Σε «καμίνι» μετατρέπεται σήμερα, Τρίτη 30 Ιουλίου, το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» ακόμα και στους 40 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας εξέδωσε μια σειρά οδηγιών για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, Δήμοι και Νομαρχίες θα διαθέτουν στο κοινό αίθουσες με κλιματισμό, προσφέροντας έτσι πολύτιμες ανάσες δροσιάς σε όσους το επιθυμούν.

Εκτιμάται πως τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη αρκετοί θα είναι οι κάτοικοι που θα σπεύσουν σε κοντινές παραλίες, αναζητώντας μια όαση μέσα στον καύσωνα.

Η πρόγνωση του καιρού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά, με νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, προβλέπει για σήμερα, Τρίτη 30 Ιουλίου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 25 έως 38 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 23 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και τοπικά στη Δυτική Πελοπόννησο τους 39 βαθμούς, 25 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 24 έως 36 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 33 βαθμούς Κελσίου στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 – 6 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και το Βορειοδυτικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 – 4 μποφόρ, ενισχυόμενοι πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες σε μέτριους 5 μποφόρ και στο Βόρειο Ιόνιο σε ισχυρούς 6 μποφόρ.

Αναλυτικά:


Αττική

Ηλιοφάνεια και ζέστη αναμένεται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 33 – 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Σαρωνικό από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, ενώ στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4 – 5 μποφόρ, με πρόσκαιρη μικρή εξασθένηση μετά το απόγευμα.

Θεσσαλονίκη
Ηλιοφάνεια και ζέστη, με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα γύρω ορεινά προβλέπεται για τη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και τις μεσημεριανές ώρες από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως σχεδόν μέτριοι 3 – 4 μποφόρ.

Μακεδονία, Θράκη
Ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, ενώ θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου και πιθανώς της Δυτικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και μετά το μεσημέρι βαθμιαία στο Bόρειο Iόνιο βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 37 και στα ηπειρωτικά έως 39 και κατά τόπους πιθανώς 40 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, ενώ θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά, της Θεσσαλίας και πιθανώς της Κεντρικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 38 βαθμούς κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και στις Κυκλάδες πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από από 22 έως 34 βαθμούς και τοπικά στην Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι – βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Καταφύγια από τον καύσωνα

Βάσει των προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για υψηλές θερμοκρασίες, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτοί, από τις 08.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ επτά κλιματιζόμενοι χώροι για το κοινό σε αντίστοιχες Λέσχες Φιλίας.

  • 1ο Δημοτικο Διαμέρισμα

            – Άγιος Παύλος – Μαμούρη & Δύμης
            – Κουκάκι – Δράκου 26 -28 Κουκάκι

  • 2o Δημοτικό Διαμέρισμα Νέος Κόσμος – Χελντράιχ 15
  • 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα Κάτω Πετράλωνα – Αθηνοδώρου 4
  • 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Κολοκυνθού – Αίμωνος 9
  • 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγ. Ελευθέριος – Αχαρνών 372
  • 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαφέως και Πανόρμου


Κλιματιζόμενες αίθουσες λόγω καύσωνα στον Πειραιά

Με εντολή του δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, οι υπηρεσίες του δήμου συνεχίζουν τα προληπτικά μέτρα για την ανακούφιση κυρίως των ευαίσθητων ομάδων.

Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη θα παραμείνουν ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες όλων των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά (ΚΑΠΗ), από τις 08.00 πρωί μέχρι τις 22.00 το βράδυ. Πρόκειται για τα εξής ΚΑΠΗ του Πειραιά:

– Κ.Α.Π.Η. Α1, Αντωνίου Θεοχάρη 35-37 (Τηλ. 210 4511216)

– Κ.Α.Π.Η. Α2, Αγ. Παρασκευής 63-65 (Τηλ. 210 4185846)

– Κ.Α.Π.Η. Β1, Βασιλέως Γεωργίου Β’ 9-11 (τηλ. 210 4134052, 2104134130)

– Κ.Α.Π.Η. Β2, Κιλκίς 2 -Πρ. Ηλίας (Τηλ. 210 4111690)

– Κ.Α.Π.Η. Γ1, Ζερβού 3 και Γιαννοπούλου (Τηλ. 210 4827543)

– Κ.Α.Π.Η. Γ2, Μυρτιώτισσας 9 (Τηλ. 210 4110386)

– Κ.Α.Π.Η. Δ1, Λευκωσίας 42 και Νάξου- Καμίνια (Τηλ.210 4823830)

– Κ.Α.Π.Η. Δ2, Κω 44 – Π. Κοκκινιά (Τηλ. 210 4209085)

– Κ.Α.Π.Η. Ε1, Καλλέργη 142 (Τηλ. 210 4635049)

– Κ.Α.Π.Η. Ε2, Αγ. Δημητρίου και Αγ. Όρους 44 (Τηλ. 210 4633181)

– Κ.Α.Π.Η. Ε3, Ραιδεστού 20 και Χαϊδαρίου 79 (Τηλ. 210 4207735)

ΕΚΕΠΥ: Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ άλλων συνιστά τη μείωση των μετακινήσεων και την αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς και να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες.

«Φορέστε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα που διευκολύνουν τον αερισμό του δέρματος και την εξάτμιση του ιδρώτα (βαμβακερά, λινά). Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα. Χρησιμοποιήστε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου, όταν εκτίθεστε στον ήλιο. Πίνετε άφθονες ποσότητες νερού και χυμών φρούτων. Τις θερμές ημέρες, η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που σας υποδεικνύει η δίψα σας. Άτομα με επιληψία ή προβλήματα καρδιάς, νεφρών ή ήπατος που ακολουθούν αυστηρή δίαιτα υγρών ή έχουν προβλήματα κατακράτησης υγρών στο σώμα τους, πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό ή διαιτολόγο πριν αυξήσουν την κατανάλωση υγρών» συνιστάται από το Υπουργείο Υγείας.

«Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Προτιμήστε ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τις λιπαρές τροφές. Κάντε χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγετε απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματός σας. Ένα κρύο ντους/μπάνιο αμέσως μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει υποθερμία ειδικά σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. Κρατήστε το δωμάτιο ή το σπίτι κλειστό κατά τη διάρκεια της ημέρας αφού προηγουμένως έχει μείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατεβάστε την τέντα και κλείστε τα παντζούρια» προσθέτει το ΕΚΕΠΥ.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες κ.λπ.) καλούνται να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για εφαρμογή ειδικών οδηγιών. Συμβουλή γιατρού πρέπει να ζητήσουν και όσοι παίρνουν φάρμακα, για το αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης