Στο Σύνταγμα χιλιάδες Πόντιοι για την επέτειο των μαύρων γεγονότων της Γενοκτονίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016, 20:06
Στο Σύνταγμα χιλιάδες Πόντιοι για την επέτειο των μαύρων γεγονότων της Γενοκτονίας
Σε κλίμα συγκίνησης κορυφώθηκε η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, σήμερα το απόγευμα στο Σύνταγμα. Μικροί και μεγάλοι από 80 ποντιακά σωματεία, κρατώντας πανό με το σύνθημα "Δεν ξεχνώ", παρακολούθησαν την αλλαγή φρουράς μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με δυο ευζώνους ντυμένους με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, ως ένδειξη τιμής στη μνήμη των 353.000 θυμάτων.

"Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της γενοκτονίας" τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και επεσήμανε ότι "διεκδικούμε εδώ και χρόνια την διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος που επιτελέστηκε ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Από την ελληνική κυβέρνηση απαιτούμε να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ασσυρίων, κι από τον υπουργό Παιδείας να επαναφέρει το κεφάλαιο που αναφέρεται στη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού στη διδακτέα ύλη της ιστορίας της Γ' Λυκείου".

Οι Πόντιοι θυμούνται τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, για τις περσινές προκλητικές δηλώσεις του για τη Γενοκτονία
 

 
Εκφράζοντας με την σειρά του φόρο τιμής στους Έλληνες Πόντιους και τους Έλληνες της Ανατολής, θύματα της γενοκτονίας και με τον ορισμό του όρου γενοκτονία, άρχισε την ομιλία του ο Αργεντινός πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, Ντάνιελ Φεϊερστέιν. "Η ανησυχία για το ρίσκο της γενοκτονίας δεν είναι μόνο ένα ερώτημα για το παρελθόν, αλλά και ένα ερώτημα για το παρόν. Αφού διώχθηκε, παρενοχλήθηκε, εξορίστηκε έναν αιώνα πριν, ο ελληνικός πληθυσμός είναι τώρα μάρτυρας των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη ως πρόσφυγες, ως ένας πληθυσμός που απελάθηκε μέσω της γενοκτονίας, του πολέμου και των διώξεων" τόνισε ο κ. Φεϊερστέιν. "Θα πρέπει να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων που υπέστησαν γενοκτονία έναν αιώνα πριν, μέσα από την συμπεριφορά μας σε σχέση με τους ανθρώπους που υπόκεινται σε γενοκτονία σήμερα, και που έρχονται σε εμάς δραπετεύοντας από τις φρικτές καταστάσεις στις χώρες τους ζητώντας τη βοήθειά μας. Ο πόνος του παρελθόντος μας διδάσκει κάτι: μόνο αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παρελθόν, για να είμαστε ικανοί να συμπεριφερθούμε με έναν διαφορετικό τρόπο στο παρόν και στο μέλλον. Για αυτό το λόγο, πιστεύω ότι μια ουσιαστική μνήμη των Ελλήνων που διώχθηκαν στο παρελθόν δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν βλέπουμε τους ανθρώπους που έρχονται σήμερα στην Ελλάδα ως ένα αποτέλεσμα του δικού τους διωγμού".

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη αλλά και από εκπροσώπους των κομμάτων, καθώς από τον γενικό πρόξενο της Ουκρανίας στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πορεία προς την τουρκική πρεσβεία όπου επιδόθηκε ψήφισμα.
 
Μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Μηνύματα για την ημέρα Μνήμης απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης: «Σήμερα θυμόμαστε το μαρτυρικό παρελθόν του Ποντιακού Ελληνισμού που υπέστη τον βίαιο ξεριζωμό και τη γενοκτονία», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε αναρτήσεις του στο Twitter. Ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι απαραίτητη για να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα και τα τραγικά λάθη του παρελθόντος». «Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη μισαλλοδοξία, οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και διαλόγου με τους γείτονές μας» συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του ανέφερε: «Σήμερα τιμούμε τα αθώα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας, ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που σημάδεψε τις απαρχές του 20ου αιώνα. Είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Παντοτινό μάθημα απόρριψης της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της τυφλής βίας, θύματα των οποίων υπήρξαν οι Πόντιοι αδελφοί μας».

Διαβάστε ακόμη:
Εκδηλώσεις μνήμης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων

Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016, 21:28