Στα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος τοποθετήθηκε σε χύτρα ταχύτητας, αλλά και στο υλικό από τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης στρέφονται οι έρευνες, προκειμένου οι Αρχές να φτάσουν στα ίχνη των βομβιστών του Mall.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνδρες των ΤΕΕΜ στο MallΣτην Αντιτρομοκρατική έχει σημάνει συναγερμός, έπειτα από τα ευρήματα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της Αστυνομίας, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις έρευνες το βράδυ της Κυριακής και στις 22.30 το εμπορικό κέντρο άνοιξε εκ νέου τις πύλες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ωρολογιακός μηχανισμός αποτελούνταν από 1 κιλό ζελατινοδυναμίτιδας, δύο διακόπτες on-off και μπαταρίες και είχε τοποθετηθεί σε χύτρα ταχύτητας. Οι δράστες είχαν απενεργοποιημένους τους διακόπτες κατά τη μεταφορά και έπειτα τους ενεργοποίησαν προγραμματίζοντας την ώρα πυροδότησης.


(To σημείο όπου έγινε η έκρηξη, άνδρας της ασφάλειας του κτηρίου φυλάσσει το κατάστημα)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Γυάλινα κάγκελα που ράγισαν λόγω της έκρηξης)


(Έρευνες της σήμανσης για τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα στις κυλιόμενες σκάλες)


(Γυψοσανίδες που αποκολλήθηκαν λόγω της έκρηξης)

Η αστυνομία εξετάζει εάν στην εκρηκτική ύλη χρησιμοποιήθηκε και ANFO (μείγμα πορώδους νιτρικού Πυροσβέστες κατέφτασαν στο εμπορικόαμμωνίου με καύσιμη ύλη). Το εύρημα της αστυνομίας, πάντως, φωτογραφίζει τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς είναι η μόνη οργάνωση που στο παρελθόν χρησιμοποίησε χύτρες για την τοποθέτηση τέτοιων μηχανισμών.

Κατά πληροφορίες, η σημερινή έκρηξη δεν σχετίζεται με την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης.

Ερευνούν το υλικό από τις κάμερες

Η Αντιτρομοκρατική εξετάζει το διαθέσιμο υλικό από το σύστημα παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένο στον χώρο του εμπορικού κέντρου, στην Αττική Οδό και στον παρακείμενο σταθμό του προαστιακού «Νερατζιώτισσα», ενώ παράλληλα αναμένει με μεγάλη αγωνία τη δημοσιοποίηση προκήρυξης με ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται αστυνομική πηγή, δύο άτομα, πιθανώς άνδρες, φαίνονται στις κάμερες ασφαλείας να τοποθετούν μία τσάντα σε έναν κάδο απορριμμάτων κοντά στο σημείο όπου έγινε η έκρηξη, περίπου 30 λεπτά πριν από το προειδοποιητικό τηλεφώνημα που οδήγησε στην εκκένωση του χώρου. Η εν λόγω πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία φιγούρα, δίχως ευδιάκριτα χαρακτηριστικά.


(Μουσαμάδες καλύπτουν τα καταστήματα στα οποία προκλήθηκαν φθορές)

Σοβαρά ερωτήματα για την άμεση εκκένωση του κτηρίου

Αυτόπτης μάρτυρας κατήγγειλε στη zougla.gr πως στις 10.22 της Κυριακής, εντός του χρονικού ορίου που είχαν δώσει στην εφημερίδα μας οι δράστες, οι άνδρες της ασφάλειας του Mall άφηναν τους πολίτες να εισέρχονται στο πάρκινγκ. Ο άνδρας ανέφερε ότι πάρκαρε το αυτοκίνητό του κανονικά και μόνο όταν ανέβηκε στον πρώτο όροφο από τη σκάλα αντιλήφθηκε κάποια κινητοποίηση και συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί.

H διοίκηση του Mall ανέφερε ότι «μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου». Τι ώρα ακριβώς όμως δόθηκε σήμα συναγερμού στο εμπορικό κέντρο; Ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι φύλακες, εκ των οποίων δύο τραυματίστηκαν ελαφρά; Πελάτης, πάντως, εισήλθε ανενόχλητος και άνευ προειδοποιήσεως στον χώρο του parking.

Ντοκουμέντο: Η κάρτα του parking αποτυπώνει την ώρα που ο πελάτης εισήλθε στον χώρο


(Οι πρώτες φωτό μετά την έκρηξη)

Επίσης, πελάτης του εμπορικού κέντρου, μιλώντας στη zougla.gr, ανέφερε ότι ο κρότος δεν ήταν ιδιαίτερα εκκωφαντικός και ότι η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά την εντολή των αστυνομικών για εκκένωση και όταν ήδη άρχιζε να αδειάζει το εμπορικό. «Ευτυχώς, πρόλαβαν και μας ειδοποίησαν οι άνδρες της αστυνομίας. Με το που πατήσαμε το πόδι μας έξω από το κέντρο, ακούσαμε την έκρηξη, η οποία δεν ήταν ιδιαίτερα εκκωφαντική. Η έκρηξη ακούστηκε από τον πρώτο όροφο και τότε αρχίσαμε τρομοκρατημένοι να τρέχουμε προς τον δρόμο» είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωση της αστυνομίας για τις έρευνες

Αναφορικά με την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζητεί από οποιονδήποτε πολίτη γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό, να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β).



(Κινητοποίηση Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ)


(Επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου)


(Ο δήμαρχος του Αμαρουσίου)

Το τηλεφώνημα στη zougla.gr

Στις 09.59 το πρωί της Κυριακής άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στη zougla.gr και ανέφερε ότι σε 48 λεπτά θα εκραγεί ισχυρός μηχανισμός στο εσωτερικό του Mall. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης.

Ο άγνωστος είπε τα εξής: «Έχει τοποθετηθεί ισχυρός μηχανισμός στο εσωτερικό, επαναλαμβάνω, στο εσωτερικό του Mall. Να εκκενωθεί ο σταθμός “Νερατζιώτισσα” και η Ανδρέα Παπανδρέου. Να εκκενωθεί ο σταθμός. Δεν είναι φάρσα, θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης».

Η πληροφορία ότι θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης αποτελεί αυτήν την ώρα και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΛ.ΑΣ., η οποία αναμένει με αγωνία τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης.

To xρονικό

Η έκκρηξη σημειώθηκε στις 10.45 στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου «The Μall Αthens» στο Μαρούσι.

Από θραύσματα επήλθε ο ελαφρύς τραυματισμός δύο ανδρών της ασφάλειας του Mall (σεκιούριτι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ (σ.σ.: πήραν εξιτήριο το μεσημέρι), ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετά καταστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες τραυματίστηκαν την ώρα που ανέβαιναν από το υπόγειο του κτιρίου στο ισόγειο, από γυψοσανίδες που εκτινάχθηκαν λόγω του ωστικού κύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ο χαμηλής ισχύος μηχανισμός τοποθετήθηκε δίπλα από ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, σε κυλιόμενες σκάλες που οδηγούν από το υπόγειο στον πρώτο όροφο του καταστήματος.

Μεγάλο το χρονικό περιθώριο

Ο χρόνος των 48 λεπτών που έδινε ο άγνωστος σαφώς και ήταν αρκετός προκειμένου η αστυνομία και η ασφάλεια του εμπορικού κέντρου να εκκενώσουν το κτίριο και να εξέλθουν με ασφάλεια οι δεκάδες πελάτες που βρίσκονταν εκεί. Όπως και έγινε. Οι επισκέπτες του Mall εξήλθαν δίχως κανένα πρόβλημα και κανείς τους δεν τραυματίστηκε.

O Δήμαρχος Αμαρουσίου μιλά για το συμβάν:

Ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Όπλων (ΕΚΕΟ), Θοδωρής Λιόλιος, μίλησε στη zougla.gr και έδωσε τη δική του εκδοχή για το συμβάν και τόνισε πως τη ζελατοδυναμίτιδα μπορεί να τη βρει κάποιος πολύ εύκολα στην αγορά:

Η ΝΔ για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο «The Mall Αthens»

Μιλώντας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και με αφορμή την επίθεση στο εμπορικό κέντρο «The Mall Athens», ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή αποτρόπαια πράξη αναζητούσε αίμα αθώων ανθρώπων. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, με όπλο την έκφραση μιας τυφλής και ανεξέλεγκτης βίας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας οφείλουν να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στις πρακτικές βίας και τρομοκρατίας. Περιθώρια για ανοχή και αστερίσκους δεν υπάρχουν.

»Οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει η χώρα απαιτούν ενότητα και συνοχή. Αυτοί που θέλουν να επιστρέψουμε σε πρακτικές εμφυλίου και διχασμού θα μας βρουν απέναντί τους. Όσοι ανέχονται ή παρέχουν πιστοποιητικά κοινωνικής νομιμοποίησης σε αυτές τις πράξεις στρέφονται εναντίον της κοινωνίας. Η Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες καταδικάζουν ομόθυμα αυτές τις πράξεις. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να χτυπήσουμε καίρια αυτούς τους θύλακες τυφλής βίας».

H ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο «The Mall Athens».

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται».

Καταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την επίθεση, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τη χαρακτήρισε «τρομοκρατική και εγκληματική ενέργεια», ενώ την καταδίκασε «απόλυτα και απερίφραστα» και τόνισε ότι αυτό ελπίζει να γίνει «και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας».

«Αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας. Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ «καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού».

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της «εκφράζει τη καταδίκη της για την επίθεση στο “The Mall”, όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας. Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία».

Καταδίκη από το ΠΑΣΟΚ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταδίκασε με τη σειρά του την επίθεση, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες ενέργειες στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού και της χώρας».

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος – Πέτρος Σιδερέας – Παναγιώτης Σαγκούρης

Διαβάστε επίσης:

Τι δήλωσαν οι πολιτικοί στη «Ζούγκλα» για τη βόμβα στο Mall, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, 19:37

Αναμένουν με αγωνία την ανάληψη ευθύνης, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, 18:10

Bόμβα-μήνυμα στο “Mall”, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, 15:00

Έκρηξη βόμβας στο Mall, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, 10:47

Aπειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, 10:09

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης