Ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος και αριθμό ευρημάτων, μυκηναϊκό νεκροταφείο, έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στη θέση Λογκάς, στην Ελάτη Κοζάνης, σε μικρή απόσταση από την Αιανή και το φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ. Ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται 31 ασύλητοι τάφοι, πλήθος κοσμημάτων και αρκετοί τύποι αγγείων.

Ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Λογκάς εκτείνεται σε 455 στρέμματα, από τα οποία έχουν ανασκαφεί μόλις τα 12,5. Το νεκροταφείο βρίσκεται κατά μήκος της ροής του ποταμού Αλιάκμονα και καλύπτει 47 στρέμματα, από τα οποία η ανασκαφή κάλυψε τα 5, σύμφωνα με το seleo.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, οι ταφές ήταν κιβωτιόσχημες από λίθινες πλάκες, ασύλητες και περιείχαν κοσμήματα, όπως χάλκινα δαχτυλίδια, χάντρες από κεχριμπάρι αλλά και πήλινα αγγεία. Από τα 47 πήλινα αγγεία, πιο προσφιλή είναι το κύπελλο, η πρόχους, ο αμφορέας αλλά και η μυκηναϊκή υψίποδη κύλικα, σχήμα συχνό πλέον στην περιοχή, αφού έχει εντοπιστεί και σε άλλες παραποτάμιες θέσεις.

«Η εξέταση με σύγκριση δειγμάτων κυλίκων από γειτονικές περιοχές, ιδιαίτερα από τη Θεσσαλία, την Ηπειρο και τα Ιόνια Νησιά, καταδεικνύει ομοιότητες και διαφορές. Θεωρούμε δεδομένες τις επιρροές, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείουμε και την ανάπτυξη μιας τοπικής παραγωγής», σημειώνει η αρχαιολόγος.

Δείτε την φωτογραφία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης