Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής προκειμένου να εντοπιστούν σπίτια και γιάφκες που χρησιμοποιούσε ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια αιματηρής συμπλοκής στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνοπλοι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν το πρωί στον αποκλεισμό της οδού Ερεσσού στα Εξάρχεια, πραγματοποιώντας έφοδο σε σπίτι στον αριθμό 72, ενώ το ίδιο συνέβη και σε τρία ακόμα σημεία στο κέντρο της Αθήνας. Κομβικό στοιχείο θεωρείται η πλαστή ταυτότητα που χρησιμοποιούσε ο Ν. Μαζιώτης στην καθημερινότητά του, καθώς εκτιμάται πως με αυτήν ενδεχομένως να έχει νοικιάσει ένα ή περισσότερα σπίτια, κρύβοντας εκεί οπλισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο σακίδιό του βρέθηκαν αρκετά κλειδιά. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία και φωτογραφία της πλαστής ταυτότητας.

Επιπλέον, έμφαση δίνεται στο οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας του Μετρό και του ΗΣΑΠ, προκειμένου να εντοπιστεί η διαδρομή που ακολούθησε ο Ν. Μαζιώτης μέχρι τον σταθμό «Μοναστηράκι», περιοχή όπου και συνελήφθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Την ίδια στιγμή αναζητούνται πιθανοί συνεργοί του σε ληστείες και επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια που η αστυνομία προσπαθούσε να τον εντοπίσει. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η σύντροφός του Πόλα Ρούπα. Οι έρευνες επικεντρώνονται στον Κολωνό, στην Κυψέλη, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στην Καλογρέζα, στα Σεπόλια, στον Άγιο Νικόλαο, στον Μαραθώνα και στο Γραμματικό.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανοιχτή επιχείρηση σε πλήρη εξέλιξη, και τα δεδομένα έρχονται το ένα πίσω απ’ το άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανθρωποκυνηγητό για εκείνους που διέφυγαν

Παράλληλα, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής αναζητούν τους συνεργούς του Νίκου Μαζιώτη που κατάφεραν να διαφύγουν ύστερα από τη συμπλοκή που σημειώθηκε την Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνας, λίγο πριν από τη 1.00 το μεσημέρι. Οι έρευνες είναι συνεχείς, ενώ από… κόσκινο περνούν όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τον τόπο της σύλληψης και έχουν σταλεί προς ανάλυση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Όπως προαναφέρθηκε, τα κλειδιά που βρέθηκαν πάνω στον Ν. Μαζιώτη μετά τη σύλληψή του ίσως αποτελέσουν το κρίσιμο στοιχείο που θα οδηγήσει την Αντιτρομοκρατική στο μέρος το οποίο χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο ο συλληφθείς και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία παραμένει ασύλληπτη.

Την ίδια ώρα, ο Ν. Μαζιώτης νοσηλεύεται στο Θωρακοχειρουργικό Τμήμα του Ευαγγελισμού, όπου το απόγευμα της Τετάρτης υποβλήθηκε σε επέμβαση. Καθώς η σφαίρα θρυμμάτισε οστά της περιοχής του ώμου, οι γιατροί προέβησαν σε ειδική επέμβαση οστεοσύνθεσης, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, την επόμενη εβδομάδα ο Ν. Μαζιώτης αναμένεται να υποβληθεί και σε δεύτερο χειρουργείο, για τοπική νευρολογική αποκατάσταση.

Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, εκτός από τον Ν. Μαζιώτη τραυματίστηκαν ο αστυνομικός Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο 401 ΓΣΝΑ, και ένας Αυστραλός τουρίστας, δίχως να διατρέχουν κίνδυνο.

Η πλαστή ταυτότητα και το Χιουντάι

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου δόθηκε στη δημοσιότητα η πλαστή ταυτότητα που χρησιμοποιούσε ο Νίκος Μαζιώτης.

Ο καταζητούμενος έφερε ταυτότητα με ονοματεπώνυμο Μιχελάκης Μιχάλης του Νικολάου και της Αρχοντίας, και ημερομηνία / τόπο γέννησης 16-4-1977 / Αθήνα. Με αυτά τα στοιχεία αγόρασε ένα ασημί Ι.Χ. μάρκας Χιουντάι (ΥΗΤ 2959) το 2013.

Το όχημα

Το συγκεκριμένο Ι.Χ. χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία στην Κλειτορία Αχαΐας με την οποία οι Αρχές συνδέουν τον Νίκο Μαζιώτη, όπως επίσης και με τη ληστεία σε τράπεζα στα Μέθανα Τροιζηνίας.

Παρακολουθείστε ένα βίντεο ντοκουμέντο που απεικονίζει τους αστυνομικούς να κυνηγούν τον καταζητούμενο Νίκο Μαζιώτη στο Μοναστηράκι, ενώ ακολουθεί ανταλλαγή πυροβολισμών και οι θαμώνες ταβέρνας πέφτουν στο έδαφος για να προφυλαχθούν.

«Φρουρείται από πέντε άνδρες στο δωμάτιο»

Ο δικηγόρος του Νίκου Μαζιώτη Σπύρος Φυτράκης τον επισκέφτηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον θάλαμο όπου νοσηλεύεται και συζήτησαν για την κατάσταση της υγείας του συλληφθέντα, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Ο τραυματίας φρουρείται από πέντε αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής που βρίσκονται εντός του δωματίου και από άλλους που παραμένουν στον διάδρομο του νοσοκομείου.

«Καλά στην υγεία του ο αστυνομικός»

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο των ειδικών φρουρών Βασίλη Ντούμα, ο οποίος ανέφερε ότι επισκέφθηκε τον αστυνομικό στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και ότι είναι καλά στην υγεία του.

Παράλληλα, ο κ. Ντούμας έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, τονίζοντας ότι ο 29χρονος ειδικός φρουρός έδρασε με αυτοθυσία. 

Φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της συμπλοκής

Το σημείο της συμπλοκής

(Η μεταφορά του Νίκου Μαζιώτη στο νοσοκομείο)

Πώς έγινε η σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη

Πέρασαν χειροπέδες στον τραυματισμένο ΜαζιώτηΑστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής παρακολουθούσαν στενά τον τελευταίο καιρό τον καταζητούμενο Νίκο Μαζιώτη και φέρονται να ακολουθούσαν κάθε του βήμα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή του ξεκίνησε όταν στην ΕΛ.ΑΣ. έφτασε σήμα για άτομο το οποίο οπλοφορούσε και βρισκόταν σε κατάστημα με είδη κάμπινγκ στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Ερμού στο Μοναστηράκι.

Ο εν λόγω καταστηματάρχης είχε καταλάβει ότι κάτω από την μπλούζα του ο Μαζιώτης έφερε όπλο, εξού και ειδοποίησε την αστυνομία.

Αμέσως δόθηκε σήμα από την Αντιτρομοκρατική ώστε να σπεύσουν άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και να τον ελέγξουν. Τελικά, έπειτα από μια κινηματογραφική καταδίωξη με οκτώ πυροβολισμούς, κατάφεραν να τον εγκλωβίσουν στην οδό Μητροπόλεως 44 στην Καπνικαρέα.

Κατά την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Πρόκειται για τον 29χρονο ειδικό φρουρό Νίκο Παναγιωτόπουλο (υπηρετεί στην Κυψέλη), ο οποίος διακομίσθηκε στο 401 ΓΣΝΑ με διαμπερές τραύμα στον αριστερό μηρό. Ο τραυματίας δεν ήταν στην ομάδα που καταδίωξε τον Μαζιώτη, αλλά συμμετείχε στην επιχείρηση «Θησέας».

Το αιματηρό περιστατικό συνέβη σε μια στιγμή κατά την οποία στο κέντρο της Αθήνας υπήρχε πλήθος κόσμου, μεταξύ τους και ξένοι τουρίστες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν όσα έβλεπαν να διαδραματίζονται μπροστά τους…

Η περούκα του Νίκου Μαζιώτη

Αίματα από τη συμπλοκή

Τα προσωπικά αντικείμενα του Μαζιώτη

Το κατάστημα το οποίο επισκέφτηκε ο Ν. Μαζιώτης

Το κατάστημα επί της οδού Αθηνάς

Ο Αυστραλός τουρίστας

Ποιος είναι ο Νίκος Μαζιώτης

Ο Νίκος Μαζιώτης ήταν ο Νο 1 καταζητούμενος για την αστυνομία και είχε επικηρυχθεί μαζί με τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα με το ποσό τoυ 1 εκατ. ευρώ.

Ο φερόμενος ως ένας από τους βασικότερους υπόπτους για μια σειρά «ορφανών» χτυπημάτων έχει στην πλάτη του την καταδίκη του σε κάθειρξη 50 ετών για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα.

«Ποτέ δεν απαρνήθηκα τη δράση μου μπροστά στον εχθρό. Οι κατηγορίες για τον “Ε.Α.” είναι ο πλέον ύψιστος τίτλος τιμής. Μόνος κριτής, η επαναστατική ιστορία» τόνιζε σε επιστολές του τις οποίες προσκόμισε στις 29 Ιανουαρίου του 2013 η συνήγορος τους στο δικαστήριο που τους έκρινε ενόχους, επιβάλλοντας κατά συγχώνευση 50ετή κάθειρξη.

Τόσο ο Ν. Μαζιώτης όμως όσο και η σύντροφός του δεν εμφανίστηκαν για να απολογηθούν. Από τον Ιούνιο του 2012 είχαν εξαφανιστεί και παρέμεναν άφαντοι, παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί με τη λήξη του 18μήνου.

«Μετανιώνω μόνο γιατί έκανα αυτό το τεχνικό λάθος. Για τίποτα άλλο. Και να με καταδικάσετε, που θα με καταδικάσετε δηλαδή, δεν αλλάζει τίποτε. Άλλωστε η φυλακή είναι ένα σχολείο για κάθε κοινωνικό επαναστάτη, αφού δοκιμάζεται η ψυχική του αντοχή. Και αν αντέξει, μετά πιστεύει περισσότερο σε αυτά για τα οποία φυλακίστηκε».

Με αυτά τα λόγια ο Ν. Μαζιώτης είχε εξηγήσει τη στάση του στη δίκη του για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού το 1997 στο Υπουργείο Ανάπτυξης, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η οργάνωση Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός. Για την υπόθεση αυτή ο Ν. Μαζιώτης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 15ετή φυλάκιση. Η ποινή του μειώθηκε όμως σε δεύτερο βαθμό και αποφυλακίστηκε ύστερα από 3,5 χρόνια, τον Αύγουστο του 2001. Ο ίδιος δήλωνε τότε ότι «Οι Αναρχικοί Αντάρτες Πόλης είμαι εγώ. Μόνος μου κατασκεύασα και τοποθέτησα τον αυτοσχέδιο μηχανισμό στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης. Ό,τι βρέθηκε στο σπίτι της οδού Σπάρτης 13 είναι αποκλειστικά δικό μου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ένοπλο αντάρτη, αλλά κοινωνικό αντάρτη».

Εννέα χρόνια μετά όμως ο Ν. Μαζιώτης και η σύντροφός του Π. Ρούπα συνελήφθησαν, αυτή τη φορά για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας. Τον Απρίλιο του 2010 η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωνε ότι στο σπίτι τους στα Καλύβια Αττικής κατασχέθηκε σκληρός δίσκος με παλιές προκηρύξεις του Επαναστατικού Αγώνα, σχέδια προκηρύξεων για μελλοντικά χτυπήματα, καθώς και χειρόγραφα προσχέδια προκηρύξεων. Ο Επαναστατικός Αγώνας, με 15 χτυπήματα στο διάστημα 2003-2009, έκανε το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβριο του 2003 με διπλή βομβιστική επίθεση στα κτήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, την ημέρα απολογίας του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. H δίκη ξεκίνησε, αλλά πριν ολοκληρωθεί εξέπνευσε το 18μηνο προσωρινής κράτησης για τον Ν. Μαζιώτη και την Π. Ρούπα, που αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τον Οκτώβριο του 2011. Οι περιοριστικοί όροι για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παραμονή τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και παρουσία τους τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα παραβιάστηκαν τον Ιούνιο του 2012, οπότε και χάθηκαν τα ίχνη τους. Τον Απρίλιο του 2013 οι δυο καταζητούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 50 ετών για συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα.

Στις 11.10.2013 δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο κείμενο του 42χρονου Ν. Μαζιώτη και της Π. Ρούπα για τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες. Στις 30.10.2013, τέλος, ο Ν. Μαζιώτης με νέα του παρέμβαση στο indymedia μιλάει για κρατική προπαγάνδα σε βάρος του, για την εμπλοκή του ονόματός του από τις αρχές στις ληστείες στα Μέθανα και στο Βελεστίνο. Μέχρι σήμερα τον εμπλέκουν σε τουλάχιστον 6 ληστείες. Μπορεί ο ίδιος να το διέψευσε, όμως τον διέψευσε σήμερα η ίδια η ζωή…

Η πρώτη φορά που απασχόλησε τις αρχές ο Ν. Μαζιώτης ήταν το 1991, όταν στις 15 Μαΐου (ημέρα των αντιρρησιών συνείδησης) συνελήφθη μετά την άρνησή του να καταταγεί στον στρατό. Καταδικάστηκε σε έναν χρόνο με τριετή αναστολή τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Κλήθηκε και δεύτερη φορά στον στρατό, αλλά δεν ανταποκρίθηκε.

Είχε ενεργό ρόλο στον Σύνδεσμο Αντιρρησιών Συνείδησης, δηλώνοντας ολικός αρνητής στράτευσης, αρνούμενος να υπηρετήσει τη στρατιωτική και κάθε είδους εναλλακτική θητεία. Συνελήφθη ξανά τον Οκτώβριο του 1992 για ανυποταξία και προσβολή του στρατού. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, λίγο πριν από τη δίκη του, έκανε απεργία πείνας για 57 ολόκληρες ημέρες, όταν κρατούνταν στις στρατιωτικές φυλακές Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Ύστερα από μεγάλες κινητοποιήσεις κοινωνικών οργανώσεων, τον Ιανουάριο του 1993 αφέθηκε τελικά ελεύθερος.

Τον Νοέμβριο του 1995 συνελήφθη και πάλι με 500 άλλους αναρχικούς για την κατάληψη στο Πολυτεχνείο, για να καταδικαστεί τελικά σε 12 μήνες με αναστολή.

Στο στόχαστρο της αστυνομίας ξαναβρέθηκε το 1996, στα μεγάλα επεισόδια που έγιναν στο Πολυτεχνείο. Στις 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν ομαδικές συλλήψεις δεκάδων νεαρών, ένας εκ των οποίων και ο Ν. Μαζιώτης.

Διαβάστε επίσης:

Nέα βίντεο για τη σύλληψη Μαζιώτη και του ταξιτζή στην Αθήνα

Στα χέρια της αστυνομίας ο Νίκος Μαζιώτης

Διαβάστε επίσης:
Το παρασκήνιο της σύλληψης, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014, 22:18

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης