Στο σφυρί για 50 ευρώ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014, 12:20


Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης - Φίλιππος Καραμέτος


Μία εταιρεία κατάφερε έπειτα από δημοπρασία που έγινε τον Αύγουστο να εκμισθώσει το ιστορικό κτήριο στο Χάνι της Γραβιάς με μόνο 51 ευρώ τον μήνα ή διαφορετικά 612 ευρώ τον χρόνο!

Ακόμα και όσοι δεν έχουν επισκεφθεί τη Γραβιά γνωρίζουν σίγουρα το χάνι της, το πιο γνωστό αξιοθέατο, όπου στις 8 Μαΐου του 1821 έγινε η γνωστή μάχη. Προς τιμή της νίκης του Οδυσσέα Ανδρούτσου, κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις.

Με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Δελφών, από τις 11 Αυγούστου, η εκμίσθωση του ιστορικού χώρου περνάει στα χέρια της εταιρείας FOKIS LTD- Γ.ΜΟΥΡΤΟΥ Ε.Π.Ε, υπεύθυνος της οποίας φέρεται να είναι ο κ. Κ. Αυγερινός.Στην απόφαση αναφέρεται ότι το θέμα είναι κατεπείγον 


Ο Παναγιώτης Ταγκαλής υπογράφει την απόφαση εκμίσθωσης. Σύμφωνα με δηλώσεις του προσωρινού δημάρχου Δελφών, ο κ. Ταγκαλής φέρει την ευθύνη.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην περιοχή. Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που ισχυρίζονται πως ο ιστορικός χώρος δόθηκε για ένα κομμάτι ψωμί, ενώ θα μπορούσε να εκμισθωθεί με περισσότερα χρήματα, τα οποία θα πήγαιναν στα ταμεία του δήμου.Άλλοι έκαναν λόγο για σκανδαλώδη παραχώρηση από την πλευρά του εκτελούντος χρέη δημάρχου Δελφών Αθανασίου Μανανά, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να αποφασίσει να κινηθεί νομικά απέναντι σε αυτούς που τον κατηγορούν.

Ο Ιωάννης ΓεωργίουΣτο φως της δημοσιότητας έφερε το συγκεκριμένο θέμα ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δελφών Ιωάννης Γεωργίου, ο οποίος κατακεραυνώνει την απερχόμενη δημοτική αρχή και αφήνει σαφείς αιχμές για τις επιλογές που έγιναν.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του που φιλοξενούνται και στον τοπικό Τύπο: «Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Γραβιάς, όταν πληροφορήθηκαν ότι ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Μανανάς και συγχωριανός τους αποφάσισε έπειτα από δύο χρόνια αδράνειας την εκμίσθωση του Χανίου της Γραβιάς έναντι πινακίου φακής (50 ευρώ τον μήνα)».Συνεχίζοντας προσθέτει: «Είναι ο ίδιος άνθρωπος που τότε ως δήμαρχος Γραβιάς πριν από πέντε χρόνια υπερασπιζόταν με νύχια και με δόντια την ιστορία του Οδυσσέα Ανδρούτσου και του Χανίου, στην πρόταση μείωσης του εισιτηρίου εισόδου στο Χάνι από 3 ευρώ σε 2 ευρώ, στερώντας έτσι από κάποιους επισκέπτες την είσοδο στο "Χάνι της Γραβιάς", λέγοντας ότι θίγουμε την ιστορία του Ανδρούτσου και της μάχης. Σήμερα 07/08/2014, ο ίδιος ξεπουλάει την ιστορία του Ανδρούτσου και της μάχης χωρίς να δείξει την ανάλογη ευαισθησία. Φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Εκτός εάν έχει ακόμη προεκλογικές δεσμεύσεις. Εμείς ως επόμενη δημοτική αρχή επιφυλασσόμαστε ότι θα επανεξετάσουμε το θέμα ως προς τη νομιμότητα».

Τι αναφέρει ο καταγγέλλων στο zougla.gr

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Ι. Γεωργίου, τα πρώτα χρόνια, το χάνι παρέμενε ανοιχτό για τους επισκέπτες του με υπαλλήλους του δήμου. Αργότερα, μόνο εάν ήσουν τυχερός μπορούσες να το βρεις ανοιχτό.

Πριν από δύο χρόνια έκλεισε οριστικά τις πύλες του για τους επισκέπτες με βασικό επιχείρημα την έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικών πόρων για τη συντήρησή του. Οι λύσεις, βέβαια, και στα δύο αυτά ζητήματα υπήρχαν, αλλά η διοίκηση του δήμου ποτέ δεν τις αναζήτησε.

Φωτογραφία από Λαλιά της Ρούμελης

Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο παίρνει απόφαση να παραχωρήσει τη χρήση και την εκμετάλλευση του κτηρίου σε ιδιώτη. Η νομική υπηρεσία του δήμου διαπιστώνει αρκετά κενά στην απόφαση αυτή και με γνωμοδότησή της προτείνει τη βελτίωση των όρων εκμίσθωσης. Για πολλούς μήνες το θέμα παγώνει. Ο αντιδήμαρχος, όμως, που ασκεί καθήκοντα δημάρχου αποφασίζει να προχωρήσει στη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού με τιμή εκκίνησης τα 50 ευρώ τον μήνα. Ο νέος ιδιοκτήτης του κτηρίου κατάφερε να πάρει το Χάνι της Γραβιάς με 51 ευρώ μηνιαίως!

Aκούστε τι κατήγγειλε στο zougla.gr:


Τι απαντά ο προσωρινός δήμαρχος Δελφών

Ο Αθανάσιος Μανανάς
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Αθανάσιο Μανανά, ο οποίος εκτελεί προσωρινά χρέη δημάρχου. Ο ίδιος υποστήριξε πως έχουν γίνει όλα νόμιμα στη δημοπρασία και πως δεν υπήρξε άλλος ενδιαφερόμενος για να εκμισθώσει το Χάνι της Γραβιάς. Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως πριν από τη δημοπρασία είχαν γίνει όλα τα προβλεπόμενα προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την τιμή εκκίνησης του κτηρίου στον ιστορικό χώρο. Παράλληλα, θεωρεί ότι δεν φέρει καμία ευθύνη αυτός αλλά η οικονομική επιτροπή -επικεφαλής της οποίας είναι ο Παναγιώτης Ταγκαλής- και δηλώνει ότι θα κινηθεί νομικά κατά αυτών που τον συκοφαντούν.

Ο Αθανάσιος ΠαναγιωτόπουλοςΕξαιρετικό ενδιαφέρον έχει, επίσης, το γεγονός ότι ο κ. Μανανάς υποστήριξε πως και ο νέος δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ορκίζεται σήμερα, γνωρίζει για την εκμίσθωση των 50 ευρώ, χωρίς όμως να έχει κάποια αντίρρηση.

Η σειρά των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

Επιχειρηματίες της περιοχής έκαναν γνωστό στο zougla.gr πως έπειτα από αυτήν την απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Δελφών θα ζητήσουν την παρέμβαση των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι θα κληθούν να εξετάσουν τους όρους της. Από τη μεριά της και η δικαιοσύνη θα κληθεί να διερευνήσει την υπόθεση. Ήδη το απόγευμα της Πέμπτης έγινε γνωστό πως το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει ενημερωθεί για το θέμα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014, 14:42