Μέτριας δυσκολίας (με εξαίρεση το Δ1) κρίνονται τα θέματα της Ιστορίας (ανθρωπιστικών σπουδών), στα οποία κλήθηκαν να διαγωνιστούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Όσον αφορά σε αυτά της Φυσικής, δεν φαίνεται να προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα στους εξεταζόμενους.

Μη αναμενόμενο θεωρείται το θέμα Β1, που αφορά στην παλιννόστηση των προσφύγων του πρώτου διωγμού, το οποίο είχε ζητηθεί μέσω ορισμού στις εξετάσεις του 2015 και εμφανίστηκε εκ νέου εφέτος στη θεωρία​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα ερωτήματα κάλυψαν μεγάλο κομμάτι της διδακτέας ύλης και για τη σωστή τεκμηρίωσή τους οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν κατανοήσει σε βάθος τα ιστορικά γεγονότα και να διαθέτουν συνδυαστική σκέψη, σύμφωνα με το σχόλιο του φροντιστηρίου «Στόχος». Σε μεγάλο βαθμό, ορισμένα από τα θέματα ήταν αναμενόμενα, όπως συνέβη με μία από τις δύο πηγές όπου ζητήθηκε από τους υποψηφίους να γράψουν για την «αρχή της δεδηλωμένης» (περίοδος Τρικούπη). Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε χρόνια να εμφανιστεί στις εξετάσεις, γι’ αυτό και είχε συγκεντρώσει την προσοχή των μαθητών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους.

Μη αναμενόμενο θεωρείται το θέμα Β1, που αφορά στην παλιννόστηση των προσφύγων του πρώτου διωγμού, το οποίο είχε ζητηθεί μέσω ορισμού στις εξετάσεις του 2015 και εμφανίστηκε εκ νέου εφέτος στη θεωρία. Ενδεχόμενη σύγχυση μπορεί να προκληθεί στο θέμα Α1, όπου οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν για τη Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής. Ο φορέας αυτός αναφέρεται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους (1914 και 1923), γι’ αυτό και θα έπρεπε δίπλα στην επιτροπή να υπήρχε και η αντίστοιχη χρονολογία.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα απαιτητικό θέμα κρίνεται το Δ1, καθώς απαιτούσε κριτική ικανότητα και γνώση σε βάθος των δύο αγροτικών μεταρρυθμίσεων (1870-71 και 1917).

Για τα θέματα της Ιστορίας Ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Νέου & Παλαιού Συστήματος πατήστε εδώ.
Για τα θέματα της Ιστορίας Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Νέου & Παλαιού Συστήματος πατήστε εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πατήστε εδώ για τις απαντήσεις


Φυσική

«Αρκετά βατά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς παγίδες και με σαφή τεκμηρίωση χαρακτηρίζονται τα θέματα της Φυσικής. Όσοι μαθητές είχαν προετοιμαστεί καλά θα μπορέσουν να ανταποκριθούν» ανέφεραν στο zougla.gr εκπαιδευτικοί του φροντιστηρίου «Στόχος».

Για τα θέματα της Φυσικής Ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδας Β) Παλαιού Συστήματος πατήστε εδώ.
Για τα θέματα της Φυσικής Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδας Β) Παλαιού Συστήματος πατήστε εδώ.
Για τα θέματα της Φυσικής Ημερήσιων ΓΕΛ Νέου Συστήματος πατήστε εδώ.
Για τα θέματα της Φυσικής Εσπερινών ΓΕΛ Νέου Συστήματος πατήστε εδώ.

Πατήστε εδώ για τις απαντήσεις

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 24 Μαΐου η δεύτερη εβδομάδα των Πανελλαδικών θα ξεκινήσει και για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα, με την εξέταση στα μαθήματα: Κινητήρες αεροσκαφών ΙΙ, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και Βοοτροφία-Αιγοπροβατοτροφία.

Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ της ομάδας Α’ του παλιού συστήματος, οι εξετάσεις θα συνεχιστούν από το Σάββατο 28 Μαΐου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης