Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά σε όλα τα μέτωπα στη βορειοανατολική Αττική, ενώ σήμερα αναμένονται και δυνατοί άνεμοι, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία. Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου, ενώ πολλά σπίτια στις Αφίδνες και τη Δροσοπηγή τυλίχθηκαν στις φλόγες. Αυτή τη στιγμή σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στις Αφίδνες, όπου σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων.

Εν τω μεταξύ, από νωρίς την Παρασκευή δόθηκε εντολή εκκένωσης στην περιοχή Καλέντζι στον Μαραθώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πουλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους», είπε ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας. «Η φωτιά είναι αυτή τη στιγμή προς τον Άγιο Στέφανο μετά τη λίμνη. Το Καλέντζι είναι μεταξύ λίμνης και Μαραθώνα», πρόσθεσε. Εξέφρασε φόβους για τις μετεωρολογικές συνθήκες και συγκεκριμένα τον δυτικό άνεμο που μπορεί να φέρει ανατολικά τις φωτιές. «Έχει πολύ πυκνό καπνό και η εντολή εκκένωσης δόθηκε προληπτικά λόγω των αυξημένων ανέμων σήμερα. Είμαστε σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να εκκενώσουμε και άλλες περιοχές». τόνισε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη νύχτα, με μήνυμα από το 112, εκκενώθηκε και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα ενώ, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ είχαν εκκενωθεί Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

Δείτε τις δραματικές στιγμές από τον παράδρομο της Εθνικής οδού, στο ύψος του Αγίου Στεφάνου μέσα από το φακό του zougla.gr.

 

Κάηκαν σπίτια στις Αφίδνες

Στις Αφίδνες, εκτός από τα σπίτια που κάηκαν, οι φλόγες έκαψαν μεγάλη έκταση του δάσους. Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν άμεσα από την περιοχή για να μην κινδυνεύσουν.

Την ίδια ώρα, πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν και από τον Ωρωπό, τη Νέα Φιλαδέλφεια και τον Αυλώνα για ενίσχυση, προσπαθώντας να καθυστερήσουν τις φλόγες με την ελπίδα ότι τα εναέρια μέσα θα καταφέρουν να σβήσουν ή να περιορίσουν τη φωτιά.

Eπιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Ξένη βοήθεια στα μέτωπα της φωτιάς

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται με βοήθεια που εστάλη από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, 83 Γάλλοι πυροσβέστες έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00 τα μεσάνυχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο. Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

 

Πέντε τραυματίες από τη φωτιά στην Αττική

Μέχρι στιγμής πέντε άτομα τραυματίστηκαν από τη φωτιά στην Αττική και μεταφέρθηκαν με εγκαύματα στο ΚΑΤ. Δύο εθελοντές δασοπυροσβέστες είναι σε σοβαρότερη κατάσταση και νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Εν τω μεταξύ, ένας δασοπυροσβέστης που επιχειρούσε για την κατάσβεση της φωτιάς στο Κρυονέρι, έπεσε σε πηγάδι και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης