Την πόρτα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου πέρασε το πρωί της Πέμπτης ο Γιάννης Πανούσης, ένα εικοσιτετράωρο μετά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις καταγγελίες του περί απειλών κατά της ζωής του αλλά και περί «αγαστών σχέσεων» πολιτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με υποδίκους και καταδικασμένους για τρομοκρατία.

Ο κ. Πανούσης καταθέτει στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων, μεταξύ των οποίων βία κατά πολιτικού ή της κυβέρνησης, το οποίο διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, παράνομη βία κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πανούσης έδωσε το στίγμα της στάσης που θα τηρήσει μιλώντας για στοχοποίησή του, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς για αυτό τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο. Μάλιστα, δήλωσε αποφασισμένος να ζητήσει σήμερα από τον εισαγγελέα να του δοθούν οι κασέτες με τις επίμαχες συνομιλίες.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν καταστραφεί, διαφορετικά θα έχουμε καταστάσεις ανάλογες με αυτές στην Αμερική… Gate και βάλτε ό,τι άλλο θέλετε» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος αναφερόμενος στις αιτιάσεις του κ. Πανούση έκανε λόγο για «αλήθειες που θυσιάζονται στον βωμό των σκοπιμοτήτων». Χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρή γλώσσα, ο κ. Παρασκευόπουλος, αφού τόνισε πως όλα τα νομοθετήματα που υπέγραψε έχουν κοινωνικό στόχο, αναφέρθηκε ευθέως σε συκοφάντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο αρχείο, πάντως, έχει τεθεί η δικογραφία για τον εμπρηστικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο γραφείο του κ. Πανούση, στις 10 Φεβρουαρίου του 2009, και την επίθεση σε βάρος του από περίπου 50 άτομα που είχαν εισβάλει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προπηλακίζοντας και τραυματίζοντας τον πρώην υπουργό, μία εβδομάδα μετά, στις 18 Φεβρουαρίου του 2009. Η επίμαχη δικογραφία δεν μπορεί να ανασυρθεί από το αρχείο και να συσχετιστεί με την έρευνα, καθώς τα όποια αδικήματα έχουν τελεστεί είναι σε βαθμό πλημμελήματος και λόγω παρέλευσης της πενταετίας έχουν παραγραφεί.

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα Δ. Δασούλα βρίσκονται πάντως και όσα αναφέρουν σε μηνυτήρια αναφορά τους οι υπουργοί Ν. Παρασκευόπουλος και Ν. Τόσκας για τη διαρροή εγγράφων με συνομιλίες στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και υποδίκου ως μέλους των Πυρήνων της Φωτιάς. Μια μηνυτήρια αναφορά που ο Γιάννης Πανούσης χαρακτήρισε ψευδεπίγραφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που διακριβωθεί η γνησιότητα των επίμαχων εγγράφων, θα διερευνηθούν αδικήματα, όπως υπεξαγωγή εγγράφων, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παραβίαση καθήκοντος εχεμύθειας με βάση ειδικό νόμο που αφορά τους υπαλλήλους της ΕΥΠ (πλημμελήματα), ενώ θα διερευνηθούν και ενδεχόμενες ευθύνες εκείνων που έκαναν χρήση αυτών των εγγράφων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης