Σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, ακόμη και αυλές σχολείων ξημέρωσαν οι Γιαννιώτες. Εκατοντάδες, μικροί και μεγάλοι άφησαν τα σπίτια τους μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,2R που σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Οι σεισμικές δονήσεις ήταν συνεχείς και ευτυχώς οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν άσχημες, διευκολύνοντας την παραμονή των κατοίκων σε ανοιχτούς χώρους. Λόγω αυξημένης κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων χρειάστηκε η συνδρομή ανδρών της Τροχαίας για τη διευκόλυνση των οδηγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική πλατεία της πόλης ήταν γεμάτη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από οικογένειες, νέους και ηλικιωμένους, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα παραμείνουν εκτός σπιτιού από τον φόβο νέου σεισμού.

Συνεχείς δονήσεις

Από τις 23.15 το βράδυ, ολόκληρος ο νομός χορεύει στους ρυθμούς του Εγκέλαδου, καθώς οι σεισμικές δονήσεις είναι συνεχείς. Στις 04.00 τα ξημερώματα, μετά από διαδοχικούς σεισμούς, η πόλη σηκώθηκε κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ λίγο μετά τις 05.00 σημειώθηκαν δύο ακόμη ισχυρές δονήσεις, 4,2 και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

​Στις 04.00 τα ξημερώματα, μετά από διαδοχικούς σεισμούς, η πόλη σηκώθηκε κυριολεκτικά στο πόδιΑπό τον σεισμό έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης ζημιές έχουν αναφερθεί σ’ ένα μοναστήρι στους Ασπραγγέλους και σ’ ένα παρεκκλήσι της Μονής Βελλά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Ωστόσο, έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο.

Όπως και στην πόλη των Ιωαννίνων έτσι και σε αρκετές περιοχές του νομού και ειδικά στα χωριά του Πωγωνίου και της Ζίτσας οι κάτοικοι διανυκτέρευσαν στους δρόμους. Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Άρτα, τη Θεσπρωτία και την Αιτωλοακαρνανία.

Κατολισθήσεις

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και κατευθύνθηκε προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος ανέφερε ότι ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε αρκετά σημεία του τοπικού οδικού δικτύου. Οι ζημιές εντοπίστηκαν κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Ιωαννίνων, στους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας. Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Βόρειων Τζουμέρκων Νίκος Βαίτσης, ανέφερε ότι συνεργεία της Περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου έδωσαν ολονύχτια μάχη για να ανοίξουν τον δρόμο προς την Πράμαντα, στη θέση Στεφάνια Πλάκας, όπου βράχοι είχαν πέσει στον δρόμο.

Η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση πιθανών νέων προβλημάτων.

Με πληροφορίες από epiruspost.gr, epirusgate.blogspot.gr

Ο σεισμός

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις 23.14, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και 330 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός με το εστιακό του βάθος να υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και στην Κέρκυρα.

Σε επικοινωνία του zougla.gr με τον Κώστα Καψάλη, δήμαρχο Πωγωνίου, του δήμου όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού, ανέφερε ότι κάποια παλιά σπίτια έχουν υποστεί μικροζημιές και ρωγμές ενώ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε συγκεκριμένα σημεία του οδικού δικτύου.

Έπειτα από την ισχυρή δόνηση των 5,2 βαθμών Ρίχτερ, γύρω από το επίκεντρο σημειώθηκαν, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, περίπου 10 νέοι σεισμοί άνω των 4ων βαθμών με μεγαλύτερο μέγεθος 4,9 Ρίχτερ.  Η σεισμική ακολουθία θεωρείται φυσιολογική.

Ακούστε πως περιέγραψε στο zougla.gr τη σεισμική δόνηση αναγνώστρια από την Κέρκυρα.

H ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό των 5,2R και οι νέες δονήσεις που ακολούθησαν

 To επίκεντρο των δονήσεων

Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών που βρίσκεται εγκατεστημένος στη Σεργούλα Φωκίδας.

Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που είναι εγκατεστημένος στα Ιωάννινα.


Δείτε πώς κατέγραψε τη δόνηση ο σεισμογράφος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που είναι εγκατεστημένος στην Κέρκυρα.


Διαβάστε επίσης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης