Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο πρόκειται να παραδοθεί εντός των επομένων ωρών το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που διορίστηκαν από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν τις αιτίες και τις παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι την 23η Ιουλίου 2018. 

Πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης ανέφεραν στο zougla.gr πως στο πόρισμα περιγράφονται σημαντικές παραλείψεις από την πλευρά της Πυροσβεστικής, οι οποίες έχουν να κάνουν με αλλοιώσεις χρόνων και στοιχείων με σκοπό να «προστατευθεί» η ηγεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά είναι, άλλωστε, τα έγγραφα-ντοκουμέντα που είχε φέρει στο φως το zougla.gr στις 8 Αυγούστου, από τα οποία αποκαλυπτόταν ότι τη «μαύρη» Δευτέρα της 23ης Ιουλίου το κέντρο επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας βρισκόταν σε πλήρη σύγχυση σχετικά με την κατεύθυνση της φονικής πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, από τις τηλεομοιοτυπίες προέκυπτε πως ακόμη και την ώρα που η πυρκαγιά είχε σχεδόν φτάσει στη λεωφόρο Μαραθώνος, το κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ενημέρωνε τους εμπλεκόμενους φορείς πως η φωτιά κατευθύνεται προς τη Διώνη! Δηλαδή προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση!  (Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ και τα έγγραφα εδώ)

«Λέχθηκαν ανακρίβειες στη συνέντευξη Τύπου»

Για τις παραλείψεις της Πυροσβεστικής μίλησε στο zougla.gr ο τεχνικός σύμβουλος Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο οποίος αναφερόμενος στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά την τραγωδία σημείωσε ότι λέχθηκαν ανακρίβειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλω να επισημάνω αναφορικά με την πυρκαγιά ότι ακούστηκε ότι εκδηλώθηκε 16.49 στο Νταού Πεντέλης. Αυτή δεν είναι η ώρα της εκδήλωσης αλλά της αναγγελίας της πυρκαγιάς, όμως η πραγματική ώρα αναγγελίας είναι η 16.41, οκτώ λεπτά δηλαδή πριν, που είναι μεγάλος χρόνος για την εξάπλωση. Η ηγεσία του πυροσβεστικού σώματος στο κέντρο επιχειρήσεων είχε λάβει γνώση για την εικόνα του κινδύνου της πυρκαγιάς από τις 17.10 από το ελικόπτερο Έρικσον και στη συνέχεια ενημερώθηκε πάλι στις 17.20 από το συντονιστικό ελικόπτερο. Συνεπώς, ήταν ενήμεροι για την επικινδυνότητα και γνώριζαν από την προηγούμενη ημέρα από την ΕΜΥ πως η διεύθυνση των ανέμων θα οδηγούσε τη φωτιά προς τον Νέο Βουτσά και το Μάτι, αλλά δεν έλαβαν τις ενδεδειγμένες αποφάσεις για απομάκρυνση των πολιτών» εξήγησε.



Η έκκληση του συνηγόρου των συγγενών

Ο δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων, Αντώνης Φούσας, μιλώντας στο zougla.gr σημείωσε πως ο πραγματογνώμονας που διορίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επρόκειτο να καταθέσει το πόρισμά του την περασμένη Παρασκευή, κάτι που ωστόσο, όπως είπε, δεν έγινε και αναμένεται να συμβεί σήμερα. 

Παράλληλα, ο κ. Φούσας αναφέρθηκε στη μελλοντική αντικατάσταση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ζαγοραίου, κάνοντας έκκληση εκ μέρους των οικογενειών που εκπροσωπεί προς την Πολιτεία να αφήσει τον κ. Ζαγοραίο να ασκήσει πρώτα διώξεις για την υπόθεση και εν συνεχεία να γίνει η αντικατάστασή του.

«Κάνω έκκληση εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων που εκπροσωπώ να μην υπάρξει εμπόδιο και δυσκολία στον σημερινό προϊστάμενο της Εισαγγελίας κ. Ζαγοραίο, ώστε να προλάβει να ασκήσει τις σχετικές διώξεις, αν κρίνει πως έτσι πρέπει να γίνει. Αν δεν προλάβει και αναλάβει άλλος την υπόθεση, αυτό σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση, διότι θα πρέπει να μελετήσει εκ νέου την υπόθεση και να αποφασίσει μετά. Παρακαλούμε να δοθούν όλες οι δυνατότητες στον σημερινό προϊστάμενο» τόνισε χαρακτηριστικά. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης