σταμάτη, η Φρόσω Λαμπροπούλου και ο Γιώργος Σαχπατζίδης.

Διαβάστε επίσης:

Οι απίστευτοι διάλογοι Άκη – Σμπώκου

Όλοι οι διάλογοι Άκη-Σμπώκου

Μίζες και μετά τον Άκη διερευνά η Δικαιοσύνη

Yποβρύχια “σαπάκια”

Άκης-Σμπώκος: Οι συναλλαγές της ντροπής

Αποκαλύψεις με την υπογραφή Ζήγρα

«Στελέχη της Μόργκαν ήξεραν τα πάντα»

Ο Ζήγρας επιβεβαιώνει τη “Ζούγκλα”

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης