Μετά τις 14:00 αναμένεται να βγει «λευκός καπνός» από τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στα τέλη Δεκεμβρίου και βρίσκονται σε ισχύ, λόγω της επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον», με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι της συνεδρίασης θα τεθούν ζητήματα που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα αποτελούσαν «αγκάθια» για τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, λόγω των σταθεροποιημένων ή και ελάχιστα μειωμένων σκληρών δεικτών (νέες εισαγωγές, διασωληνώσεις και θανάτους), που οδηγούν στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια, σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα παρθούν παίζουν και οι εισηγήσεις του κυβερνητικού επιτελείου για τη χαλάρωση των μέτρων -για τους εμβολιασμένους- με ορίζοντα το Πάσχα. Οι αποφάσεις αυτές δείχνουν για ακόμα μία εβδομάδα να προκαλούν πίεση στα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κάτι που φάνηκε και με τον ποσοστιαίο αριθμό των φιλάθλων που επιτρέπεται να βρίσκονται στα γήπεδα, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν το θέμα, όμως το άφησαν «ανοιχτό» για τη σημερινή συνεδρίαση. 

Ποια μέτρα εξετάζονται προς… άρση

Τώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης βρίσκεται η νέα χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση, αναφορικά με την επιστροφή των ορθίων καθώς και το «μισο-γέμισμα» των κερκίδων στους αγωνιστικούς χώρους, με μέγιστο ποσοστό το 50%. Πρόκειται για αίτημα που είχαν στηρίξει και τα επαγγελματικά, αθλητικά σωματεία, τα οποία θεωρούσαν ότι ήταν πολύ μικρό το ποσοστό το 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα αναμένεται να επανεξεταστούν η διοργάνωση των σχολικών εκδρομών που είχαν ανασταλεί, η διεξαγωγή συνεδρίων και η πραγματοποίηση αποκριάτικων εκδηλώσεων και καρναβαλικών παρελάσεων. Η επαναφορά των σχολικών εκδρομών φαντάζει πιο πιθανό σενάριο, αφού η σχολική κοινότητα από την αρχή της σχολικής χρονιάς υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους self tests και οι μαθητές και οι καθηγητές συναντώνται σε καθημερινή βάση.

Το ίδιο πιθανό φαντάζει και η διεξαγωγή συνεδρίων. Βέβαια, με περιορισμούς σε επίπεδο αριθμητικό και μόνο για εμβολιασμένους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα για όλους τους κλειστούς χώρους. Έτσι, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί πως τα τουριστικά γραφεία, που στην κυριολεξία «γονάτισαν», θα πάρουν μια σημαντική πρώτη ανάσα πριν από το καλοκαίρι.

Η «καυτή πατάτα» της ημέρας

Η «καυτή πατάτα» της ημέρας είναι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις και οι αποκριάτικες παρελάσεις. Τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων έχουν δείξει από την πρώτη στιγμή ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να δουν εικόνες συνωστισμού στις αποκριάτικες παρελάσεις, όπως συνέβαινε πριν την πανδημία. Έτσι, προσανατολίζονται να κάνουν μια μικρή παραχώρηση, ώστε να διεξαχθούν ελεγχόμενες εκδηλώσεις, με συγκεκριμένο αριθμό αποκλειστικά εμβολιασμένων ατόμων και να περιοριστεί η πιθανή υπερμετάδοση του ιού.

Η πρώτη συζήτηση για την κατάργηση της μάσκας

Στη συνεδρίαση αυτή, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα είναι η πρώτη φορά που θα συζητηθεί το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με στόχο να στρωθεί το έδαφος για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Σαρηγιάννης: Αποκλιμάκωση το αργότερο μέχρι 7 Μαρτίου

«Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ο μέσος όρος των οποίων κινείται περίπου στα 18.000 ημερησίως. Με κάποιες αυξομειώσεις παραμένουμε εκεί από τις 22 Ιανουαρίου, δηλαδή για περίπου τρεις εβδομάδες υπάρχει μια ισορροπία», τόνισε στο GRTimes ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης συνέχισε λέγοντας: «Από τις αρχές Μαρτίου και μέχρι τις 7 του μήνα, εάν δεν υπάρξει κάποια ραγδαία αλλαγή, όπως μια νέα μετάλλαξη, αναμένουμε μια αποκλιμάκωση και μια μείωση των αριθμών σε θανάτους, διασωληνωμένους και κρούσματα».

Τέλος, για τη χαλάρωση των μέτρων είπε πως «δικαιολογείται, ωστόσο θα πρέπει να αποφύγουμε ξανά βεβιασμένες κινήσεις, για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης