Τα αποκαλυπτήρια της «νέας» πλατείας Ομονοίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020, 19:32
Τα αποκαλυπτήρια της «νέας» πλατείας Ομονοίας

Φωτογραφίες-Βίντεο: Χάρης Γκίκας

Με τη λειτουργία και φωταγώγηση του σιντριβανιού της , η ριζικά ανακατασκευασμένη πλατεία Ομονοίας, παραδόθηκε στο σύνολό της, στους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας . Ήδη από τις πρώτες στιγμές, η «νέα» πλατεία Ομονοίας , έγινε πόλος έλξης και δεκάδες πολίτες θαύμαζαν το σιντριβάνι, που τέθηκε σε λειτουργία.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το σιντριβάνι της πλατείας που τέθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε λειτουργία:

 

 

 


 

 

Παράλληλα, επαναλειτουργεί το υδροκίνητο έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που ονομάζεται «Πεντάκυκλο», είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και έχει κύριο χαρακτηριστικό του τη χρήση του νερού, προβλέποντας τη ρίψη του με τη δύναμη του ανέμου.

Δείτε παρακάτω βίντεο και φωτογραφίες του «Πεντάκυκλου»:

 

 

 

Η πλατεία Ομονοίας ανακατασκευάστηκε ριζικά με χορηγίες ιδιωτών, αποκτώντας και πάλι το εμβληματικό της σιντριβάνι, το οποίο έχει τώρα διάμετρο σαράντα μέτρων. Οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, αλλά λόγω της καραντίνας δεν είχε αποδοθεί στους πολίτες. Ήδη από το πρωί, τα προστατευτικά έχουν απομακρυνθεί από το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας και συνεργεία του δήμου προέβησαν στον καθαρισμό της.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη- με διάμετρο 30 μέτρων που ο κεντρικός του πίδακας τινάζει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα ενώ συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων. Σιντριβάνια τόσο μεγάλου μεγέθους μειώνουν την θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα ενώ η συνεχής ανακυκλοφορία του αφρισμένου νερού απορροφά τους ρύπους από την ατμόσφαιρα. Επίσης λειτουργεί με εξαιρετικά μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε συνδυασμό και με την εξαιρετικά μικρή κατανάλωση ρεύματος με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Γύρω από το σιντριβάνι φυτεύτηκε γκαζόν και ολόκληρη η υπόλοιπη πλατεία, συνολικού εμβαδού 4,5 στρεμμάτων, καλύφθηκε με φιλικά στο περιβάλλον υλικά που ιδιαίτερα στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαμηλώνουν την θερμοκρασία.Δείτε το βίντεο του Δήμου Αθηναίων που αποτυπώνει την ανάπλαση της Πλατείας Ομονοίας: 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020, 22:50