Στα χέρια του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται η πορεία υλοποίησης μιας ακόμη επένδυσης στρατηγικού χαρακτήρα η οποία αφορά αυτή τη φορά τη μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου του 30% των εκτάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής.

Με προσφυγές που κατέθεσαν κάτοικοι γειτονικών περιοχών, χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική και παράνομη την εν λόγω μεταβίβαση. Όπως αναφέρεται στην προσφυγή η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια 5.249.873 τ.μ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426,011 τ.μ. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά και 529.792 τ.μ. του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας προσκρούει σε συνταγματικές διατάξεις αφού εκτάσεις όπως ο αιγιαλός, η παραλία, η χερσαία ζώνη της μαρίνας, τα δημόσια δάση και οι δασικές εκτάσεις υπάγονται στη δημόσια περιουσία του κράτους και είναι αναπαλλοτρίωτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, υποστηρίζουν στην προσφυγή τους πως στην επίμαχη έκταση υπάρχουν πολύ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (π.χ η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος):

΄Οπως τονίζουν μεταβιβάζεται «στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου μεταξύ άλλων και της Κωλιάδας άκρας του Αγίου Κοσμά χαρακτηρισμένου αρχαιολογικού χώρου και για το λόγο αυτό αντίκειται στο άρθρο 7 του ν. 3028/2002, εκτελεστικού νόμου του άρθρου 18 του Συντάγματος, ο οποίος επιτάσσει ότι “τα αρχαία ακίνητα μνημεία που χρονολογούνται έως και το 1453 ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής και ανεπίδεκτα χρησικτησίας».

Eπιμέλεια : Παύλος Κιρκασίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης