Κόκκινο αναμένεται να «χτυπήσει» αύριο το θερμόμετρο και οι αρμόδιες αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την έκθεσή τους στον ήλιο και στην υψηλή θερμοκρασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O μίνι καύσωνας αναμένεται από την Τετάρτη και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ανακοινώσει οδηγίες προστασίας για τους πολίτες.

Μίνι καύσωνας αύριο

Η σημαντικότερη άνοδος της θερμοκρασίας θα καταγραφεί την Τετάρτη, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, με το θερμόμετρο να δείχνει στα ηπειρωτικά, κατά τόπους, 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη το κύμα του καύσωνα θα επεκταθεί στα ανατολικά και νότια της χώρας, όπου η θερμοκρασία θα φθάσει έως τους 39 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, τον καύσωνα θα αισθανθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή κυρίως οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Αττικής, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης.

Aκούστε την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιάκο:


Πώς να προστατευθείτε από τον καύσωνα

Αρχικά, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τη βαριά σωματική εργασία και άσκηση, ενώ θα πρέπει να κάνουν ελαφρά γεύματα.

Οι πολίτες θα πρέπει να προτιμούν ελαφριά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να φορούν καπέλο, να τρέφονται με ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, να πίνουν άφθονα υγρά και να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.

Η Γ.Γ. προτείνει επίσης πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως και τη χρήση σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.

Ιδιαίτερη προσοχή για βρέφη- πάσχοντες από χρόνια νοσήματα

Για όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, ενώ όσοι λαμβάνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους αν θα πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία.

Ειδικά μέτρα προφύλαξης θα πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία των βρεφών, των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Εξάλλου, η διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων σε ανακοίνωσή της συνιστά στους δημότες και ειδικά σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, τον περιορισμό άσκοπων μετακινήσεων και την αποφυγή πολύωρης έκθεσης στον ήλιο.

Αίθουσες με κλιματισμό στην Αθήνα

Για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού ο δήμος Αθηναίων θα κρατήσει ανοιχτές αύριο και την Πέμπτη τις Λέσχες Φιλίας, από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Οι αίθουσες βρίσκονται στον Άγιο Παύλο, το Κουκάκι, τον Νέο Κόσμο, τα Κάτω Πετράλωνα, την Κολοκυνθού, τον Άγιο Ελευθέριο και τους Αμπελόκηπους.

Το χρώμα δηλώνει την ένταση του ανέμου στην κλίμακα Μποφόρ
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης