Την ταυτότητα του προσώπου που «λάλησε» στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, για απόρρητα  έγγραφα του FBI, τα οποία φαίνεται ότι έχει παρανόμως στη διάθεση του, αν και  φυλάσσονται σφραγισμένα μόνο στα γραφεία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, αναζητά η έρευνα που διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Βαγγέλη Ιωαννίδη.

Η έγγραφη απάντηση που απέστειλε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για το θέμα των απόρρητων εγγράφων του  FBI, από το οποίο προκύπτει  η παράνομη πρόσβαση σε αυτά από άλλο πρόσωπο πλην της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού, έγινε η αφορμή να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της έρευνας θα διαπιστωθεί ποιος μπορεί να έχει στη διάθεση του, χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα, στοιχεία για τα απόρρητα αυτά έγγραφα, γεγονός που συνιστά αξιόποινη πράξη.

Ο κ. Ιωαννίδης ανέθεσε σε εισαγγελέα να ερευνήσει όσα αναφέρει η κυρία Τουλουπάκη στο  έγγραφο που έστειλε προχθές στη Βουλή και το οποίο κοινοποίησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Τουλουπάκη ανέφερε ότι όποιος έχει στην κατοχή του αυτά τα έγγραφα ή γνωστοποίησε στην Επιτροπή στοιχεία από αυτά ή παρείχε αντίγραφα στην Επιτροπή, ενδεχομένως  έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα. Και αυτό, γιατί, όπως  τονίζει η κ. Τουλουπάκη,  είναι υποχρέωση της χώρας να σεβαστεί την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ , η οποία επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση των απόρρητων αυτών εγγράφων και μόνο με προηγούμενη συγκατάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι τα έγγραφα αυτά φυλάσσονται στην Εισαγγελία Διαφθοράς και θεωρητικά ουδείς πλην των εισαγγελέων διαφθοράς  έχει πρόσβαση σε αυτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης