Στο ΣτΕ προσέφυγε η Εκκλησία για τα μέτρα στα Θεοφάνεια

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021, 16:28
Στο ΣτΕ προσέφυγε η Εκκλησία για τα μέτρα στα Θεοφάνεια

Λίγες ώρες πριν τα Θεοφάνεια και συγκεκριμένα το βράδυ της Τρίτης, 5 Ιανουαρίου,  αφότου είχαν κλείσει οι γραμματείες του Συμβουλίου της Επικρατείας , προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο,  η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις κατά των μέτρων για τη μη συμμετοχή  πιστών στην χθεσινή λειτουργία.

Οι δυο προσφυγές  οι οποίες θα κριθούν από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ηλεκτρονικά το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων, η μία στις 7,40 μ.μ. και η δεύτερη 8,30 μ.μ.  Για το λόγο αυτό, δεν κατατέθηκε ούτε αίτημα προσωρινής διαταγής αλλά ούτε και αίτημα αναστολής παρά μόνο ακύρωσης της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία ορίζονται τα έκτακτα  μέτρα για τη μη συμμετοχή των πιστών στη λειτουργία των Θεοφανείων.

Στις  δύο αιτήσεις ακύρωσης μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και η  επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα,  όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις  επισκέψεις και  τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων. Όπως τονίζεται η Πολιτεία επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος.

 Οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι η ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19 παραβιάζει τις  συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες ενώ παράλληλα εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2021, 16:28