Σε κορυφαίο στοίχημα για τη Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι είναι η απόφαση της Δικαιοσύνης για τη χρηματοδότησή της.

Την Παρασκευή πρόκειται να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τη Χρυσή Αυγή να φαίνεται αποφασισμένη να δώσει έναν πραγματικό δικαστικό αγώνα προκειμένου να κηρυχθεί αντισυνταγματική η απόφαση με την οποία διεκόπη η κρατική χρηματοδότησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Η πρώτη μάχη όμως για το κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει ήδη χαθεί καθώς την περασμένη Άνοιξη η Ολομέλεια απέρριψε την αίτηση αναστολής που κατέθεσε για την προσωρινή παύση χρηματοδότησής της. Η νομιμότητα όμως αυτής της χρηματοδότησης θα κριθεί στην ουσία της στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που θα συνέλθει υπό τον πρόεδρο της Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, η οποία ήταν εισηγήτρια και στην προηγούμενη απόφαση περί της αναστολής. Τότε όμως η κ. Καραμανώφ είχε εκφράσει διαφορετική άποψη αν και τελικά κατέληγε στο στο ίδιο δια ταύτα.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας απέρριψε τότε την αίτηση της Χρυσής Αυγής ως απαράδεκτη, κρίνοντας ότι η η επίμαχη προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εκτέλεση απόφασης της Βουλής (για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής) και δεν προβλέπει τίποτε άλλο παραπάνω. Απλώς η υπουργική απόφαση «εκτελεί» αυτολεξεί την απόφαση της Βουλής.

Έτσι, επισήμαναν οι σύμβουλοι Επικρατείας η αίτηση αναστολής της είναι απαράδεκτη, καθώς ουσιαστικά στρέφεται κατά της απόφασης της Βουλής, την οποία το ΣτΕ δεν μπορεί να ελέγξει. Απ΄την πλευρά της η κυρία Καραμανώφ ως εισηγήτρια στην υπόθεση της αναστολής, όπως και ο σύμβουλος Επικρατείας Διομήδης Κυριλόπουλος, εξέφρασαν διαφορετική θέση, από τα άλλη μέλη της Επιτροπής Αναστολών..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σύμβουλοι Επικρατείας εξέφρασαν την άποψη ότι η αίτηση αναστολής της Χρυσής Αυγής δεν είναι απορριπτέα ως «προδήλως αβάσιμη», αλλά είναι απορριπτέα «κατ΄ ουσίαν». Και αυτό γιατί η οικονομική βλάβη που επικαλείται το εν λόγω κόμμα δεν είναι ανεπανόρθωτη, αφού την πρώτη δόση της τακτικής χρηματοδότησης την έχει ήδη λάβει (873.114 ευρώ) και έχει περιληφθεί στον ισολογισμό του.

Την ίδια άποψη, όπως είναι αναμενόμενο και λογικό, θα εκφράσει η κυρία Καραμανώφ και ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, όταν θα εξεταστεί η κυρία προσφυγή.

Η Χρυσή Αυγή υποστηρίζει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών. Και αυτό γιατί δεν μπορεί η Βουλή από τη μία να ψηφίζει το νόμο για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και στη συνέχεια να έρχεται πάλι η ίδια να ελέγξει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του νόμου.

Επίσης, σύμφωνα με την προσφυγή παραβιάζεται τόσο το άρθρο 5 του Συντάγματος που θεσπίζει την ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας, όσο και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) όπως και το άρθρο 29 του Συνταγματικού χάρτη, που ορίζει ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος για τις εκλογικές στους δαπάνες.

Επιμέλεια: M.X.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης