Η μέθοδος αποστολής τρομοδεμάτων ως επίθεση με μικρές πιθανότητες σύλληψης δεν είναι καινούργια.

Η μέθοδος αποστολής τρομοδεμάτων ως επίθεση με μικρές πιθανότητες σύλληψης δεν είναι καινούργιαΠρόκειται για έναν δεύτερο κύκλο τέτοιου είδους δράσης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017, με την αποστολή παγιδευμένου φακέλου στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι με παραλήπτη τον Πολ Τόμσεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, όμως, από το 2010 είχαν γίνει παρόμοιες αποστολές τέτοιου είδους φακέλων, μία μέθοδος συμβολικού χαρακτήρα που υιοθετήθηκε από τα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Μάλιστα, η αποστολή ενός φακέλου τον Ιούνιο του 2014 στα γραφεία του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχε προκαλέσει και έναν θάνατο. Ο Γιώργος Βασιλάκης, υπασπιστής τότε του κ. Χρυσοχοΐδη, ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε τον παγιδευμένο φάκελο έξω από το γραφείο του υπουργού, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Ο 52χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής ήταν υπεύθυνος για την αλληλογραφία του υπουργού. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που το σώμα του άτυχου άνδρα διαμελίστηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες των τραυματιοφορέων του ΕΚΑΒ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από έρευνες στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε πως το τρομοδέμα είχε πάνω του αποτύπωμα του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα.

Μπαράζ αποστολών

O Γ. ΒασιλάκηςΤην περίοδο εκείνη, πλην του προαναφερόμενου τραγικού συμβάντος, είχαν αποσταλεί συνολικά 14 παγιδευμένα πακέτα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Παραλήπτες ήταν μεταξύ άλλων ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καθώς και ο Ιταλός πρόεδρος την εποχή εκείνη, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ευρώπης έχει σημάνει συναγερμός, με τις Αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να προειδοποιούν πως οι αρμόδιοι σε θεσμικά όργανα, οργανισμούς, τράπεζες, ιδρύματα κ.ο.κ. πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την εξέταση της αλληλογραφίας που παραλαμβάνουν.

Τον Μάρτιο του 2017 συνολικά 10 φάκελοι απεστάλησαν σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα, εκ των οποίων οι δύο έφτασαν στον προορισμό τους (σ.σ.: γερμανικό ΥΠΟΙΚ και ΔΝΤ), ενώ οι υπόλοιποι οκτώ έπεσαν σε «μπλόκο» σε κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.

Ως παραλήπτες των υπόλοιπων παγιδευμένων φακέλων ήταν μεταξύ άλλων ο οίκος αξιολόγησης Fitch, τα γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αποστολείς των δεμάτων εμφανίζονται παράγοντες της οικονομικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και μεγαλοστελέχη εταιρειών. Ανάμεσα στα ονόματα των αποστολέων ήταν και αυτό του πρώην υπουργού Οικονομικών και οικονομολόγου Γκίκα Χαρδούβελη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όλα είχαν ταχυδρομηθεί από εξωτερικά γραμματοκιβώτια και δεν είχαν σφραγίδες, καθώς η αλληλογραφία που αποστέλλεται με αυτόν τον τρόπο πηγαίνει κατευθείαν στο κέντρο διαλογής.

Οι διωκτικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή για τον εντοπισμό τυχόν άλλων φακέλων.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης