Αναστάτωση επικρατεί με τον τελικό αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Ανατολική Αττική. 

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, η λίστα των θυμάτων που βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελέων περιλαμβάνει 92 νεκρούς, εκ των οποίων δύο μη ταυτοποιημένοι. Η λίστα περιλαμβάνει και εκείνους που κατέληξαν νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεσημέρι της Τετάρτης, η Πυροσβεστική εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Ο αριθμός των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, μέχρι στιγμής, ανέρχεται στους 92.

Η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως εξής: ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 81 και υπάρχουν δύο μη αναγνωρίσιμες σοροί, με διαθέσιμο DNA, οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά πρόσωπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής, εννιά άτομα.

Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα

Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα που διενεργεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος με τη συνάδελφό του εισαγγελέα πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη. Η προκαταρκτική εξέταση συνεχίστηκε σήμερα με την εξέταση του νέου αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βασίλη Ματθαιόπουλου. 

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 25 μάρτυρες, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τους 30 στο τέλος της έρευνας. Με βάση τη λίστα των θυμάτων, η Εισαγγελία Αθηνών έστειλε παραγγελία για την εξέταση των συγγενών των θυμάτων στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης αλλά και το Λιμεναρχείο της Ραφήνας.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της εισαγγελικής έρευνας, καθώς θα κλείσει ο κύκλος της εξέτασης των βασικών μαρτύρων, που προέρχονται από τους εμπλεκόμενους φορείς (Δήμους, Περιφέρεια, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Τροχαία, Λιμενικό).

Την Τρίτη έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και ο επίσημος κατάλογος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τα ονόματα και τα στοιχεία των θυμάτων της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός έχει ζητήσει απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τα κέντρα επιχειρήσεων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, της ΕΛ.ΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος, μέσω των οποίων θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το τι πήγε στραβά τις δύσκολες ώρες.

Οι Αρχές θα διερευνήσουν αρχικά εάν υποτιμήθηκε η φωτιά στο αρχικό της στάδιο από το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποσπάστηκαν δυνάμεις από την Κινέτα για να ριχθούν στο μέτωπο της Πεντέλης.

Επιπροσθέτως, θα εξεταστεί το κατά πόσο ήταν εφικτή η εκκένωση της περιοχής στο Μάτι, αλλά και τι συνέβη με τις εκτροπές των οχημάτων όταν έκλεισε η Λ. Μαραθώνος, αφού πολλοί ήταν πολίτες πως κατήγγειλαν πως τους έστειλαν στα σημεία που καίγονταν.

Όταν συγκεντρωθούν λοιπόν όλα τα στοιχεία, οι εισαγγελείς θα τα αποτιμήσουν προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της έρευνάς τους, που είναι η απόδοση ποινικών ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης