Ένα απίστευτο θέαμα αντίκρισαν οι αστυνομικοί μετά από «έφοδο», παρουσία εισαγγελέα και αρχαιολόγου, σε χώρο όπου στεγάζεται το εργαστήριο μαρμάρου ενός κατοίκου του νησιού του Ιπποκράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κιονόκρανα, επιτύμβιες στήλες, μαρμάρινα αντικείμενα, μεγάλης ιστορικής αξίας που προέρχονταν από αρχαιολογικούς χώρους της Κω, βρέθηκαν στο χώρο και προορίζονταν για να κοσμήσουν… τις βίλες ευκατάστατων πολιτών στο νησί της Κω και της Ρόδου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για περίπου 150 κομμάτια διαφόρων μεγεθών και χρονολογικών περιόδων, τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή Μεσαριά, δίπλα σε εργαστήριο μαρμάρου που διατηρούσε ένας 40χρονος καλλιτέχνης, ο οποίος, ω του θαύματος αφέθηκε ελεύθερος με εισαγγελική εντολή και εγγύηση 40.000 ευρώ.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κω, Στέργιο Σεντονά, ο οποίος δεν γνώριζε αρχικά ότι ο φερόμενος ως υπεύθυνος του εργαστηρίου λίγη ώρα μετά τη σύλληψή του αφέθηκε ελεύθερος. Ο κ. Σεντονάς αναφέρει πως κατόπιν καταγγελιών η αστυνομία έκανε έφοδο στο συγκεκριμένο εργαστήρι, προκειμένου να διαπιστώσει σε συνεργασία με την αρχαιολογία αν υπήρχαν μέσα κομμάτια από αρχαία μάρμαρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr


(Πηγή video: aegeanews24)

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κάτοικος του νησιού κατήγγειλε στην αστυνομία ότι στο εν λόγω εργαστήριο γινόταν επεξεργασία αρχαίων μαρμάρινων κομματιών μεγάλη αξίας τα οποία στη συνέχεια διατίθεντο σε ιδιοκτήτες σπιτιών που επιθυμούσαν να τα διακοσμήσουν με πραγματικά έργα τέχνης.

Με βάση την καταγγελία, τα μαρμάρινα κομμάτια υποβάλλονταν σε επεξεργασία ανάλογα με τους χώρους για τους οποίους προορίζονταν και κυρίως τοποθετούνταν σε εισόδους πολυτελών σπιτιών καθώς και… τζάκια.

Όπως ήταν φυσικό οι αρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν αμέσως, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν ο εισαγγελέας και η αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία χτες το μεσημέρι έστειλε στην περιοχή εκπρόσωπό της για να κάνει αυτοψία.

Η αρχαιολόγος εντόπισε 600 μαρμάρινα κομμάτια, όμως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της zougla.gr, έως ότου ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, περίπου 40 υπόκεινται στο νόμο περί αρχαιοτήτων.

Η zougla.gr, επικοινώνησε με την κ. Χριστοδούλου, την αρχαιολόγο που κατέχει το φωτογραφικό υλικό αλλά και επιμελήθηκε της πρώτης αυτοψίας στο εργαστήρι μαρμάρων. Η ίδια, βέβαια, δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για το θέμα και μας παρέπεμψε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Τι ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου

Ο 42χρονος ιδιοκτήτης του εργοστασίου όπου έγινε η έφοδος της αστυνομίας, ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία στη zougla.gr ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι τα μάρμαρα δεν βρέθηκαν στο εργοστάσιό του αλλά στον κήπο του. Σε ερώτηση για το αν κρατείται, ανέφερε πως όχι και αυτό αποδεικνύεται διότι η δημοσιογραφική ομάδα τον εντόπισε στο σπίτι του στην περιοχή Μεσσαριά.

Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr o ιδιοκτήτης του εργοστασίου

Πλέον, ο χώρος φρουρείται, από την αστυνομία σε 24ωρη βάση, έως ότου ολοκληρωθεί το έργο των αρχαιολόγων και καταγραφούν σε κατάλογο όλα τα ευρήματα.

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011, 18:06

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης