Παρακολουθήστε live τις εξελίξεις στην Τηλεόραση της Ζούγκλας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεισόδια, πορτοκαλοπόλεμος, ρίψη χημικών και ένας τραυματίας αγρότης συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί από το μεσημέρι στην περιοχή του Συντάγματος.

Αγρότες από νομούς της Κρήτης, καθώς και από άλλες περιοχές της χώρας, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον νέο φόρο στα ακίνητα και τα αγροτεμάχια.

Περίπου στις 13.30 σημειώθηκε μικροένταση μεταξύ των συγκεντρωμένων και των αστυνομικών, όταν μία επιτροπή των αγροτών εξέφρασε την επιθυμία να εισέλθει στο υπουργείο Οικονομικών και οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν την είσοδο. Οι αγρότες απάντησαν με ρίψη πορτοκαλιών. Μετά το μικροεπεισόδιο, μία διμοιρία των ΜΑΤ είναι παραταγμένη έξω από το Υπουργείο. Λίγο αργότερα, περίπου στις 14.00, αγρότες με μαγκούρες κινούνται επιθετικά προς τους αστυνομικούς, ενώ συνέχισαν τη ρίψη πορτοκαλιών. Ένα τέταρτο πριν τις 15.00, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών μεταφέρθηκε στην οδό Αμαλίας. Kατά τη διάρκεια της νέας έντασης τραυματίστηκε ελαφρά ένας ηλικιωμένος αγρότης και ασθενοφόρο των ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ο ίδιος κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση, με γκλομπ, από αστυνομικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O τραυματίας

Αίματα στον δρόμο

Το ασθενοφόρο παρέλαβε τον αγρότη

Λόγω της συγκέντρωσης των αγροτών έξω από το Κοινοβούλιο, κλειστές είναι η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος της Βουλής, και η Σταδίου από το ύψος της οδού Αμερικής.

Οι αγρότες στην Αμαλίας

Επεισόδια στο Σύνταγμα – ώρα 14.00

Μικροένταση στο Σύνταγμα – ώρα 13.30

Ένταση μεταξύ αγροτών και αστυνομίας έξω από το υπουργείο Εξωτερικών – ώρα 14.00

Παράλληλα, αγρότες από το Άργος έχουν μεταφέρει στην Αθήνα ένα φορτηγό γεμάτο με πορτοκάλια, τα οποία επιθυμούν να τα μοιράσουν στο Σύνταγμα, ωστόσο άνδρες της Τροχαίας το έχουν σταματήσει στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ αγροτών και αστυνομικών για το αν το φορτηγό θα φθάσει τελικά μέχρι την πλατεία Συντάγματος. Λίγο πριν από τις 13.00, οι αγρότες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν πορεία 100 μέτρων μέχρι την πλατεία, μεταφέροντας τα τελάρα με τα χέρια, ώστε να διανείμουν τα πορτοκάλια.

Αγρότες μοιράζουν πορτοκάλια σε περαστικούς

Αγρότες προσφέρουν πορτοκάλια σε αστυνομικούς





Πορεία αγροτών με τελάρα προς το Σύνταγμα – Δωρεάν διανομή πορτοκαλιών στους περαστικούς

Οι αγρότες από το Άργος προσπαθούν να βρουν δίοδο προς το Σύνταγμα για να μοιράσουν πορτοκάλια



Πλατεία Συντάγματος – ώρα 11.00




To συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12.00

Κατά την ακρόαση των φορέων στη Βουλή, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ Κωνσταντίνος Σκιαδάς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, αντί να στηρίξει τον αγροτικό κλάδο ως πρωτογενή τομέα όπου θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη, επιβάλλει φορολόγηση στην οποία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι αγρότες.

O φόρος στα αγροτεμάχια υπολογίζεται με βασικό συντελεστή 1 ευρώ ανά στρέμμα και την εφαρμογή των συντελεστών θέσης, χρήσης, άρδευσης, απαλλοτρίωσης και του συντελεστή ύπαρξης κατοικίας, κατά περίπτωση.

Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης