Δέκα χρόνια μετά τις φαντασμαγορικές εικόνες από την Ολυμπιάδα της Αθήνας. Δέκα χρόνια μετά τους «αξέχαστους, ονειρικούς αγώνες», όπως είχε επισημάνει τότε ο επικεφαλής της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ο οποίος μεταξύ άλλων φρόντισε να πει και στα ελληνικά «Ευχαριστούμε Αθήνα, ευχαριστούμε Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, τη θέση της μαγείας έχει πάρει η θλίψη της εγκατάλειψης. Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Mirror» είναι αποκαλυπτικό και έρχεται να εντείνει τον προβληματισμό για την κατάσταση που διαμορφώνεται όταν σβήνουν τα φώτα και αποχωρούν οι θεατές. Η άθλια κατάσταση των ολυμπιακών ακινήτων που φιλοξένησαν το 2004 την αφρόκρεμα του παγκόσμιου αθλητισμού αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ένα στοίχημα που δεν κερδήθηκε ποτέ και μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία. Το παράδειγμα της Βαρκελώνης και της άκρως επιτυχημένης μετα-ολυμπιακής εποχής παρέμεινε όνειρο απατηλό. Βρομιά και σκουριά συνθέτουν το σκηνικό της πλήρους εγκατάλειψης, κάνοντας τη θύμηση του γεγονότος όλο και πιο μακρινή, τοποθετημένη πλέον σε μια σφαίρα άλλης εποχής.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση από τα γήπεδα του baseball και του softball, ενώ απογοήτευση προκαλούν οι εικόνες με τα στάσιμα νερά στις πισίνες, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε εστίες μικροβίων. Στο γήπεδο του hockey κυριαρχούν τα σκουπίδια, ενώ έξω από το στάδιο της τοξοβολίας βρίσκονται διάσπαρτα στο έδαφος διάφορα αντικείμενα, ανάμεσά τους και τα κάγκελα που είχαν χρησιμοποιηθεί το 2004 για τον έλεγχο των θεατών.

Τo zougla.gr είχε πραγματοποιήσει τον Ιούνιο οδοιπορικό στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες -στην πλειονότητά τους- είναι αφημένες στην τύχη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Ολυμπιακά… φαντάσματα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014, 12:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης