Στον εισαγγελέα της Άμφισσας και σε άλλους 14 φορείς κατέθεσαν οι Πολίτες στο Προσκήνιο, τα στοιχεία που αφορούν στην ροή λυμάτων γύρω από το αρχαίο μονοπάτι των Δελφών, σε ζώνη Α προστασίας, εντός του Δελφικού Τοπίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκεκριμένο θέμα έφερε στη δημοσιότητα το zougla.gr την περασμένη εβδομάδα.

Οι Πολίτες στο Προσκήνιο εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αρχαίο Μονοπάτι Δελφών»

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο

Κυρίες & Κύριοι Σύμβουλοι

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου

Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα του κου Δημάρχου Δελφών, σχετικά με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την κατάσταση που επικρατεί στο Αρχαίο Μονοπάτι των Δελφών από την παράταξή μας και με το οποίο επιχειρεί να απαντήσει και να κανοναρχήσει , με το δικό του σκεπτικό, τον τρόπο λειτουργίας των Συμβούλων, επιβάλλεται να απευθυνθούμε δημόσια προς εσάς, μέσα σε αυτό το Συμβούλιο.

Ο τρόπος που ο Δήμαρχος προσπάθησε να απαντήσει σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, φανερώνει πανικό! Αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας προσπαθεί σπεκουλάροντας, να ξεφύγει από την πραγματική διαδικασία που είναι οι απαντήσεις, σε όσα ως τώρα πραγματικά γεγονότα έχουμε προβάλει, αναφορικά με το Αρχαίο Μονοπάτι.

Πιο συγκεκριμένα:

-Η υπόθεση “Αρχαίο Μονοπάτι Δελφών” έχει επιβαρύνει το Δήμο από τις 20-8-2014 με την Επιβολή διοικητικών κυρώσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας και πρόστιμο 1.800€.

-Το θέμα αυτό σε τούτο το Δημοτικό Συμβούλιο το θέσαμε για 1η φορά τον Απρίλιο του 2015. Έγινε τότε παραδεκτό από την Δημοτική Αρχή πως υφίσταται πρόβλημα στο Αρχαίο Μονοπάτι με εκβολή νερών, τα οποία ήταν όμβρια αναμεμειγμένα με λύματα αποχέτευσης από κατασκευαστικό λάθος.

-Το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο έως και το τέλος του 2015, γίναμε αποδέκτες πολλών παραπόνων από περιπατητές του Μονοπατιού. Απαντούσαμε πως το πρόβλημα είναι γνωστό στην Δημοτική Αρχή και γίνονται σχετικές προσπάθειες.

-Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο 1-02-2016 θέσαμε πάλι το ίδιο θέμα, έπειτα από αρκετές οχλήσεις, για να πάρουμε την απάντηση δια στόματος Δημάρχου πως το πρόβλημα λύθηκε πριν λίγες μέρες και ότι παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα το σημείο που δημιουργείται το πρόβλημα.

Δεχτήκαμε την απάντηση θεωρώντας πως τα πράγματα είναι όπως μας τα παρουσιάζουν. Τι πιο λογικό;

Θελήσαμε λοιπόν να επισκεφτούμε τον χώρο για να διαπιστώσουμε από κοντά με πιο τρόπο δόθηκε η λύση. Τις προηγούμενες μάλιστα μέρες είχαμε επισκεφτεί ακόμα δύο φορές την γύρω περιοχή (φρεάτια δικτύου αποχέτευσης και όμβριων) προσπαθώντας να κατανοήσουμε και εντοπίσουμε από πού προέρχεται το πρόβλημα, που απασχολεί τον Δήμο έντονα τα τελευταία 3 χρόνια, χωρίς να λύνεται.

Στις 6/02/2016 ανεβήκαμε πάλι το μονοπάτι και εντοπίσαμε στο στόμιο του αγωγού την εκβολή ΛΥΜΑΤΩΝ με συνεχή ροή, χωρίς να έχουμε την δυνατότητα αυτή την στιγμή να σας αναφέρουμε την ωριαία τους απορροή με βάση το κυβικό μέτρο. Γιατί μιλάμε για κυβικά!!!

Στις 10/02/2016 (χθες) επισκεφτήκαμε με μέλη του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), πήραμε δείγματα των λυμάτων αν και είχε σταματήσει η ροή τους από συνεργείο που ήταν στο χώρο από το πρωί. Το συνεργείο είχε καθαρίσει τα χόρτα από το Αρχαίο Μονοπάτι , έκανε μερική επανατοποθέτηση των λίθων που είχαν ξεχωθεί λόγω της ροής των λυμάτων στο μονοπάτι και πραγματοποιούσε εργασίες στο πρώτο φρεάτιο του αγωγού στην αρχή του. Η ροή των λυμάτων είχε σταματήσει.

Στις 11/02/2016 (σήμερα δηλαδή), στις 7:30 το πρωί, πραγματοποιήσαμε ακόμα μία επίσκεψη. Φυσικά το νερό είχε ξεκινήσει να τρέχει. Το 3ο φρεάτιο στην σειρά και τελευταίο προς την έξοδο του αγωγού γέμιζε με ταχύτητα, σίγουρα όχι από όμβρια νερά γιατί έχει να βρέξει εδώ και μία βδομάδα!!!

-Ρωτάμε το Δημοτικό Συμβούλιο ποιος είναι ο τρόπος που λειτουργούμε και από πού εξάγεται πως ο Δήμαρχος έχει το δικαίωμα να μας δίνει «λάθος» απαντήσεις; Διότι ο Δήμαρχος γνώριζε μια βδομάδα πριν το ερώτημα. Δεν τον πιέσαμε να απαντήσει.

-Ρωτάμε τον κύριο Δήμαρχο ποιο είναι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να συζητάμε ένα θέμα, πριν εξαντληθούν τα όρια υπομονής μας; Ύστερα μάλιστα από την αποδεικτέα πια, παραπλανητική απάντηση που λάβαμε; Δέκα (10) μήνες περιμέναμε;

-Ρωτάμε το Δ.Σ. ως εκπρόσωποι εκλεγμένοι της τοπικής κοινωνίας: πρέπει ή δεν πρέπει να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση που υπάρχει για συγκεκριμένα προβλήματα;

-Ρωτάμε το Δ.Σ.: πόσο ηθικό είναι να σιωπούμε και ποιος μπορεί να μας δώσει τέτοιο δικαίωμα από την στιγμή που γνωρίζουμε ένα πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με την καθημερινή ζωή της τοπικής κοινωνίας; Η σιωπή είναι αποδοχή και συναίνεση. Άρα συνενοχή.

-Ρωτάμε το Δ.Σ.: πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας, ή θα πρέπει πριν την κάνουμε να πάρουμε την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου;

Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννιούνται και φυσικά κύριε Δήμαρχε πρέπει να ονοματίσετε τον «Ενορχηστρωτή», ο οποίος εξυφαίνει σχέδια εναντίον του Δήμου με στοιχεία κατασκευασμένα. Διότι αυτή την έννοια έχει ο όρος «ενορχηστρωτής» στο δικό σας δελτίο.

Κι επειδή τα στοιχεία που έχουμε καταθέσει δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μας αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ζητάμε δημόσια να δηλώσετε πως εμείς δεν είμαστε «ενορχηστρωτές».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Στην προσπάθεια του Δήμου για ανακήρυξη του Δήμου Δελφών ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης όχι μόνο δεν σταθήκαμε απέναντι, αλλά και συμφωνήσαμε σε αυτή. Βλέποντάς την ως μια καλή ευκαιρία, να γνωρίσει η Ευρώπη τον σημερινό κόσμο και την σημερινή πραγματικότητα, στον τόπο των Δελφών. Κι είναι ο Πολιτισμός ίσως, το καλύτερο και πιο ιδανικό «όπλο» στην πραγμάτωση μιας τέτοιας προσπάθειας.

Ας αναρωτηθούμε όμως κυρίες /οι Σύμβουλοι: πόσο εύκολο είναι να σηκώσεις ένα τέτοιο Πολιτιστικό φορτίο και μια τέτοια Κληρονομιά, όταν δεν μπορείς με σθένος να αντιμετωπίσεις την πραγματική κατάσταση και προτιμάς να κρύψεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί; Όταν φτάνεις στο σημείο την αλήθεια και την πραγματικότητα να την χαρακτηρίζεις Λαϊκισμό και την ετυμηγορία των Συμβούλων «ακατανόητη πράξη»;

Όποιος δεν μπορεί να κατανοήσει το πραγματικό είναι «χαμένος από χέρι» που λένε.

Η υποψηφιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας φυσικά και δεν κινδυνεύει από τον αγωγό λυμάτων. Άλλα είναι τα κριτήρια που θα κρίνουν την πρόκριση και αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι έχουν ασχοληθεί.

Κι είναι πράγματι αυτό το χειρότερο και το πιο απογοητευτικό απ’ όλα. Να μην απαντάς και να στρέφεις αλλού την κουβέντα, προσπαθώντας να διεγείρεις άλλα ανακλαστικά των πολιτών, χρησιμοποιώντας μεθόδους παλαιοπολιτικές.

Πόσο μπορείς άραγε να κουβαλήσεις το φορτίο της Πολιτιστικής σου κληρονομιάς κε Δήμαρχε;

Σας προτείνουμε, αν μας επιτρέπεται βέβαια, να δείτε με διαφορετικό τρόπο και άλλο σκεπτικό την λύση των προβλημάτων.

Κάντε εσείς την δουλειά σας και αφήστε εμάς να κάνουμε την δική μας δουλειά.

Είναι πιο παραγωγικό να κάνετε σενάρια και να έχετε προτάσεις, για την λύση του προβλήματος του αγωγού των λυμάτων στους Δελφούς.

Δώστε εκεί την ενέργειά σας και αφήστε στην πάντα τα σενάρια της υπονόμευσή σας.

Ας συζητήσουμε για το τι είναι Πολιτισμός. Ευκαιρία είναι με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Να μας μείνει και κάτι, εκτός από τις Λεζάντες.

Τα παραπάνω τα καταθέτουμε στην Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημερώνοντας το Σώμα πως το θέμα «Αρχαίο Μονοπάτι στους Δελφούς» για μας δεν έχει κλείσει.

Έχουμε καταθέσει στον Εισαγγελέα της Άμφισσας σχετική Αναφορά με κοινοποίηση σε 14 ακόμα αποδέκτες.

Κρατώντας το δικαίωμα να κινούμαστε κάθε φορά για αυτό και για άλλα θέματα όπως εμείς νομίζουμε, για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Για τους

ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Παναγιώτης Μέγκος

Παναγιώτα Κασούτσα

Νίκος Σταντζούρης»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης