Την zougla.gr επικαλούνται οι Los Angeles Times με σημερινό τους άρθρο που φέρει τον τίτλο “Museum movie won’t be cut; thank you, YouTube!” (“το video του Μουσείου δεν θα κοπεί, σ’ ευχαριστούμε You Tube!”). Πιο συγκεκριμένα, στο σχετικό ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος της αμερικανικής  εφημερίδας, David Ng, κάνει αναφορά στο αυθεντικό video-animation που προβάλαμε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, το οποίο δημιούργησε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, για τον Παρθενώνα και τις ζημιές που αυτός υπέστη στο πέρασμα των αιώνων από ανθρώπινο χέρι.

Οι Los Angeles Times μιλούν για την δύναμη του You Tube και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση να «κοπεί» μια σκηνή που προερχόταν από το video που αναρτήσαμε στην αυθεντική του μορφή. Μέσω του internet και του You Tube το video της zougla.gr έφτασε σε κάθε μεριά του πλανήτη. Κάθε χρήστης του διαδικτύου μπορούσε να δει και να ακούσει το animation που προκάλεσε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και οδήγησε σε αυτή την ωμή, από μέρους της, παρέμβαση προκειμένου να αφαιρεθεί η “προκλητική” σκηνή από το ενημερωτικό video που προβάλλεται μέσα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εκτενή ρεπορτάζ στα ελληνικά και διεθνή ενημερωτικά δίκτυα και οι αντιδράσεις του ίδιου του σκηνοθέτη, που προσβλήθηκε βαθύτατα από αυτή την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ανάγκασαν τους αρμόδιους να κάνουν όπισθεν ολοταχώς -ευτυχώς! Άλλωστε, τα επιχειρήματα των ιεραρχών ήταν ολωσδιόλου ανυπόστατα, καθώς οι καταστροφές που υπέστη ο ειδωλολατρικός Παρθενώνας από τους πρώτους χριστιανούς -κατά τα βυζαντινά έτη- είναι και ιστορικά αποδεδειγμένες.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, πήρε πίσω την αρχική του απόφαση, ξεκαθαρίζοντας ότι «το ενημερωτικό φιλμ θα συνεχίσει να προβάλλεται κανονικά» αν και προηγουμένως είχε πετσοκόψει από το video το ενοχλητικό -για τους ιεράρχες μας- σημείο (διάρκειας ενός λεπτού και σαράντα δευτερολέπτων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χλευαστικά σχόλια από τα διεθνή ενημερωτικά δίκτυα, οι αντιδράσεις των Ελλήνων που δεν δέχτηκαν την παρέμβαση της Εκκλησίας στο περιεχόμενο του video-ντοκουμέντο που προβάλλει το Νέο Μουσείο, εκείνοι που κατέβηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την περασμένη Κυριακή κάτω από την Ακρόπολη, αλλά και η συζήτηση που συνεχίστηκε για πολλές μέρες στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, φαίνεται ότι θορύβησαν τους υπεύθυνους και τελικά έφερε αποτέλεσμα επαναφέροντας ακέραιο το video.

Ευτυχώς που τελικά ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία και ο παραλογισμός, ως παράγωγα του θρησκευτικού συναισθήματος, δεν υπερίσχυσαν της γνώσης, της λογικής και της τέχνης.

Δείτε εδώ το αυθεντικό βίντεο του Κ. Γαβρά (σε μουσική Μ. Μάτσα) που προβλήθηκε στο σύνολό του, στις 20 Μαΐου 2003 ως μέρος της παράστασης «Όλα γύρω είναι φως» στη Μητροπολιτική Όπερα της Ν. Υόρκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Διαβάστε εδώ τι έγραψαν σήμερα οι Los Angeles Times για την zougla.gr και το video του Κ. Γαβρά:
 
“Acropolis Museum movie won’t be cut; thank you, YouTube?” 10:30 AM, August 4, 2009

Διαβάστε επίσης:

“Όπισθεν ολοταχώς για την λογοκρισία στο video του Κ. Γαβρά” Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009, 15:41 

“Επιστολή Γαβρά για την λογοκρισία του βίντεο για τον Παρθενώνα” Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009, 10:34 

“Λογόκριναν βίντεο του Γαβρά για τον Παρθενώνα” Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009, 20:19

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης