Στους Βουλιαράτες ενταφιάστηκαν τα οστά των 100 Ελλήνων στρατιωτών πεσόντων στα βουνά της Αλβανίας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018, 03:36
Στους Βουλιαράτες ενταφιάστηκαν τα οστά των 100 Ελλήνων στρατιωτών πεσόντων στα βουνά της Αλβανίας
Σκηνές υπέρτατης συγκίνησης εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Ιουλίου στο Στρατιωτικό νεκροταφείο της Αγίας Σκέπης στους Βουλιαράτες του Δήμου Δρόπολης, όπου σήμανε η ώρα της ανάπαυσης 100 πεσόντων Ελλήνων ηρώων στο Αλβανικό Μέτωπο, τα οστά των οποίων βρέθηκαν κατά τις εργασίες εκταφής, που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο στην περιοχή Ντραγκότ, μετά απο τη συμφωνία της ελληνικής και της αλβανικής κυβέρνησης για την αναζήτηση, εκταφή και αναγνώριση των οστών των Ελλήνων ηρώων στο αλβανικό έδαφος.

Με μια σεμνή και άκρως συγκινητική τελετή και με τη μέριμνα του Αντιδημάρχου του Δήμου Δρόπολης η είσοδος των οχημάτων που μετέφεραν τα οστά των πεσόντων στον οικισμό καλυμένα με ελληνική σημαία, έγινε με τις όλες τιμές που αρμόζουν σε ήρωες, με την πομπή να διασχίζει τους Βουλιαράτες, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης και πλήθος κόσμου να ακολουθεί μέχρι στο Κοιμητήριο.

Εκεί η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη απο τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο και ιερείς της Μητροπόλεως.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου μετά το πέρας της Θείας Ακολουθίας αναφερόμενος στους 100 πεσόντες, επισήμανε πως θυσίασαν τα πάντα για να ζούμε όλοι μας σήμερα, όχι μόνο ως Ελληνες αλλά και ως άνθρωποι ελεύθεροι, ευχόμενος παράλληλα να μη χαθεί ποτέ ο ελληνισμός απο τον τόπο της Βορείου Ηπείρου, αφού κάθε του γωνιά έχει "ποτιστεί" με αίμα ελληνικό.

Αμέσως μετά και έπειτα απο σχεδόν 80χρόνια, τα 100 παλικάρια που χάθηκαν στα αλβανικά βουνά βρήκαν την ηρεμία,την ανάπαυση, τη δικαίωση αλλά και τον σεβασμό που αρμόζει στους νεκρούς, με τον ενταφιασμό τους στο στρατιωτικό νεκροταφείο.

Για στιγμές ιδιαίτερου δέους ,τιμής και ευγνωμοσύνης μετά απο πολλές δεκαετίες και εκπλήρωση του χρέους που όφειλε το ελληνικό γένος στους πεσόντες ήρωες του 40 , έκανε λόγο μιλώντας στην κάμερα του epirus-tv-news.gr, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ενώ η η Ελληνίδα πρέσβης στα Τίρανα κ.Ελένη Σουρανή, απηύθυνε έκκληση στους συγγενείς των ηρώων να δώσουν dna προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση ,ώστε οι ήρωες να έχουν πλέον και όνομα .

Τέλος ο αντιδήμαρχος του Δήμου Δρόπολης, κ.Μιχάλης Μάνος υπογράμμισε πως με τη χθεσινή τελετή απόδωσε η προσπάθεια 27 ετών του Υπ.Εξωτερικών της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως στη Βόρειο Ήπειρο δόθηκε απο τους Ελληνες η σπουδαιότερη μάχη για την πατρίδα.

Πλέον η 28η Οκτωβρίου για τους Ελληνες του Δήμου Δρόπολης, θα αποτελεί επίσημη γιορτή απόδοσης τιμών ,με τη σχετική πρόταση να αναμένεται κατατεθεί και να ψηφιστεί απο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πηγή: epirus-tv-news.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018, 03:39