Με μια ανακοίνωση-καταπέλτη, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων καταγγέλλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τις πρόσφατες τροπολογίες δασικού περιεχομένου που ψηφίστηκαν στη Βουλή. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για δυσβάσταχτο ύψος του κόστους των δασικών χαρτών, ενώ αναφέρουν πως είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να ολοκληρωθούν.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κυβέρνηση με το Ν. 3889/2010 έκανε πράξη την αφαίρεση της αρμοδιότητας κατάρτισης των δασικών χαρτών από τη Δασική Υπηρεσία και τη μεταφορά της στην Κτηματολόγιο Α.Ε. και σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία.

Από ό,τι φαίνεται και αυτός ο σοφός προγραμματισμός, στον οποίο η υπηρεσία ουδόλως συμμετείχε, δεν πήγε καλά, όπως άλλωστε αναμενόταν. Έτσι σήμερα και παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτού του είδους κλείνουν τον κύκλο τους (διότι όπως διαβάζουμε στον ημερήσιο Τύπο, προωθείται η πώλησή τους σε ιδιώτες επενδυτές), ενώ παράλληλα το κόστος του έργου των δασικών χαρτών όπως μέχρι τώρα σχεδιάζεται και υλοποιείται, έχει εκτιναχθεί σε δυσβάσταχτα ύψη, το ΥΠ.Ε.Κ.Α με νέες ρυθμίσεις, που μονόπλευρα συντάσσει και προωθεί, συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια αδιέξοδη πολιτική που είναι βέβαιο ότι δεν οδηγεί πουθενά.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αποφεύγει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, ότι δασικοί χάρτες με το νόμο 3889/2010 (που η ίδια ψήφισε) δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν, διότι οι περισσότερες διατάξεις του είναι πρακτικά ανεφάρμοστες και δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα κατά την εφαρμογή τους. Έτσι, σε νομοσχέδιο που πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή, προτείνεται πληθώρα τροποποιήσεων του νόμου 3889/2010, με τις οποίες επιχειρείται από τη μία αποσπασματικά να διορθωθούν κάποια λάθη του νόμου αυτού και από την άλλη να ολοκληρωθεί η πλήρης και άνευ όρων προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, η παράδοση όλων των εργασιών κατάρτισης, ελέγχου, επεξεργασίας αντιρρήσεων των Δασικών Χαρτών, ακόμα και η εξέταση των αντιρρήσεων για λογαριασμό της πολιτείας (και αυτό είναι διοικητικό παράδοξο και προφανώς αντισυνταγματικό) σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία.
Δυστυχώς, το θέμα δεν σταματά εκεί, αλλά επιχειρείται να καταργηθεί μέχρι και το υπέρ του Δημοσίου μαχητό τεκμήριο κυριότητας, που ισχύει από συστάσεως του ελληνικού κράτους για τα δάση, τις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ., παραμένοντας σταθερή στις θέσεις της, καταγγέλλει αυτή την προσπάθεια και εκτιμά ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες είναι να αποσυρθούν όλες οι σχετικές τροπολογίες οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτε ουσιαστικό και παράλληλα να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο, με την κατάργηση των νόμων 3889/2010 και 3818/2010, οι οποίοι αποδεικνύεται στην πράξη πλέον ότι μόνο λύση δεν έδωσαν, αλλά αντίθετα προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν εμπλοκή στο θέμα των δασικών χαρτών.

Επιμένουμε ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει δυνατή η κατάρτιση και κύρωση των Δασικών Χαρτών είναι η ανάληψη του σχεδιασμού και του ελέγχου υλοποίησης αυτής της ευθύνης από τις αρμόδιες Δασικές Αρχές, σύμφωνα με όσα προβλέπει εξάλλου και το ισχύον Σύνταγμα.

Πρακτικές που συντείνουν στην κατασυκοφάντηση των Δασικών Υπηρεσιών, τις εξωπραγματικές και ανεφάρμοστες στην πράξη προθεσμίες, την άνευ όρων παράδοση του πλέον δυναμικού έργου σε ιδιωτικά γραφεία με πολλαπλάσιο κόστος χωρίς κανέναν έλεγχο, ακόμα και την σκοπούμενη σύγχυση για τις εκτάσεις που περιλαμβάνουν τελικά οι δασικοί χάρτες, η Ένωσή μας δεν πρόκειται να τις δεχτεί και τις καταγγέλλει δημόσια.

Ιδιαίτερα όταν με τη λογική των ρυθμίσεων (που πολλές αποτελούν διοικητικά παράδοξα και τρανταχτά παραδείγματα αναξιοπιστίας), δίδεται ταυτόχρονα η δυνατότητα στα μελετητικά γραφεία που κατήρτισαν τόσο τους δασικούς χάρτες όσο και (για λογαριασμό των ιδιωτών) το φάκελο αντίρρησης κατά του Δ.Χ., να συντάσσουν τα ίδια, (αλήθεια με ποια στοιχεία και ποιος ο ρόλος των υπηρεσιών σε αυτή τη διαδικασία) και την εισήγηση για την τεκμηρίωση ή μη της αντίρρησης ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών, που θα κρίνουν τελικά τον χαρακτήρα των εκτάσεων.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να σταματήσει έστω και τώρα αυτήν την πρακτική, που μόνο σε αδιέξοδα οδηγεί και να αποσύρει τις πρόχειρες, αποσπασματικές και αναποτελεσματικές διατάξεις που συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρά προβλήματα (νόμοι 3818/2010 και 3889/2010) και εκτινάσσουν το κόστος των δασικών χαρτών σε προκλητικά επίπεδα, δεδομένο που εμείς το καταγγείλαμε στη Βουλή και που η ίδια διαπίστωσε στη συνέχεια και κάτι που ασφαλώς στη σημερινή οικονομική συγκυρία κανένας δεν το επιθυμεί, και να δώσουν επιτέλους τη δυνατότητα στις δημόσιες υπηρεσίες να εκτελέσουν την αποστολή τους».

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης