Νέο σχέδιο αποσυμφόρησης των φυλακών μελετά το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει αποφυλάκιση 1000 ελαφροποινιτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.

Αν και πριν από ενάμιση περίπου χρόνο αποφυλακίστηκαν περί των 800 κρατουμένων, με τα μέτρα του υπουργείου που ίσχυαν τότε, σήμερα οι φυλακές αντιμετωπίζουν και πάλι προβλήματα έντονης συμφόρησης, καθώς οι έγκλειστοι ξεπερνούν τους 12.000, αλλά και δυσλειτουργίας σε αρκετούς τομείς, όπως αυτός της τροφοδοσίας, που είναι αποτέλεσμα των νέων περικοπών του Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχετική εγκύκλιος Σαχινίδη προέβλεπε περικοπές στα κονδύλια για τους επισκέπτες ιατρούς στις φυλακές, την προμήθεια ορισμένων φαρμάκων που χορηγούνται σε κρατούμενους, καθώς και των δαπανών για τη λειτουργία των ιδρυμάτων προστασίας ανηλίκων. Μάλιστα, στο δημοσίευμα σημαιώνεται πως ήδη στις γυναικείες φυλακές γίνονται περικοπές γάλακτος στα συσσίτια.

Για τη διαχείριση των υφιστάμενων προβλημάτων, το υπουργείο μελετά σχέδιο αποφυλάκισης 1.000 ελαφροποινιτών. Το σχέδιο εστιάζεται σε τρεις άξονες:

1. Άμεση υπό όρους αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινές φυλάκισης έως τρία έτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικασθεί σε ποινές μέχρι πέντε έτη (ακόμη και κακουργηματικές), εφόσον όμως έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

3. Μελετάται η επέκταση των ευνοϊκότερων διατάξεων του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά και σε όσους έχουν καταδικασθεί μέχρι σήμερα σε μικρές, κακουργηματικές ποινές με το παλαιό καθεστώς.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης