Τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια της Χίου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017, 00:53
Τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια της Χίου
Παραμονή της πρωτοχρονιάς, δηλαδή την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017, θα αναβιώσει στη Χίο – όπως γίνεται κάθε χρόνο – το έθιμο με τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τους ναυτικούς της και τον ελληνικό στόλο.

Η Περιηγητική Λέσχη Χίου διοργανώνει για 41η χρονιά διαγωνισμό για το καλύτερο αγιοβασιλιάτικο καραβάκι, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο, στις 6 το απόγευμα της Κυριακής.

Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στο Ομήρειο από τις 5.30 το απόγευμα, ώστε τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού να δουν από κοντά τα σκάφη και να απονείμουν τα βραβεία.

Πρωταγωνιστές στο έθιμο είναι ομάδες παιδιών από διάφορες συνοικίες της Χίου. Κάθε ομάδα εργάζεται μήνες πριν την παραμονή της πρωτοχρονιάς, ώστε να κατασκευάσει ένα καραβάκι πολεμικό ή εμπορικό, το οποίο δεν υπολείπεται σε τίποτα ενός αληθινού πλοίου.

Το υλικό της κατασκευής τους είναι συνήθως ξύλο και μαζί με την κατασκευή του καραβιού τα παιδιά της κάθε ομάδας ετοιμάζουν τα “παινέματα”. Πρόκειται για ποιήματα που μοιάζουν με κάλαντα και περιέχουν ευχές για τα σπίτια των ναυτικών και σάτιρα της εποχής, συνήθως για τα πολιτικά δρώμενα.

Κάθε ομάδα, αποτελούμενη από τον καπετάνιο και το πλήρωμα, παρουσιάζει το καραβάκι της και αρχίζει να τραγουδά τα παινέματα. Η καλύτερη ομάδα βραβεύεται και έπειτα με το στολισμένο καραβάκι γυρίζει τις γειτονιές και γεμίζει την ατμόσφαιρα με τις γιορτινές μελωδίες της.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αναγνώστου, λάτρης του εθίμου, που από μικρό παιδί το παρακολουθούσε μαζί με τον αείμνηστο θείο του, πρωτεργάτη του εθίμου και πρόεδρο της Περιηγητικής, Αριστείδη Τσικνή, κατέγραψε στο βίντεο που ακολουθεί τις προσπάθειες των ομάδων από τις ενορίες της Παναγίας Λέτσαινας, του Αγίου Γεωργίου Φρουρίου, της Αγίας Παρασκευής Καστέλου και της Παναγίας Τουρλωτής.Πηγή: http://astraparis.gr

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017, 00:53