Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα προσφύγει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατά του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς διαφωνεί με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που αφορούν τη λειτουργία των Σχολών και των Τμημάτων του.

Όπως αναφέρει ο πρύτανης του Ιδρύματος κ. Πάρις Τσάρτας μιλώντας στο «Βήμα», «η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκειμένου να υπερασπιστεί τον πολυετή στρατηγικό του σχεδιασμό του Ιδρύματος και την αξιοπρέπεια των μελών της πανεπιστημιακής του κοινότητας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο νόμος 4009 σαφώς αναφέρεται στη σύνδεση του αναπτυξιακού χαρακτήρα του κάθε πανεπιστημίου με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών» λέει ο κ. Τσάρτας αναφερόμενος στον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

«Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου υπάρχει μια εγκεκριμένη Πολυτεχνική Σχολή (ΣΑΠΕ 2009), η οποία χωρίς να έχει το παραμικρό κόστος και αποτελούμενη από τρία Τμήματα Μηχανικών, που λειτουργούν πλήρως και επιτυχώς πάνω από μία δεκαετία, δεν ενεργοποιείται, ενώ δεν υπάρχει ούτε καν πρόνοια στο Προεδρικό Διάταγμα, παρά τη διαβεβαίωση του υπουργείου Παιδείας, για τη λειτουργία της από το ακαδημαϊκό έτος 2014» εξηγεί.

«Την ίδια περίοδο όμως ιδρύεται Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο αποτελεί πρόπλασμα της Πολυτεχνικής Σχολής του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, κάτι το οποίο θεωρούμε ως απολύτως θετικό» προσθέτει ο κ. Τσάρτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως θα αναφέρεται στην προσφυγή του Ιδρύματος, παρόμοιο ζήτημα τίθεται και με το ιδρυμένο με ΦΕΚ από το 2009 Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο διαθέτει τόσο το προσωπικό όσο και τις ανάλογες υποδομές για να λειτουργήσει. «Δεν εντάσσεται χωρίς καμία δικαιολογία στο Προεδρικό Διάταγμα, παρά τη διαβεβαίωση του υπουργείου Παιδείας ότι θα λειτουργήσει το 2014, εκτός αν λάβουμε υπόψη τη θέση του υπουργείου ότι στο πλαίσιο του “Αθηνά” δεν δημιουργείται κανένα νέο Τμήμα» λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όπως θα αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος στην προσφυγή τους, «η συγχώνευση των δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο (Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών / ένα τμήμα με οικονομικό προφίλ, με το Μαθηματικό Τμήμα) δεν υπακούει σε κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο καθόσον και τα δύο διαθέτουν τις υποδομές και το ακαδημαϊκό προσωπικό». Ο κ. Τσάρτας καταλήγει λέγοντας ότι συνεχίζεται έτσι η ενίσχυση των κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας σε βάρος των Ιδρυμάτων της περιφέρειας.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης