Τα εργοστάσια της "μαφίας των λαθραίων τσιγάρων"

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017, 18:01
Τα εργοστάσια της "μαφίας των λαθραίων τσιγάρων"
Φωτογραφικό υλικό από τα εργοστάσια, τις αποθήκες και τα φορτηγά που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του πολυπλόκαμου κυκλώματος διακίνησης λαθραίων τσιγάρων το οποίο εξαρθρώθηκε από την  Υπ. Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Όπως είχε γράψει το zougla.gr τις προηγούμενες ημέρες
, η ομάδα είχε στήσει μία πλήρως οργανωμένη επιχείρηση εισαγωγής και πώλησης παράνομου καπνού και τσιγάρων, ενώ είχε απλώσει πλοκάμια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως αρχηγός εμφανίζεται ένας 49χρονος, ο οποίος δεν συνελήφθη, ενώ, όσον αφορά στη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από τις «δραστηριότητες» της συμμορίας, αυτή εκτιμάται στα 30.000.000 ευρώ!

Η οργάνωση φέρεται να δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ μετά την γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας που έγινε σε Ασπρόπυργο, Μαγούλα, Ελευσίνα και Ωρωπό, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 40 κατηγορουμένων.

Δείτε το video από την παρουσίαση της υπόθεσηςΑναλυτικά:


Όπως ενημέρωσε ο Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Αβραάμ Αϊβαζίδης, από την πολύμηνη έρευνα που διενήργησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προέκυψε ότι η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία πέντε έτη και τα μέλη της λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους, ενώ ενεργούσαν με πυραμιδικό σύστημα «διοίκησης», στην κορυφή του οποίου βρισκόταν ο διευθύνων και τα ηγετικά στελέχη αυτής, που συντόνιζαν και κατηύθυναν τις κινήσεις των υπολοίπων μελών, έχοντας ως σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Αναλυτικότερα ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) της οργάνωσης αναφέρεται ότι, τα μέλη της είχαν ιδρύσει νομιμοφανείς εταιρείες στη Βουλγαρία, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων, με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς υπηκόους (αχυρανθρώπους), στις οποίες μεταβίβαζαν φορτηγά και ημιφορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούσαν ως μέσα μεταφοράς.

Με την χρήση των οχημάτων αυτών εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια, καπνό από την Ιταλία και υλικά παρασκευής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων από την Βουλγαρία, τα οποία μετέφεραν στη συνέχεια, σε χώρους- ειδικά διαμορφωμένα εργοστάσια, που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων.

Στη συνέχεια, με την χρήση ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού (σιγαροποιητικές και πακεταριστικές μηχανές), προέβαιναν στην παρασκευή τσιγάρων, την τοποθέτηση τους σε πλαστά πακέτα νόμιμων εταιρειών, ενώ ακολούθως τα μετέφεραν με χαρτοκιβώτια σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους.

Για την απόκρυψη των παράνομων φορτίων και την αποφυγή εντοπισμού τους σε ενδεχόμενο έλεγχο, τα μέλη της οργάνωσης κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν ως προκαλύμματα (καμουφλάζ), διάφορα υλικά (γυψοσανίδες, τεμάχια ελαστικού δαπέδου-καουτσούκ, πάνες, αναψυκτικά, κ.ά.), ενώ συνόδευαν τα φορτία με πλαστά παραστατικά έγγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ διέθεταν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και φυλάσσονταν σε 24ωρη βάση.

Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν μέσω των εικονικών-νομιμοφανών εταιρειών λαθραία τσιγάρα τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις με την συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 2 εργοστάσια παρασκευής τσιγάρων, 3 εργαστήρια κατασκευής προκαλυμμάτων, 3 ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης φορτηγών, 2 αποθήκες τσιγάρων και 2 αποθήκες υλικών, στις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας και Μαλακάσας Αττικής βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

- 70 τόνοι και 442 κιλά επεξεργασμένου και μη καπνού,
- 8.882.427 λαθραία πακέτα τσιγάρα,
- 18.570 συσκευασίες καπνού,
- μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά 3 πλήρεις γραμμές παραγωγής τσιγάρων,
- μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά 2 πλήρεις γραμμές τοποθέτησης τσιγάρων σε πακέτα,
- απόθεμα υλικού με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν περί τα (25.000.000) πακέτα τσιγάρα,
- 32 φορτηγά,
- 26 επικαθήμενες και συρόμενες καρότσες,
- 15 αυτοκίνητα,
- 6 κλάρκ,
- 2 πρέσες,
- συσκευή ανίχνευσης κοριών
- 165 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων
- 103 εταιρικές και ατομικές σφραγίδες,
- πλήθος πλαστών εγγράφων,
- πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων.

Για την υπόθεση έκανε δηλώσεις ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Αντικείμενο της σημερινής μας παρουσίασης αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά αλλά και στα ευρωπαϊκά αστυνομικά χρονικά, στο πεδίο της κακουργηματικής λαθρεμπορίας.

Ένα δομημένο εγκληματικό δίκτυο, που δρούσε για (5) τουλάχιστον χρόνια με μεθοδολογία εγκληματικής οργάνωσης τύπου «μαφίας», παρασκευάζοντας και διακινώντας τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποδομήθηκε πλήρως από την Ελληνική Αστυνομία.

Τα αποτελέσματα, που σας παρουσιάζουμε σήμερα, απονέμονται ως εύσημα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που χειρίστηκε την υπόθεση αυτή με τρόπο που καταδεικνύει υψηλή επιχειρησιακή ικανότητα και επαγγελματισμό.

Τα επιμέρους στοιχεία των αστυνομικών ερευνών θα σας παρουσιάσουν αναλυτικά, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Φώτιος Δομζαρίδης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Αβραάμ Αΐβαζίδης.

Θα μου επιτρέψετε να σταθώ μόνο στα βασικά σημεία της υπόθεσης και να περιγράψω τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, που προσδιορίζουν το μέγεθος και τις ιδιαιτερότητες της συγκριμένης εγκληματικής οργάνωσης.

Στα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνονται:

η δομημένη οργάνωση, συγκρότηση και διασύνδεση του εγκληματικού αυτού δικτύου, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από σαράντα άτομα,
η νομιμοφανής κάλυψη των δραστηριοτήτων τους, μέσω δικτύου εικονικών εταιριών, στην Ελλά­δα, την Κύπρο και την Βουλγαρία,
η συστηματική διακίνηση και εμπορία των λαθραίων τσιγάρων, τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγο­ρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού,

Περιλαμβάνονται ακόμα:

ένας πλήρης υποστηρικτικός μηχανισμός για τις δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, με κτηριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσια παραγωγής, εργαστήρια κατασκευής μέσων απόκρυψης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης, και κυρίως
ο μηχανολογικός εξοπλισμός, που είχε στη διάθεση της η εγκληματική οργάνωση, για την παράγωγη των λαθραίων τσιγάρων. Εξοπλισμός που συνιστά κυριολεκτικά ολοκληρωμένη «γραμμή» επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας τέτοιων προϊόντων.
Αντιλαμβάνεστε, από το εύρος του εξοπλισμού και του υποστηρικτικού μηχανισμού, τις δυνατότητες της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, να παράγει, να διακινεί και να εμπορεύεται ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό λαθραίων τσιγάρων, αποκομίζοντας παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά.

Οι αριθμοί των κατασχεμένων προϊόντων είναι αποκαλυπτικοί της συστηματικής δράσης του εγκληματικού δικτύου. Πάνω από 70 τόνοι καπνού και περίπου 178 εκατομμύρια τεμάχια τσιγάρων καθώς και απόθεμα υλικών με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν πάνω από 25 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί.

Από όσα ενδεικτικά προανέφερα γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί η συγκεκριμένη περιπτωσιολογία κατατάσσεται στις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν χειριστεί διαχρονικά οι Αρχές επιβολής του νόμου.

Θα μου επιτρέψετε να τονίσω μια ακόμη καθοριστική παράμετρο της υπόθεσης, που επιβεβαιώνει ανεπιφύλακτα τη διάσταση αυτή. Πάνω από (32) εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το ελληνικό Δημόσιο.

Αντιλαμβάνεστε, από τη συνολική δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, το μέγεθος των δυσμενών επιπτώσεων για την οικονομία μας και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Αξίζουν λοιπόν θερμά συγχαρητήρια σε όλους αυτούς τους αστυνομικούς, οι όποιοι για έναν και πλέον χρόνο εργάστηκαν μεθοδικά και συστηματικά για την αίσια ολοκλήρωση της υπόθεσης αυτής.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση μου θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ελληνική Αστυνομία επιβεβαίωσε - για άλλη μια φορά - ότι έχει τις δυνατότητες να καταφέρει καθοριστικά πλήγματα στα οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίας, που πλήττουν βάναυσα τη γενικότερη προσπάθεια της Πολιτείας για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ. »

Παράλληλα, τοποθέτηση υπήρξε και από τη μεριά του Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Φώτιος Δομζαρίδης:

«Καλημέρα σας,

Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι η καταπολέμηση του παρεμπορίου και των λαθραίων προϊόντων αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εξάρθρωση αυτής της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης και η κατάσχεση τόνων λαθραίου καπνού και εκατομμυρίων πακέτων τσιγάρων έρχεται να επιβεβαιώσει την διαρκή μας προσπάθεια για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στις πολύμηνες έρευνες και στην οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση με απώτερο στόχο την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα σας παρουσιάσει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Αβραάμ Αϊβαζίδης.

Σας ευχαριστώ όλους για τη σημερινή παρουσία σας».Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017, 18:32