Στο κόκκινο θα βρίσκεται καρφωμένος μέχρι το Σάββατο ο υδράργυρος με τους πολίτες να μετρούν τις αντοχές τους και να ψάχνουν τρόπους να δροσιστούν. Οι δήμοι ανοίγουν τις κλιματιζόμενες αίθουσες, ενώ παράλληλα έντονος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θερμοκρασία την Τρίτη θα κυμανθεί από 25 έως 40 βαθμούς στη Β. Ελλάδα, από 27 έως 38 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, από 24 έως 39 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα, από 27 έως 34 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (στη νότια Κρήτη η μέγιστη θα φτάσει τους 36 βαθμούς), από 4 έως 36 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη.

Συνεχίζεται μέχρι το Σάββατο ο καύσωνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κολλημένο στους 40 βαθμούς Κελσίου θα είναι το θερμόμετρο και τις υπόλοιπες μέρες, ενώ από την Κυριακή θα αρχίζει να δροσίζει. Στους 41 θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος στη Δυτική, τη Βόρεια Ελλάδα, όπως επίσης και την Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα με μέγιστες τιμές στους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Στα επίπεδα των 37-39 βαθμών θα βρίσκονται τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, καθώς και τα νότια τμήματα της Κρήτης. Στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου και στην Εύβοια οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν στους 35-36 βαθμούς. 

Δείτε τον χάρτη για τις θερμοκρασίες της Τετάρτης:

Την Πέμπτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα εντοπίζονται στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα με μέγιστες τιμές στους 39-40 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα οι μέγιστες θα κυμανθούν στα επίπεδα των 37-39 βαθμών. Αντίθετα, στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου και στην Εύβοια οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στους 36-37 βαθμούς.  Κολλημένο στους 40 βαθμούς Κελσίου θα είναι το θερμόμετρο και τις υπόλοιπες μέρες, ενώ από την Κυριακή θα αρχίζει να δροσίζει

Ανάλογες θερμοκρασίες περιμένουμε στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου. Το μελτέμι στο Αιγαίο θα πνέει με εντάσεις έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Παρόμοιες συνθήκες σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία θα επικρατούν και την Παρασκευή, με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο στην κεντρική και ανατολική χώρα.

Ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες

Έξι κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων θα είναι ανοικτές, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, από σήμερα έως και την Παρασκευή 11 Αυγούστου, από τις 08.00 έως και τις 20.00, για όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Οι αίθουσες αυτές είναι οι εξής:

  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 2108223946
  • Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044
  • Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων: Αιξονέων & Μυρμιδόνων, τηλ. 2103476398
  • Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. 21051408777.
  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900
  • Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος, τηλ.210 6459890

Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται όλο το 24ωρο στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό του Δήμου Αθηναίων 1595. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα με μέγιστες τιμές στους 39-41 βαθμούς Κελσίου

Παράλληλα, όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη μεταφορά σε κλιματιζόμενο χώρο ατόμων που το έχουν ανάγκη.

Ο Δήμος Αθηναίων ζητεί επίσης από τους πολίτες να φροντίσουν ώστε να μείνουν καθαρές και δροσερές οι ποτίστρες που έχει τοποθετήσει σε 35 σημεία της Αθήνας για τα αδέσποτα ζώα.
 
Οι κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Θεσσαλονίκης

Συγκεκριμένα, η αίθουσα 6 του Συνεδριακού Κέντρου Ιωάννης Βελλίδης θα είναι ανοιχτή για το κοινό και σήμερα Κυριακή 6 Αυγούστου, από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Η αίθουσα διατίθεται κατόπιν αιτήματος της αντιπεριφειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, στη διοίκηση της ΔΕΘ-ΗΕLEXPO.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει μεριμνήσει για τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων στο 4ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η (Γρ. Λαμπράκη 42) και στο 6ο παράρτημα Κ.Α.Π.Η. (Στεφάνου Νούκα 10).

Οι χώροι θα είναι προσβάσιμοι και διαθέσιμοι από αύριο Δευτέρα 07 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 11 Αυγούστου από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Οι ανωτέρω χώροι θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και οι οποίες είναι:

  • Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 13 ) από τις 5 το απόγευμα έως την επομένη ημέρα στις 9.00
  • Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62) από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Ενισχυμένο μελτέμι θα πνέει στο Αιγαίο από την Τετάρτη

Για δύο ημέρες, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή ισχυρό μελτέμι θα πνέει στο Αιγαίο κρατώντας σε καλύτερα επίπεδα τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας και δίνοντας μια ανάσα «δροσιάς» στα ανατολικά παραθαλάσσια τμήματα και στα νησιά του Αιγαίου.

Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιών

Μπορεί το μελτέμι να δροσίζει τους πολίτες αλλά όπως τονίζει η Πυροσβεστική κάνει πιο έντονο τον κίνδυνο εξάπλωσης τυχόν πυρκαγιών που μπορεί να ξεσπάσουν. 


Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της χώρας μας ζητά από τους πολίτες να είναι απολύτως προσεκτικοί τις επόμενες 3 ημέρες, καθώς, όπως επισημαίνει, οι ενισχυμένοι άνεμοι θα επηρεάζουν και ηπειρωτικές περιοχές εκτός από τις θαλάσσιες.
 
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ειδικότερα, για αύριο, Τετάρτη 9 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα Αρκαδία, Λακωνία) και Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος).

Πέφτει από την Κυριακή η θερμοκρασία

Από την Κυριακή 13 Αυγούστου η θερμοκρασία θα αρχίσει να παρουσιάζει γενικευμένη πτώση σε όλη την Ελλάδα και αναμένεται να επανέλθει στις φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή

Φωτογραφία: EUROKINISSI: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης