Ρεπορτάζ: Κώστας Μιλόβας

Σε αναμονή της υπογραφής από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελο βρίσκεται η σχετική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που αφορά την ενεργειακή αξιοποίηση των θαμμένων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Ρόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα έργο πνοής για το νησί το οποίο τυγχάνει της πλήρους αποδοχής τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και του δήμου που ομόφωνα αποφάσισε την κατασκευή του καθώς και της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που με τη σειρά της γνωμοδότησε θετικά για την ολοκλήρωσή του. Πλέον η σχετική ΑΕΠΟ έχει διαβιβασθεί από τη ΔΙΠΑ στο αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος για την τελική υπογραφή του.

Σημειώνουμε ότι μέχρι στιγμής στη Ρόδο λειτουργούν 13 ανεξέλεγκτες χωματερές και συγκεκριμένα:

 Μανδρικό 2,5 στρέμματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άγιο Ισίδωρο (Τραχένα) 2 στρέμματα

Κρητηνία 2 στρέμματα

Φράγμα Λύρου 1 στρέμμα

Εμπωνα (Κουτσούρα) 1 στρέμμα

Σιάννα (νεκροταφείο) 1 στρέμμα

Καλυθιές (λατομείο Ρουκουνάκη) 20 στρέμματα

Κοσκινού (παλαιό λατομείο) 50 στρέμματα

Αρχάγγελο (Άνεμος) 3,6 στρέμματα

Λαδικό (Τσιμέντα) 720 τ.μ.

Αφάντου (παλαιά χωματερή) 1,5 στρέμμα

Αρχάγγελος (Πετρώνα) 4,6 στρέμματα

Γεννάδι (Αλμυρό Νερό) 3,5 στρέμματα

Το έργο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο με μια επένδυση που ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ ενώ δημιουργεί περισσότερες από 150 θέσεις εργασίας και θα προσφέρει ανταποδοτικά τέλη προς το δήμο Ρόδου περί των 10 εκατομμυρίων ετησίως ενώ από τη λειτουργία της η ΔΕΗ θα ωφεληθεί πάνω από 18 εκατομμύρια ετησίως από τα έξοδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ,

Ωστόσο η καθυστέρηση της σχετικής απόφασης από τον αναπληρωτή υπουργό για την αδειοδότηση του έργου προκάλεσε την αντίδραση της αναδόχου εταιρείας η οποία με ανακοίνωση της επισημαίνει :

Η Εταιρεία ΚΤΙΜΑ ΕΝΕRGY Α.Ε., στο πλαίσιο του επιχειρησιακού της  σχεδίου, επέλεξε να αδειοδοτήσει ένα περιβαλλοντικό έργο με καινοτόμο τεχνολογία η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία στη Γαλλία, στις ΗΠΑ , στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες.  Συγκεκριμένα έπειτα από διαβούλευση με τη Δημοτική αρχή της Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τις παραγωγικές τάξεις της Ρόδου υπέβαλε το Δεκέμβριο του 2014 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), τεκμηριωμένο φάκελο για  έκδοση αδείας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και  Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης με τη πρωτοπόρο μέθοδο της Αεριοποίησης Πλάσματος των θαμμένων αστικών απορριμμάτων στο κορεσμένο κύτταρο του ΧΥΤΥ Ρόδου και υπολειμμάτων διαφόρων ρεμάτων αποβλήτων που θα κατέληγαν διαφορετικά στο ΧΥΤΥ. Η  μονάδα  θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 116. 000 τόνων απορριμμάτων το χρόνο και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 22MW και θερμική ενέργεια ισχύος 38MW, θα τροφοδοτεί 12 ξενοδοχεία με θέρμανση και ψύξη  μέσω δικτύου τηλεθέρμανσης και θα παράγει με την μέθοδο της θερμικής αφαλάτωσης 1.200.000 κυβικά μέτρα καθαρού νερού και 6.000 τόνους βιομηχανικό αλάτι ετησίως. Υπολογίζεται ότι στα 20 χρόνια λειτουργίας της θα επαναφέρει υπό μορφή ενέργειας στην κυκλική οικονομία 1.300.000 τόνους θαμμένο σκουπίδι και 1.200.000 τόνους υπολείμματα ενώ θα υποκαταστήσει πάνω από 2.000.000 τόνους ορυκτών καυσίμων και τους αντίστοιχους αέριους ρύπους του δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, εξοικονομώντας για την ελληνική οικονομία δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε πρόστιμα. Τονίζεται ότι η τεχνολογία  της   αεριοποίησης πλάσματος δεν αφήνει στερεά κατάλοιπα και αέριους ρύπους.

 Η μονάδα αυτή που θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητη έκταση 55 στρεμμάτων δίπλα στο κορεσμένο  ΧΥΤΥ της Β. Ρόδου ,στη θέση Τσαΐρι- Αγία Βαρβάρα της  Τοπικής Κοινότητας Κοσκινού του Δήμου  Ρόδου, θα εξυγιάνει πλήρως το κορεσμένο ΧΥΤΥ  και ενδεχόμενες ακόμα υπάρχουσες ανεξέλεγκτες ΧΑΔΑ ,δημιουργώντας ένα πρότυπο περιβαλλοντικό πάρκο με 100 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο με θετικότατες επιπτώσεις στην τοπική και εθνική οικονομία  σε μία εποχή που η χώρα μας έχει ανάγκη την ανάπτυξη.

Η  ΡΑΕ μετά από ένα χρόνο υποβολής εμπεριστατωμένων επιστημονικών απαντήσεων και μεγάλου όγκου επιστημονικής εργασίας εκ μέρους της KTIMA ENERGY A.E. εξέδωσε το Δεκέμβριο του 2015 την 430/2015 άδεια παραγωγής για το έργο. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου με την υποβολή της απαιτούμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος

και Ενέργειας (ΥΠΕΝ ). Η ΔΙ.Π.Α.  υπέβαλε ερώτημα (10.10.2016)  στη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ η οποία εξέδωσε τη θετική γνωμοδότηση 48916/4415 της 12-1-2017 (η οποία δεν εκδίδεται χωρίς τη συναίνεση του αναπληρωτή  υπουργού που είναι ο κ Σωκράτης. Φάμελλος). Τότε και μόνο η ΔΙ.Π.Α. προχώρησε στην κατά νόμο διαδικασία έγκρισης  της  υποβληθείσης ΜΠΕ και μετά από μία τεράστια αλληλογραφία και υποβολή εκ μέρους μας διευκρινιστικών απαντήσεων και πρόσθετων συμπληρωματικών μελετών και διορθώσεων, έστειλε τον Οκτώβρη του 2017, 33 αντίγραφα της ΜΠΕ στους αρμόδιους φορείς (Τοπική Κοινότητα  Κοσκινού, Δήμος Ρόδου, Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγίου, υπηρεσίες Υπουργείων, Δασαρχείο Δωδεκανήσου, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Εφορίες αρχαιοτήτων κλπ.) για την αναγκαία διαβούλευση. Τονίζεται ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2018 που όλα τα αιρετά  συμβούλια (Κοινοτικό, Δημοτικό, Περιφερειακό) πήραν ομόφωνες θετικές αποφάσεις υπέρ της κατασκευής του έργου καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε ούτε αντίθετη άποψη. Το έργο είναι γενικής αποδοχής από την τοπική κοινωνία.

Επίσης, οι απαντήσεις από τις διάφορες υπηρεσίες, στις παρατηρήσεις των οποίων απαντήσαμε τεκμηριωμένα και αναλυτικά δεν είχαν αντίρρηση για το έργο. Γι ’αυτό η ΔΙ.ΠΑ. συνέταξε (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν4014/2011 και τη ΚΥΑ 167563/ΕΥΠΕ ΦΕΚ Β 964/19-4-2013) το προς υπογραφή σχέδιο Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών  Όρων και το προώθησε προς υπογραφή στο Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ ο οποίος το υπέγραψε χωρίς αντιρρήσεις και αστερίσκους και το έστειλε  στη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΝ η οποία το υπέγραψε με επαίνους και το διαβίβασε από τις 14 Μάη του 2019 στο γραφείο του αναπληρωτή  Υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου.  Ενώ περιμέναμε την άμεση υπογραφή του Υπουργού, δυστυχώς με τη δικαιολογία πρόσθετων διευκρινίσεων  που έστειλε ο διευθυντής του γραφείου του στη ΔΙ.Π.Α. στις 7 Ιουνίου 2019 -τις οποίες  εμείς απαντήσαμε αμέσως- και η ΔΙ.ΠΑ   απάντησε στις 26 Ιουνίου, και παρά τις ρητές υποσχέσεις του Διευθυντή του γραφείου του και της επιστημονικής συμβούλου, δυστυχώς δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα (28 Ιουνίου 2019).

Θεωρούμε ότι η καθυστέρηση της υπογραφής με τη δικαιολογία των διευκρινίσεων είναι μία παρελκυστική τακτική -ώστε να περάσει η εβδομάδα των εκλογών-  άρνησης αδειοδότησης ενός μεγάλου αναπτυξιακού  περιβαλλοντικού έργου που θα γίνει από ιδιώτες και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό  τη στιγμή που η κυβέρνηση προαναγγέλλει  στροφή στις ΑΠΕ, στην πράσινη ενέργεια και την κυκλική οικονομία. Αυτή η συμπεριφορά εξ άλλου αποτελεί αμφισβήτηση των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ -ΔΙ.ΠΑ., Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος, Γενική Γραμματεύς- που έχουν κάνει πολύχρονη λεπτομερή και αναλυτική εξέταση του φακέλου και θωρακίζουν νομικά τον Υπουργό. Η τακτική αυτή απέχει από την πολιτική ενός κόμματος που υπερασπίζεται τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με κοινωνικό όφελος.

Ζητούμε την άμεση υπογραφή και δημοσίευση από τον αναπληρωτή υπουργό του σχεδίου της Απόφασης  Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης